AFK VRŠOVICE - AC SPARTA PRAHA   

2:3 (1:2)

Sobota 12.06.1926, 18:15 hodin • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 20. kolo

Branky: 23. + 46. Rubeš - 20. Dvořáček, 40. Hajný, 73. Miclík

Rozhodčí: Herites

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Kučera Jaroslav 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Hochmann František 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Havlín Oldřich   90    

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kaliba Antonín   90    
    O Hojer Antonín   90    
    O Steiner Karel   90    
    Z Kolenatý František   90    
    Z Pešek Karel 90  
    Z Červený Jaroslav   90    
    Ú Maloun Josef 90    
    Ú Hajný Ferdinand 90    
    Ú Miclík Josef 90    
    Ú Dvořáček Jan 90    
    Ú Horejs Josef 90    

  • O včerejší zápas Sparty s Vršovicemi byl veliký zájem; nebylo dříve nějaké zvláštní rivality mezi těmito kluby; teprve příhoda z loňské ligy znepřátelila oba. Z těch důvodů též nepodařilo se vedení Sparty pohnouti klub soupeřův ku sehrání tohoto matche na Letné a tak mu nezbylo, než putovati do Vršovic. Sparta u vědomí důležitosti matche a zejména, že utkání v I. kole dopadlo pouze 2:1, ač hrála "doma", postavila velmi silné mužstvo.

    Průběh: Sparta výkop; ve 3. minutě Bělík luští těžkou situaci; v 15. minutě foul Hajného na Kašpara. Vršovice v 10 lidech; v 17. minutě zraňuje Hajný kolenem v běhu Kučeru; Kašpar se vrací; strážník jde do hřiště; v 19. minutě Dvořáček z přihrání Myclíka I. goal; v 21. mminutě se vrací Kučera ve 22. minutě po chybě Kolenatého Hrubeš vyrovnává; ve 29. minutě roh pro Spartu; ve 31. minutě další roh pro Spartu; ve 40. minutě Hajný pěkně prochází a střílí II. gol. Poločas 2:1 pro Spartu. Ve 4. minutě roh pro Spartu; Sparta tísní, Vršovice povolují; v 8. minutě Hofman z Wimmrova podání II. gol - zase vyrovnáno; Vršovice přidávají; Červený foul; Pinz foul; ve 14. minutě roh pro Spartu; Pinz foul; Kolenatý foul; v 16. minutě soudce přerušuje hru a napomíná publikum, žádá za vyvedení ze hřiště jednoho občana, hráči Sparty se ho ujímají; v 19. minutě roh pro Spartu; ve 28. minutě Myclík III. gol pro Spartu; Steiner foul; Kolenatý foul; Hoyer foul; Červený foul; ve 34. minutě zraněn Myclík, ale hned hraje dál; ve 38. minutě roh pro Spartu a hned další. Do konce hry pak již nic zvláštního - Obecenstva hodně, ruchu, šumu a křiku také dost. Soudcoval dobře Herites a přece obecenstvo naň láteřilo. Posudek o hře jednotlivů v pondělním čísle.

    tribuna / 13.6.1926

     

     


    Včera došlo ve Vršovicích k očekávanému velkému boji v lize. Ač domácí nastoupili s mnoha náhradníky a v sestavě velmi pestré, half vedl útok, back hrál v záloze, přesto ovládnutí tradičním nadšením donutili Spartu k velikému vypětí sil. Boj byl rychlý, Vršovice bez mezí obětavě, Sparta takticky lepší. Zdálo se, že přílišný zápal Hajného naladí koncert do tvrdé noty, ale pak si tento hráč řekl asi opak a byl nejlepším útočníkem mužstva. V této řadě slabě hrál Dvořáček a chvílemi Maloun. Záloha nepodala proti rychlému útoku domácích obvyklý výkon a také Hojer, který při druhé brance pochybil, hrál slaběji. Velikého hráče a velmi slušně bojujícího měli rudí ve Steinerovi. Teď o Vršovicích. Překvapil útok, který z mála příležitostí vytěžil mnoho. Hofman jej vedll velmi dobře až do vyrovnání, pak hrál spíše záložníka. Knížek ovšem se opět zaskvěl, ale Wimmer, znavený a pohmožděný, odpadl. Proto se hrálo více na Havlíka. V záloze Pinc, klidný a rozšafný, byť pomalý, uváděl v rozpaky soupeře. Káďu nevyjímaje. Křídelní druzi slabší. Obrana s Bělíkem hrdinná, ve chvílích kdy ji rudí bombardovali, téměř zoufale. Před brankami docházelo k melám nevídaným, kolikrát Bělík vrhl se do prázdna, zatím co míč odrážen tyčí nebo spoluhráčem. Obecenstvem tyto výjevy škubaly tolik, že dobrý rozhodčí musil dát i jednoho neklidu zjistit. Byl často v úzkých, spád hry k tomu přispěl, ale nedopouštěl se závažných chyb. Pět branek padlo takto: Po obléhání Vršovic a vyřadění dvou jejich hráčů, který pozbyli vědomí při nerozvážných skocích Hajného, střílí Dvořáček z dobrého podání k tyči prvou branku, již Bělík mohl krýti. Rubeš za 3 minuty, tedy ve 23. minutě, vytěživ z chyby Kolenatého a podání Knížkova, vyrovnal. Náskoku dobyl Spartě ve 40. minutě Hajný, jemuž Myclík hodil míč uličkou. V 55. minutě nádherná kombinace Knížek, Wimmer, Havlín přivede Hojera, zaneprázdněného protestováním do chyby a Havlín znovu vyrovnal. Sparta pak byla lepší a Myclík v 70. minutě dalekou ranou do opuštěné branky střelil vítězný goal. Bylo přes pět tisíc diváků, a to spokojených jak s úspěchem Sparty tak Vršovic.

    národní listy / 13.6.1926

     

     


    Před 4 000 sehrála dnes A. C. Sparta na vršovickém hřišti ligový zápas, v němž zvítězila zaslouženě, ale po tuhém boji, zvláště ve druhém poločase. Vršovičtí bez Hybše a Hallingera kladli kompletní Spartě houževnatý odpor a nejlepším hráčem byl Bělík v brance, který se štěstím kryl i nejtěžší míče, čímž znervosnil útok Sparty. První branku vstřelil ve 20. minutě Dvořáček, domácí vyrovnali ve 23. minutě Rubešem, když míč Knížkův se odrazil od Kolenatého. Sparta pak měla značnou převahu, ale ve 40. minutě scoroval Hajný po druhé. Po přestávce Vršovičtí vyrovnali v 1. minutě Rubešem z centra Wimmerova. Sparta měla pak slabou převahu a v 28. minutě dobyla vítězné branky Myclíkem. Někteří hráči Sparty hráli tvrději než domácí. V prvním poločase dva hráči Vršovic opustili na pět minut hřiště pro zranění. Soudce Herites nebyl špatný, ale čekalo se od něho více.

    lidové noviny / 13.6.1926

     

     


    Sparta tedy dobyla v sobotu po rušném zápasu obou bodů, ač během matche zdály se několikrát viset na nitce. Zbývá ještě zmíniti se dodatkem k našemu včerejšímu referátu o hráčích. Začneme s domácími: a tu musíme v prvé řadě zmíniti se o nejlepším muži na hřišti, středním záložníku Pinzovi; podal veliký výkon; jeho klid, rozvaha, přehled byl včera příklaný; bránil stejně dobře jako útočil či tlačil útok; v souboji s Káďou vždy zvítězil a včera jej o hodně předčil; Vršovice mají v něm oporu, o jaké se jim když hráče toho z Malostranského získávali ani nezdálo. Oba jeho partneři Průšek a Kučera byli nejslabší lidé pole; Pinz musel hrát za oba. Průšek před časemm vzbuzoval naděje, ale tentokráte zklamal dokonale. Krejčí a Kašpar jsou sehraná dvojice, která hraje spolehlivě; těžko říci, kdo je lepší z nich; Kašpar byl hned v I. půli zraněn a přesto podal výkon více než dobrý, Bělík je otazník, jejž těžko rozřešit; luští nemožné posice, aby v zápětí školácky zahrál; na dvou goalech má lví podíl, ač zase řadu "jistých" chytil. Pravá strana útoku Vršovice Knížek a Wimmer jsou sehraná a nejvýš nebezpečná dvojice, kdyby byla druhá strana a střed rovněž taková, pak běda brance soupeřově. Do středu útoku postaven halv Hoffmann; snažil se, ale místo to mu nijak neleží a bylo ho tam nejvýš škoda! Co byl by vykonal v záloze; takto nezabral, střílel místo přihrávek a ještě k tomu slabé rány a z dálky. Jak pravíme, byl to experiment - pro zranění Hybše nutný, ale nezdařilý. Havlín a Hrubeš se snažili, ale zůstalo tentokrát jen při dobré vůli. Celkově lze klasifikovati hru vrošvických jako nadšenou, rychlou, důraznou se systemem rush na rush. Hosté nepodali jako celek dobrou hru; jistě byla vina únava z přehrání, pak tempo Vršovic a menší rozměry hřiště. Kaliba není Hochmann; mel více štěstí než umění. Hoyer hrál slaběji než jindy, hodně se zlobil a řečnil - a to je vždy chyba. Jeho partner Steiner byl nejlepší muž Sparty a svým výkonem postavil se po bok Pinzovi; co dlužno zdůrazniti, je naprosto fair styl jeho hry. Kolenatý byl nejlepší záložník; Káďa a Červený hráli slaběji; z útoku velmi slabý Maloun a i Dvořáček; tento měl by si věru na čas odpočinout. Hajný je dnes nejlepší muž útoku Sparty; škoda, že celkový dojem zbavil si dvěma ošklivě vypadajícími fouly, Horejs pěkně běhal a i centroval; jen v boji o míč pohrával. Myclík hrál účelně a na svoje mládí i klidně. Celkově Sparta nepodala nejlepší výkon, ale jako jednotka byla lepší oné Vršovic a zaslouženě zvítězila.

    Soudcoval Herites dobře a s klidem - což dnes u něho je vzácnost; obecenstvo a i hráči mu leckdys zareptali, ale křivdili mu. Dokázal, což jsme řekli již tolikráte, že mu domácí zápasy je soudcem své třídy a bez konkurence; jen probůh ne soudcovat vídeňákům, to je zle; aspoň bývalo, přesvědčí nás jednou o opaku?

    tribuna / 14.6.1926