AFK VRŠOVICE - NUSELSKÝ SK   

3:2 (1:2)

Neděle 22.03.1925, dopoledne • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1925) • 3. kolo

Branky: 5. Hallinger, 70. Havrda, 85. Bejbl (z pen.) - 14. + 19. Kocourek

Vyloučení: 78. Wimmer

Rozhodčí: Košťál

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kratochvíl Václav   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    O Krejčí František   90    
    Z Havrda Jaroslav 90    
    Z Mašata Vladimír   90    
    Z Tomeš Antonín   90    
    Ú Wimmer Jan   77   x
    Ú Knížek Jan   90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Havlín Oldřich   90    

Nuselský SK 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

  • Na blátivém těžkém terénu svého hřiště rozhodl v neděli dopoledne team Vršovických ligový zápas těsně před jeho skončením. Vršovičtí měli s počátku dobrý nástup, z něhož si zajistili již v 5. minutě vedení ranou Hallingerovou. Když se Nuselští rozehráli a vyrovnali v 14. minutě pěknou ranou Kocourkovou, měli více ze hry a vstřelili týmž hráčem z rushe v 19. minutě druhou branku. Pak získali hosté čtyř rohů a byli většinou v útoku. Ke konci prvé poloviny se domácí vzpamatovali a zaměstnali několikráte brankáře Nuselských.

    Ve druhé polovině pokračovali opět Nuselští v obléhacích akcích. Nevlídné počasí a nevalná úroveň hry činily zápas nezajímavým, až teprve nápor Vršovic a zvýšené tempo přinesly asi od 20. minuty řadu kritických okamžiků před brankou hostí. V 25. minutě vyrovnal za Vršovice Havrda po kopu z rohu, a od této chvíle hráli Vršovičtí na vítězství, jehož dosáhli ve 40. minutě po sražení Kašpara v trestném území z penalty, jež střelil Bejbl. V 33. minutě vyloučil soudce Košťál vršovického Wimra, jenž se ohrazoval proti jeho rozhodnutí při pravidle o offsidu.

    Zápas byl hrán ostře a často tvrdě. Na Vršovických, kteří hráli se čtyřmi náhradníky, patrna byla únava ze sobotního utkání s D.F.C. a někteří hráči se opět šetřili na odpolední utkání s Jugoslávci. Jejich záloha zapomínala na útok, v obraně vynikal Krejčí. Brankář hrál nejistě, ačkoliv několikráte překvapil odvážným a dobrým zakročením při ostrých útocích. Nuselští byli hlavně v prvé polovině lepším mužstvem, které podalo ucelenější výkon, mělo lepší zálohu a bylo rychlejší. Hlavně záloha a obrana byla lepší než u soupeře. Vršovičtí, ačkoliv hráli na vlastním hřišti, byli často v defensivě a v boji o míč vítězil obyčejně jejich protivník: hráli však slušněji než Nuselský, u něhož zejména levý obránce si neukládal žádnou reservu ve způsobu, jakým se zmocňoval míče. Zajímavé je, že všechna křídla, jež za normálních okolností bývají u obou teamů velice dobrá, tentokráte (patrně vlivem špatného terénu) zklamala.

    sport / 25.3.1925

     

     


    Hráno včera dopoledne ve Vršovicích za trvalé nepohody a na blátivé půdě. Vršovice nastoupily po těžkém sobotním zápasu s D. F. C. a vyhrály jen s největším napětím sil proti nadšeně hrajícím hostům, kteří byli velmi agilní i průbojní, před brankou však příliš ukvapení. Jejich dobře zakládané útoky, zvláště v prvé půli, zle znepokojovaly obranu zelenobílých. Převahu tu však neuměli číselně vyjádřiti. Hře na závadu byla vytrvalá chumelenice, jež znesnadňovala sledování a řízení míče, které velmi stíženo i blátem. Průběh: Hosté zahajují hru prudkým útokem, jenž zakončen tvrdou ranou, jež těsně míjí branku zelenobílých. Přes převahu, kterou udržují, podaří se Knížkovi z náhlého útoku v 5. minutě ostrou ranou získati vedení Vršovicům (1:0). Dlouho se mu však netěší, neboť v 15. minutě Kocourek vyrovnává a za 5 minut dobývá Nuslím i vedení. Prošel hladce obranou, zblízka volně střílí do brankáře, jenž míč pouští mezi nohama do sítě. Obě strany získávají několik rohů, přesto do polovice na výsledku nic nezměněno.

    Po přestávce hra stává se na obou stranách ostrou. Domácí útočnější, mají více ze hry. Vyrovnávají, když Knížek po delším obléhání ostře pálí, míč odráží se od Šamonila a najde si sám cestu do sítě, čemuž Hocke překvapivě přihlíží, neboť pro scrumage před brankou evoluci míče neviděl. Obě strany přidávají do tempa, povzbuzovány diváky. Wimmer velmi nebezpečný a ke všemu špatně střežen. Ve 32. minutě málem by hosté získali vedení – pohotový Havrda míč vrací hlavou do pole. Krátce potom vyloučen Wimmer pro urážku soudce. 5 minut před koncem sražen Kašpar v trestném území, 12y trestný kop proměňuje Bejbl ve vítěznou branku. Za oboustranných útoků končí pan Štěpanovský hru. Poměr rohů 7:6 pro Vršovice. Návštěva přes nepohodu četná.

    národní listy / 23.3.1925

     

     


    Vršovice vyhrály včera dopoledne na svém hřišti v Praze ligový zápas nad nejobávanějším soupeřem teprve ve 40. minutě druhé poloviny, když Bejbl proměnil penalty, diktované soudcem Košťálem za sražení Kašpara. Domácí, hlavně jejich záloha, která nechávala útok na holičkách, se zřejmě šetřili na odpolední zápas s Jugoslavií. Nuselští byli rychlejší, jejich výkony v prvním poločase byly ucelenější a měli více ze hry. Přes to při dobrém nástupu získaly Vršovice již v 5. minutě vedení brankou Hallingerovou; Kocourek však ve 14. minutě dobře umístěnou ranou vyrovnal a za znatelné převahy Nuselských dobyl v 19. minutě i vedoucí branky. Ke konci prvního poločasu se domácí rozehráli. Po přestávce počali opět Nuselští obléhat, pak byla hra nevalné úrovně. V 25. minutě vyrovnali Vršovičtí Havrdou po kopu z rohu a ve 40. minutě dobyli vítězné branky z penalty.

    lidové noviny / 23.3.1925