AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

4:3 (2:0)

Neděle 28.06.1925, 16:30 hodin • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1925) • 1. kolo

Branky: 5. + 42. Bejbl, 51. Wimmer, 79. Hallinger - 61. Severin, 62. + 67. Jelínek

Rozhodčí: Kraus

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Šincl Jan   90    
    O Krejčí František   90    
    O Bureš Otokar   90    
    Z Tomeš Antonín   90    
    Z Havrda Jaroslav  90    
    Z Hochmann František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan   90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Kašpar Antonín   90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Stehlík František   90    
    O Havlík ?   90    
    Z Matuš Ladislav   90    
    Z Carvan Antonín   90    
    Z Sýbal Vojtěch   90    
    Ú Mareš Jiří   90    
    Ú Severin Karel 90    
    Ú Slezák Václav 90    
    Ú Meduna Karel   90    
    Ú Jelínek Josef 90    

  • Vršovice se utkaly 28. června na vlastním hřišti v ligovém zápase s Viktorií Žižkov. Zápas se hrál v rámci oslav dvacetiletého trvání vršovického klubu, a byl jedním z nejzajímavějších utkání, jichž bylo vršovické obecenstvo letos svědkem.

    Vršovice udaly prudké tempo, které Žižkovští přijali a obě strany až do konce hry vydržely. Domácí byli v prvé polovině v převaze dík rychlejšímu startu na míč a lepší kombinaci v útočné řadě, kde tři vnitřní dobře procházeli, jsouce zásobováni dobrými přihrávkami zálohy. Viktorie trpěla nesehraností útoku, jenž neudržel míč. Její záloha byla naopak velice dobrá, zejména Carvan ve středu zálohy. Obě obrany pracovaly jistě. Vršovičtí si vynutili již ve 2. minutě Vimrem roh, pak následovala branka Hallingerova pro off-side soudcem neuznaná a v 5. minutě nový roh pro domácí, z něhož Bejbl hlavou vstřelil první goal Vršovic. Domácí se pak udrželi v ofensivě a brankář Viktorie často zachraňoval. Převahu potvrdili rohy v 8. a 9. minutě. Tempo bylo ostré a Viktorie poněkud zlepšila hru. V 11. minutě chytal brankář domácích placírovanou střelu Medunovu, a v 21. minutě byl roh pro Žižkovské. V 31. minutě prošel Bejbl a brankář kryl jeho nebezpečnou ránu. Ve 42. minutě proběhl Bejbl zároveň s Hallingerem a vstřelil druhou branku.

    Vršovičtí ani po přestávce neslevili na prudkosti tempa a obléhali. V 6. minutě se probil Vimr z křídla ke hranici trestného území a nádhernou ranou pod břevno dal třetí goal. Zápas se zdál tím pro Vršovice vyhraný, ale přišlo překvapení, neboť Viktorie vyrovnala během šest minut na stav 3:3! V 16. minutě unikl Severin a v prudkém běhu střelil první branku Viktorie. Tento goal byl důstojným protějškem goalu Vimrova. A hned v 17. minutě scoroval Jelínek po druhé pro Viktorii a v 22. minutě týž hráč po třetí. Bylo vyrovnáno a počal se boj o vítězství. Viktorie byla vzpružena pěkným průběhem a hrála na vítězství. Její hra se skutečně mnohem zlepšila a tipovati ji za vítěze nebylo odvážné. Přidala tak, že Vršovičtí měli stále práci s odvracením nebezpečných útoků. Po desítiminutové ofensivě Žižkovských se však opět vzchopili domácí, v 34. minutě se probil Bejbl s míček a Hallinger dal branku, která rozhodla o vítězství Vršovic. Výsledek odpovídal průběhu hry, ve které měli Vršovičtí v prvé polovině převahu, ačkoli hra zůstala stále otevřená. V druhé polovině povolili domácí po rychle za sebou následujících úspěších hostí, ale ke konci hry opět ovládali pole. U vítězů byli spolehliví v obraně Krejčí a Bureš, rovněž náhradní brankář Šincl měl skvělé momenty. Záloha podala průměrný výkon. V útoku Bejbl vynikl přesným rozdílením míčů, Hallinger pohotovostí, Knížek průbojností a houževnatostí a Vimr pěknými sprinty. Nejslabší byl Kašpar na levém křídle. U Viktorie byl nejlepší Carvan a oba obránci, zvláště Havlík byl jistý. Totéž platí o brankáři Bendovi, neboť goaly Vršovic byly těžce k chytání. V útoku byl slabším Slezák a ani Meduna nepodal výkon uspokojivý. Severin byl jako obvykle hbitý. Jelínek se rozehrál teprve v druhé polovině. Mareš byl často dobře držen v šachu Hofmanem. Zajímavý a fair hraný zápas byl sledován četným obecenstvem.

    sport / 1.7.1925



    Zdá se, že jubilejní oslavy A. F. K. Vršovic příznivě působily na jejich mužstvo, které v ligovém zápase proti přemožiteli Sparty zaslouženě zvítězilo. Byl to krásný zápas rovnocenných soupeřů, v němž domácí podrželi slabou převahu v prvém čase a ke konci hry, kdežto Viktorie podala skvělý výkon na začátku druhé poloviny, kdy dovedla značný náskok tří branek v 6 minutách vyrovnati. Zdůrazniti dlužno slušný a fair způsob hry (pouze Havrda u Vršovic byl několikráte trestán); hladký průběh hry za dobrého soudcování p. A. Krause plně uspokojil asi 2000 diváků.

    Domácí příjemně překvapili chutí ke hře, pěknou kombinaci a pohotovost ve střelbě. V útoku Bejbl byl nejlepším mužem, jemuž obě spojky zdatně sekundovaly. Hallinger dovede obratně uniknouti, ale také některé „vyložené“ věci školácky zkaziti. Kašpar na nezvyklém místě na křídle podal velmi cenný výkon, dvě branky byly jim připraveny. V záloze mladý Tomeš dopustil se několika chyb, jichž Jelínek i Slezák dobře využili; Havrda a Hochmann byli vydatnou oporou obraně i útoku. Výborně hrál Šincl v brance, který zdařilými robinsonádami zneškodnil několik ostrých ran Medunových. Dvojice obránců polevila přesné hře prvého času a připustila tak žižkovský útok častěji k ráně. U hostů nejlepším mužem jako vždy Carvan; v útoku ani Slezák ani Meduna.

    národní listy / 29.6.1925



    Na vršovickém hřišti obecenstvo včera nevycházelo z napětí. Vršovičtí hráli rychle, v útoku pěkně kombinovali a v mohutném nástupu dobyli čtyř rohů, z nichž při druhém v 5. minutě stočil Bejbl hlavou míč do branky Žižkovských. Ve 42. minutě dal Bejbl z přihrávky Hallingrovy druhý goal. Po změně branek Wimmer efektní ranou pod břevno dal nejpěknější branku zápasu. Pak však přišlo překvapení, neboť v šesti minutách Viktoria vyrovnala na 3:3. V 16. minutě dal Severin v běhu nezadržitelnou ranou první branku. V 17. minutě Jelínek po chybě Krejčího druhou a ve 22. minutě opět Jelínek třetí goal. Viktoria byla pak lepší a hrála na vítězství, o kterém však rozhodl ve 34. minutě Hallinger ve prospěch Vršovských. Domácí byli ke konci hry opět v převaze. Poměr rohů 6:1 pro Vršovice. Soudcoval Anton Kraus.

    lidové noviny / 29.6.1925