AFK VRŠOVICE - SK ČECHIE KARLÍN   

2:2 (1:1)

Sobota 20.03.1926 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 14. kolo

Branky: 11. + 63. Hübš - 17. Tomek, 60. Vlček

Rozhodčí: Semerád

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tichay Emil   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Mašata Vladimír   90    
    Z Kašpar Antonín   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Hübš Jaroslav 90    
    Ú Fleischhaus ?   90    

SK Čechie Karlín 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Homola František   90    
    O Paulín Jan   90    
    O Ptáček Antonín   90    
    Z Kučera Karel   90    
    Z Paulín Emil 90    
    Z Potoček Jiří   90    
    Ú Tomek František 90    
    Ú Vlček Jaroslav 90    
    Ú Vodička František   90    
    Ú Šulc Jiří 90    
    Ú Junek František   90    

  • O matchi druhu včerejšího věru těžko psáti; nebylo kromě titulu ligový na něm ani potuchy po lize; ani hrou, ani tempem, ba ani soudcem. Vršovičtí nastoupili bez Pinze a Hallingera; útok hrál sice dobrý football, bohužel byly to jen akce jednotlivců aneb souhra Knížka s Wimmrem; zezadu nedostalo se jim vůbec podpory. Mezi zálohou a útokem byla povážlivá mezera, která zamezovala vůbec možnost scorování. Oba backs Vršovic hráli více než slabě; chodili zbytečně dopředu a často tím způsobili nemilé situace před brankou. Být včera v útoku Čechie jen jediný disponovaný hráč rushový, tak score mohlo býti sensační; Hoffmann v halvu úplně vysadil, nedržel místo a nebyl vůbec k poznání. U Čechie hráli dobře bratři Paulínové a Ptáček; i brankář Homola si vedl zdatně, ale tím hráči Čechie vyjmenováni; ostatní byli statisti.

    Soudce zápasu p. Semerád řídil match dobře, dokud nepřišlo z obecenstva "echo", že už minut na mále; karlínští přidali - hlavně na ostrosti - kopalo se více do nohou než do míče a match vymkl se mu z ruky. Scházelo 10 vteřin do konce matche, když došlo k nepěkné scéně, v níž nebyl Paulín bez viny; nahrnulo se lidí do hřiště, zakročila stráž i s polic. úředníkem, "obecenstvo" se mydlilo, zkrátka chaos. A soudce, chudák, stál uprostřed bezradně a ani nedostal se k tomu, aby odpískal, ač byla již 47. minuta dávno pryč. Hráči odcházejí ze hřiště, lidé žádají zákrok policie vůči Paulínovi a my odcházíme nejvýš roztrpčeni nad tím, kam to dnes football dospěl...

    Match nezalouží, aby se šířeji o něm referovalo; jen z povinnosti zpravodajské se omezujeme na konstatování: První scorují Vršovice v 9. minutě Hybšem; v 16. minutě vyrovnal Tomek; do poločasu bylo 5 rohů pro Vršovice a 2 pro Čechii. Ve druhé půli Vlček ve 14. minutě získá Čechii vedení a Hybš z Knížkova přihrání vyrovnal; v této polovině 2 rohy pro Vršovice.

    Počasí hnusné, silně sněžilo, terén kluzký, a tak od 10. minuty druhé půle naprosto pro ligový match neregulérní.

    tribuna / 21.3.1926

     

     


    Vršovice si zasloužily vyhrát oba ligové body a nikoliv je jediný. Nebýt lehkovážné obrany, na jejíž vrub jest přičísti obě branky, dané Čechií, byla by převaha Vršovic náležitě vyjádřena. Forward hrál až na Fleischhanse, který nastoupil na levé křídlo až v 8. minutě, dobře, ale hůře už bylo se střelbou. Záloha tentokrát s Mašatou místo onemocnělého Pince a s Kašparem místo Průška, slabší. Obránci chodili lehkomyslně za střed hřiště a tak docílil Vlček druhé branky Čechie. Bělík v brance nebyl dosti ostražitý, první míč, jejž pustil do sítě, ocitl se tam zbůhdarma. U Čechie hráli dobře Homola, oba Paulínové a Tomek. I Kučera v halvu byl dobrý. Počasí zato hanebné. Vítr hnal v prvém čase mokrý sníh do očí Vršovicím, ve druhém Karlínským. Zprvu hra byla nadobyčej mírná i slušná. Poslední čtvrthodinu, kdy šlo o druhý bod a Vršovice nehorázně tísnily, vybočil obránce Paulín hodně z mezí. V posledních chvilkách hry přímo trestuhodně (měl být dán pokutový kop), ale soudce byl od místa činu odvrácen. Pořadatelé Vršovic se svrchovaným úsilím vytlačili diváky, kteří vnikali do hřiště. A proč to všechno? Poněvadž smýšlení některých ligových hráčů je takové, že stůj co stůj nechtějí prohrát. Pak ovšem bude lépe, nebudou-li vůbec hrát, neboť je to základní nedostatek sportovní ušlechtilosti. Něco o brankách. Po hře vnitřních dal v 11. minutě vršovický Hübsch první a v 17. minutě unikl Tomek Kašparovi zcela lehce, právě tak střílel, ale Bělík chycený už míč pustil, takže bylo vyrovnáno. Vršovice hrají lehčeji, mají dosti příležitostí, ale přímo se štítí střelit. Wimmer vzorně dává míče do střed, marně. Vlček nekryt Hofmanem i Krejčím, střílí v 60. minutě pod břevno vedoucí branku, již po dokonalé uličce Knížkově Hübsch za tři minuty už vvyrovná. Homola se několikrát vyznamená a v posledních vteřinách hry vyrazí ránu Kašparovu, jeho back Paulín atakuje, ač napadený leží na zemi a nezasahuje do hry. Míč je dávno jinde a dojde zatím ke koncům zprvu líčeným. Wimmer od 69. minuy do 75. minuty nehrál, byv udeřen míčem do hrudníku.

    národní listy / 21.3.1926

     

     


    Ligový zápas na hřišti Vršovic skončil se včera nerozhodně, ač si domácí zasloužili zvítězit. Ale jednak ... obrana a také chyby Bělíkovy pomohly hostům remisovat. Domácí s Mašatou místo Pince a s Kašparem místo Průška snažili se v poslední čtvrthodině o zlepšení poměru, ale zapomněli střelecky vyjádřit převahu. Hosté, u nichž dobře hráli bratří Paulinové, Tomek a Kučera, vyvedli po slušné hře ke konci hry zápas z mezí slušnosti, zvláště Paulinové, což soudce přehlédl. Score zahájili domácí v 11. minutě, kdy po souhře vnitřní scoroval Hübsch. Hosté vyrovnali v 17. minutě Tomkem, který snadno unikl Kašparovi a jehož shoot již chycený, Bělík pustil do sítě. Po přestávce využil v 15. minutě Vlček chyby obrany a neohrožen střílel pod břevno druhý goal. Domácí vyrovnali již v 18. minutě opět Hübschem. Od 17. do 20. minuty hráli domácí bez poraněného Wimmera. Pak znovu kompletní tísnili: byli ... příliš ostrou obranou. V poslední chvíli hry napadl Paulis ležícího Kašpara, ale soudce věc přehlédl, zatím co pořadatelé uklidňovali obecentstvo a vytlačili je ze hřiště. Před četnou návštěvou řídil hru Semerád až na zmíněný případ dobře.

    lidové noviny / 21.3.1926