DFC PRAG - AFK VRŠOVICE   

4:1 (2:1)

Neděle 21.06.1925 • Hřiště DFC Prag - Praha, Letenská pláň • I. asociační liga (1925) • 9. kolo

Branky: 27. Weigelhofer, 37. + 78. Patek, 72. Bobor - 18. Hallinger

Rozhodčí: Schirmer

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

DFC Prag

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Taussig Fritz   90    
    O Kuchynka Josef   90    
    O Ottaway James   90    
    Z Neugebauer Jan   90    
    Z Steffl Karel   90    
    Z Mahrer Pavel   90    
    Ú Bobor Koloman 90    
    Ú Patek Adolf 90    
    Ú Kannhäuser Karl   90    
    Ú Krompholz Otto   90    
    Ú Weigelhofer ? 90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Bělík Vladimír   45    
    O Krejčí František   90    
    O Bureš Otokar   90    
  Z Havrda Jaroslav   90    
    Z Mašata Vladimír   90    
    Z Hochmann František   90    
    Ú Wimmer Jan   90    
    Ú Knížek Jan   90    
    Ú Bejbl Karel   90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Havlín Oldřich   90    

  • Má-li se užíti slova "smůla", tedy ji měli dnes odpoledne Vršovičtí v ligovém zápase proti D.F.C. řádnou dávku. Nebyla to však ta příslovečná smůla střelecká, ale spíše nějaká její nová odrůda, taková, která zavolá protivníka, aby šťastným zakročením, ať již pádem pod nohy, vběhnutím do rány nebo posunutím dobře mířené rány do outu, zakročil právě v tom okamžiku, kdy má se dostaviti branka jako odměna za předcházející pěkný výkon v poli. Vršovičtí, kteří měli tak šťastné momenty před brankou Němců, byli skutečně poraženi nezaslouženě velikým poměrem branek, neboť celkový obraz zápasu, při kterém byly většinou střídavé útoky s delší převahou té které strany, tomuto score neodpovídá. V druhé polovině hráli Vršovičtí s Havrdou v brance za zraněného brankáře Bělíka, po celou tu dobu, kdy hráli o desíti lidech udrželi hru otevřenou a se čtyřmi útočníky často zle obléhali branku Němců. V druhé polovině nemohl Havrda na jemu nezvyklém místě hráti tak jistě jako brankář Bělík, který by rozhodně byl některou ránu chytil. Rovněž hra obránců se tím nemohla státi jistější. Vršovičtí měli neúnavného útočníka v Knížkovi, jehož obětavost neznala mezí a jenž se dřel do poslední minuty, jsa podporován rychlým Wimmerem na křídle. Wimmer, jenž táhl většinu útoků, byl velice nebezpečný a připravil během hry celou řadu slibných situací, které však zmíněnou již smůlou byly pokaženy, ačkoliv i nedostatečná rychlosti levé strany útoku Vršovic nesla na neúspěchu vinu. Záloha Vršovic uspokojila pouze v prvé polovině, kdy skutečně dobře rozrážela útok D.F.C. a slibně podporovala akce své útočné řady. V druhé polovině, hlavně po třetí a čtvrté brance Němců povolila a věnovala se více hře obranné. V obraně se vyznamenal jako obyčejně Krejčí, jemuž byl dobrým partnerem Bureš. U Němců byl v útočné řadě nejnebezpečnějším na pravém křídle Bobor, jehož úžasně rychlé sprinty s míčem byly zakončeny přesnými centry. Po něm zdařilo několik efektních proniknutí, svědčících o jistém ovládání míče v běhu. Kahnhäuser již lépe zapadl do útočné řady než v posledních zápasech a zdá se, že bude dobrým dirigentem útoku. Krombholz na levé spojce zůstává stále záložníkem a jeho přihrávky, i když jsou přesné, jsou příliš prudké. Záloha Němců měla nejlepšího muže v Mahrerovi. Štefl ve středu zálohy byl spolehlivý. Slabším byl Tintík na pravé straně. Obranné trio Kuchynka, Jimmy a Taussig pracovalo jistě, Taussig stejně jako Bělík (v prvé polovině) hrál dobře, někdy s dávkou štěstí. Soudce Schirmer byl jistý v offsidech a v tvrdé hře.

    Po rovnocenné hře, při které byli často zaměstnáni oba brankáři, scorovali Vršovičtí po prvé v 18. minutě, kdy Knížek prošel s míček z poloviny hřiště a z jeho přihrávky vstřelil pod břevno Hallinger, oklamav obránce Kuchyňku, první branku. Vršovičtí měli pak převahu až do 22. minuty, kdy vynutili roh. V 27. minutě obdržel Weigelhofer míč a po jednoduchém stopnutí střelil bez dlouhých okolků tak šťastně na branku, že jeho dlouhá rána se odrazila od vnitřní plochy postranní tyče do branky. Pak měli Němci převahu. Vršovičtí se dobře bránili. V 37. minutě prošel Patek efektně zálohou i obranou a lehkým ťuknutím do míče dobyl vedoucí branky. Němci pak udrželi ofensivu a pronikali hlavně Boborem. Po změně branek nastoupili hosté bez Bělíka. Zahájili hru dobrým nástupem a Wimmer střelil přes branku opuštěnou brankářem. V 8. minutě dopravili Patek a Kahnhäuser míč až před branku, kde mezi ně vběhl brankář Havrda. Kahnhäuser podal míč "patičkou" na Patka, který z bezprostření blízkosti přestřelil. V 12. minutě byl roh pro Vršovice, z něhož Jimmy zachraňoval. V 14. minutě roh pro D.F.C., z něhož po dlouhém hraní střílel Krombholz do outu. Vršovičtí přešli v ofensivu, nicméně v 27. minutě prošel Bobor nádherným během až do branky s míčem a zajistil D.F.C. třetí goal. Od této chvíle záloha Vršovic povolila a jedině útok stále se pokoušel o docílení příznivějšího score. V 33. minutě scoroval Patek z přihrávky Krombholzovy po čtvrté. V 34. minutě byl roh pro Vršovice. Za obléhání branky hostí se hra končila.

    sport / 24.6.1925

     

     


    Vršovice mají ve svém jubilejním roce v ligové soutěži nevídanou smůlu; jsou na předposledním místě v ligové tabulce, ale možno říci, že toto umístění jest z velké části dílem nepříznivého osudu. Také ve včerejším zápase nevedlo se jim lépe; krásně začaly, po celou půlhodinu útok stíhal útok, záloha i obrana hrály jistě a zdálo se, že dobudou pěkného vítězství. V 18. minutě docílily pěkné branky Hallingerem, ostrou ranou pod tyč z pěkného útoku Knížkova. Ale netěšily se dlouho z úspěchu; volný Weigelhofer střelil ze značné dálky a Bělík, pozdě postřehnuv nebezpečí, nestihl míč, který od postranní tyče se odrazil do branky. A nyní pohroma stíhá pohromu; Bejvl se vrátil pro míč a jeho nedorozumění s Mašatou využil Patek, zmocnil se míče a prošel až do branky, takže v polovině vede DFC 2:1.

    Zraněný Bělík nemůže po přestávce hráti a tak o 10 hráčích s Havrdou v brance podstupují Vršovičtí nerovný boj. Nepomůže ani obětavá hra Knížkova a Wimrova, kteří se snaží proniknout obranou domácích; Hallinger musí zpět do zálohy a s náhradníkem Havlínem na levém křídle nelze počítati. Také Mašat byl zraněn Boborem a několik minut odpočíval mimo hřiště; po svém návratu byl již vyčerpán. Krejčí s Burešem v obraně zachránili, co bylo lze. V 27. minutě unikl Bobor z poloviny hřiště a poněvadž Havrda pozdě vyběhl z branky, lehce vstřelil třetí goal. V 33. minutě prohodil Krompholz Patkovi, který z blízka scoruje po čtvrté. Vítězné mužstvo hrálo pěkně v útoku, zvláště pravá strana. Kannhäuser mnoho zkazil; Sedlacska nahraditi nedovede, Krompholz a Weigelhofer často ukázali, že hrají v útoku jen pohostinsky. V záloze dobrý byl Steffel; obrana Kuchynka, Jimmy měla štěstí, že časté chyby jednoho, druhý včas napravil. Taussig v brance nahradil Koranyiho úplně. P. Schirmer soudcoval první polovinu velmi dobře; po přestávce dopustil se častých chyb, v nichž nepísknutí foulu na Knížka v trestném území Vršovice poškodilo. Pokud se týče off-sidů u branky Vršovic, přehlédl sice několik „školních“, ale za to zase odpískal takové, které jistě nebyly. Návštěva asi 2000 osob.

    národní listy / 22.6.1925

     

     


    Vršovičtí byli včera na hřišti pražských Němců poraženi nezaslouženě velkým score, jež neodpovídá celkové hře, ve které za stavu 1:1 v prvém poločase nebylo vítězství Vršovických při jejich pěkné hře vyloučeno. D.F.C. se však ukázal zkušenějším a tužším a hlavně rychlejším mužstvem. Útoky Němců v střídavé hře byly důraznější, rychlejší a hlavně se končily lepší střelbou než u protivníků. Němci měli hybnou páku v Boborovi, který překrásně pronikal a jehož souhlas s Patkem byl ojedinělý. Záloha i obrana Němců si dobře rozuměli. V útoku Vršovic byl výborný Knížek na pravé spojce, jenž se stále pokoušel o ztečení branky Němců i v té chvíli, kdy zápas byl již pro jeho klub prohrán. Jeho bezdvadným doplňkem byl Wimmer, pravé křídlo, strůjce většiny útoků. Záloha Vršovic uspokojila pouze v prvém poločase, ve druhém odpadla. Obrana Bureš-Krejčí hrála obětavě. Oba brankáři chytili mnoho těžkých ran, často s vydatnou podporou štěstí. Ve druhém poločae zraněný brankář Vršovických Bělík byl nahrazen Havrdou a hosté hráli dále o 10 lidech. Prvního goalu dobyli Vršovičtí v 18. minutě, když Knížek přehrál na Hallingra, jenž oklamal Kuchynku a umístil míč pod břevno. Němci vyrovnali v 27. minutě dlouhou ranou, která se odrazila od vnitřní plochy postranní tyče do branky. V 37. minutě proniká Patek obranou a lehkým ťuknutím do míče dobyl druhé branky D.F.C. Po přestávce vstřelil Bobor v 27. minutě třetí goal a v 33. minutě Patek s přihrávky Krompholzovy čtvrtý goal. Soudcoval Schirmer.

    lidové noviny / 22.6.1925