AFK VRŠOVICE - AC SPARTA PRAHA   

2:2 (0:1)

Neděle 27.02.1927, 15:30 hodin • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Kvalifikační soutěž Středočeské 1. ligy (1927) • 1. kolo

Branky: 79. Knížek, 89. Mašat - 5. Baldin, 87. Perner (z pen.)

Rozhodčí: Dlabač

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Havlín Oldřich   90    

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Perner Antonín 90    
    O Paulín Jan   90    
    Z Kolenatý František   90    
    Z Carvan Antonín 90  
    Z Rozvoda František   90    
    Ú Maloun Josef 90    
    Ú Herman Jaroslav 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Baldin Vadim 90    
    Ú Dolejší Rudolf 90    

  • Mužstvo domácích pokračoval i včera ve slibném zahájení ligové soutěže, urvalo další cenný bod ač nikdy snad již nebude míti takovou příležitost k vítězství nad Spartou, jako včera. Působilo dojmem lepší sehranosti, mělo většinu zápasu více ze hry, ale jako minulé neděle mělo štěstí, tak včera zase pronásledováno bylo smůlou. Celá řada chancí byla zmařena špatnou střelbou a nerozhodností před brankou, ba mnoho nescházelo, aby přece jen na konec Sparta neodešla jako vítěz ze hřiště. Vyrovnati 3 minuty před koncem z penalty obdrženou branku, k tomu je třeba hodně pevné vůle a odhodlanosti, v tom směru domácí včera příjemně překvapili, neboť málokteré mužstvo nepodlehlo by depressi.

    Hra zahájena byla oboustrannými útoky, v 5. minutě proběhl špatně Průškem střežený Maloun, jeho podání Silný ze scrumage prohodil Baldinovi, jenž ostře k tyči vstřelil 1. branku. Vršovice nedeprimovány útočí, mají několik příležitostí k vyrovnání, než špatná střelba a skvělá Hochmanova hra dělá jim šrt přes naději. Wimer několikráte krásně pronikl, byl však, často proti pravidlům, Rozvodou s Paulínem odstaven, což nemělo zůstati soudcem bez povšimnutí. V 11. minutě Rubeš krásně stáčí Wimrův centr hlavou na branku. Hochman neméně efektně zachraňuje. Vršovice získávají víc a více půdy, jejich útoky jsou častější, zejména když v 21. minutě musel Kolenatý po srážce s Mašatem odstoupiti ze hry. Akce Sparty jsou sice vzácnější, mnohem však nebezpečnější a Silný několikráte svými kličkami způsboí v obraně domácích paniku, tak v 25. minutě jeho rush jen odvážným vrhnutím Běíka po míči byl zneškodněn. V 29. minutě Rozvoda v trestném území sráží si míč rukou, což rovněž bylo přehlédnuto. Domácí pilně a více útočí, do koncem timu nepodaří se jim však score změniti. Po změně stran Vršovice mají ostrý, pěkný nástup, než útok opět nedovede několik chancí využíti. Nemalou zásluhu ovšem má i obrana Sparty, jež bezvadně kryla. V 11. minutě Silný opět sám na vlastní pěst se probil, přestřelil však. Hra opět se vyrovnává a konečně v 34. minutě podaří se Knížkovi ze scrumage vyrovnati. V 38. minutě Rubeš slabě střílí, o něco později vyznamenává se Bělík. V 42. minutě prochází Baldin, Bělík ukvapeně vybíhá, Průšek, ač vstřelený míč šel do autu, zachytil jej rukou, penalty proměnil Perner. Než co snad nikdo nečekal, stalo se. Útok Vršovic vrhnul se v boj a dík této houževnatosti Mašat vyrovnal taktickou ranou po vyběhnutí Hochmana, v 44. minutě, což ovšem vyvolalo u přátel domácích nadšení.

    Domácí hráli dobře v poli, útok však střelecky byl chvílemi nemožný. Mašat dobře jej sice vedl, prohodi řadu uliček, před brankou však otálí, příliš dribluje a nestřílí. Kromě toho přebíhá na spojky a včera nebyl řídkým případ, že i 3 útočníci byli u míče, usnadňujíce tak obraně soupeřově práci. Knížek s Wimrem byli opět nejobávanější dvojicí, zejména Wimer, nad kterým již se lámala se hůl, hraje v plné formě; měl by však lépe centrovati, jeho podání jsou více ranami na branku. Rubeš je talentovaným hráčem, potřebuje však k sobě křídlo, aby se uplatnil, dále více traingingu ve střelbě. Slabší jeho hra spadá více na vrub Havlína, jenž vůbec nezahrál a byl více statistou, než hráčem. Pinc ve středu zálohy měl více smyslu pro podporu útoku, než obrany a i když na Silného nestačil, hrál účelně dobře. Nejobětavějším z této řady byl Hofman, dřel se a zastal plně své místo, zatím co Průšek špatně kryl křídlo a rozehrál se až v druhém poločase. Obrana hrála spolehlivě, Kašpar svou pohyblivostí a obětavostí byl kamenem úrazu pro útok hostí. Bělík kryl řadu ran, v druhém timu však nerozvážně vybíhal. Vršovice znovu potvrdily, že na Spartu umějí hrát, využily dokonce výhody vlastního hřiště a docílený výsledek bude jim dobrou reklamou pro nastávající australské tourée.

    Sparta měla oporu v obraně, kde Hochman proti svému mateřskému klubu náležitě se vytáhl. Bravurně chytal sebe těžší rány a má tu zásluhu, že nedopadlo to pro mužstvo hůře. Důstojným, ač obvykle již ostrým partnerem, byl mu Perner, ale i Paulín takticky se stavěl a často objevil se tam, kde byl nejméně čekán, aby s úspěchem zakroči. V záloze po delší přestávce objevil se opět Carvan, kterému již terain byl dosti značným handicapem. Nehrál sice tak, jak minulou neděli, jeho výkon nutno však posuzovati vzhledem k slabé hře útoku, který s výjimkou Silného, vůbec neudržel míč. Rozvoda dobře čelil nebezpečné dvojici domácích, Kolenatý scházel záloze, kde potom Maloun celkem s úspěchem zaskočil. Útok i tentokráte byl nejslabší řadou mužstva, hrál v něm jedině Silný. Obě spojky se mu špatně stavěly, Baldin si libuje sice oku lahodících, málo však pro hru účelných kličkách, a také Heřman těžko asi bude spojka, jež Sparta hledá a potřebuje. A tak Silný je nucen spoléhati sám na sebe, svojí hrou pak jen vyvolává otázku, jak by to vypadalo, kdyby k sobě měl alespoň jednoho hráče své úrovně. Z křídel lepším byl Dolejší, energicky a rychle probíhající. Ale i Maloun, pokud hrál na křídle, dobře se držel, ovšem dostával lepší míče.

    Soudce p. Dlabač zahřeši si včera na svoji pověst jednoho z našich nejlepších soudců. Jeho přímo puntičkářské posuzování hry v poli, kdy písknutí často znamenalo škodu útočící straně, nevyvážilo systematické ostré hry před brankou. Tak Wimer dvakráte byl přímo sražen v jisté posici a Rozvodovu ruku viděl každý mimo soudce. Výkon soudcův včera rozhodně nebyl nejlepším a neodpovídal předcházející pověsti.

    tribuna / 28.2.1927

     

     


    Sparta šťastně hraje s Vršovicemi 2:2 (1:0), vedouc nezaslouženě v 87. minutě 2:1. Vršovice po celou hru útočí a v poslední minutě vyrovnávají. Chybující soudce. Přes 4 000 diváků.

    Málokdy bývá zápas tak rušný a napínavý jako včera ve Vršovicích. Domácí mužstvo hrálo tam včera proti větru, slunci a chvílemi taky je poškozoval závažně soudce. Po pěti minutách Sparta vedla, ačkoli se pak ukázalo, že zelenobílí si zaslouží pro soudržnost, rychlost a houževnatost vyhrát. Obrana odpůrce a dobrou taktikou a využíváním štěstí odsunula vyrovnání až do 79. minuty. Situace před brankami hrozily oběma stranám. Vršovice přidávají a Sparta k 80. minutě se na chvilinku vzchopí zásluhou Silného. Při výpadu Baldynově opustí Bělík včas branku, zdá se že míč míjí branku, když tu desorientovaný záložník Vršovic snaží se jej na čáře zarazit rukama. Chybí do konce jen tři minuty a Sparta proměnivší pokutový kop vede hru 2:1. Zklamaní příznivci Vršovic odcházejí zatrpklí nezaslouženým nezdarem mužstva, leč nedošli ani k východu a útok Vršovic nabádaný Knížkem dostává se před branku hostí, kdež Mašat mistrnou ranou ze 20 metrů vyrovnává téměř ztracený zápas. Kdo viděl úsilí mužstva a chyby soudcovy, které je těžce poškodily v 7. minutě, kdy netrestána unfair hra Rozvodova v území, a v 29. minutě, kdy zase na př. prominuta témuž hráči úmyslná hra rukou v území, i kdyby nepřál domácím, oddechl si po této vyrovnávací brance a pomyslil jistě na spravedlnost, která hru aspoň takto opravila. Vždyť si Vršovice zasloužily vyhrát, tak jako minulou neděli proti nim Kladno. Tolik o výsledku a spádu hry.

    Sparta bez Steinera a Kádi.

    Rudí uvažovali o stylu vršovické hry, o způsobilosti terénu a nastoupili v sestavě Hochman, Perner, Paulín, Kolenatý, Carvan, Rozvoda, Maloun, Heřman, Silný, Baldyn, Dolejší. Kolenatý byl v 17. minutě zraněn a už nenastoupil. Zastával ho Maloun. Mužstvo v celku nehralo dobře. Útok neulehčoval zadním řadám, takže záloha a obrana nesly tíhu hry. Obrana vedla si velmi dobře. Hochmann překvapil novou taktikou, hraje vlastně třetího zadáka. Vybíhal včas a naopak v brance zachraňoval skvělé rány. Byl nesporně nejlepším hráčem hostí. Také obránci se činili. Perner i Paulín hrající velmi ostře. Onen měl jistější odkopy. V záloze dobro práci zastal Rozvoda a taky Maloun hrál v této řadě lépe než v útoku. Zde hlavní slovo měl Silný. Rozdílel míče křídlům, vracel se pomoci obráncům, podnikal nebezpečné výpady a dobře střílel. Byl stálým nebezpečím, dobře však kryl. Ke konci, přemožen námahou odpadal, čemuž se není divit.

    Vršovice byly ucelenější a lepší.

    Všichni byli rychlí, vždy soupeře tím předcházejíce. Měli-li slabiny, tož na levé straně útoku, příliš bojácně a měkké. Snad také v prvé polovině Průšek kryl nedostatečně Malouna. Chybnou hru rukama, za niž Sparta dala druhou, je možno vysvětlit rozčilením. Pochválit je zato útok ze středu doprava, Hochmanna i Pince v záloze a obranu. Bělík se důstojně vyrovával Hochmanovi prací v brance i vybíháním. Tento celek měl být včera vítězem. Zde jeho složení: Bělík, Krejčí, Kašpar, Hochmann, Pinc, Průšek, Wimmer, Knížek, Mašat, Rubeš a Havlín. Soudcovo konání je vylíčeno shora dopovědí je podrobnosti hry.

    Bělík měli proti slunci těžkou posici. Sotva zachránil Silného výpad, vrátil Baldyn krásně ránu do sítě, ač před tím hráno unfair na Pince. V 5. minutě Sparta tedy vedla 1:0. Dvě minuty po té unikne Wimmer za obránce, je Rozvodou nestrestaně v území srážen. Vršovice se teď rozehrály. Hochman paráduje jistotou. V 17. minutě odnesen je bolestivě ve srážce zraněný Kolenatý. Tím převaha Vršovic jen vzrostla. V 25. minutě musí Bělík vyběhnout proti vypadnuvšímu Silnému a činí tak se zdarem. Čtyři minuty po té Rozvoda rukou přehraje druhovi míč centrovaný Wimmerem, bez trestu, ač v území. Je zajímavo, že chyby v rozhodnutích jdou na vrub vždy Vršovicům, ať už jde o hrubou hru či zásahy rukama. Perner i Hochman pak znamenitě brání. Po přestávky se vyznamenávají Knížek i Mašat přesnými ranami, i Hochman střílí. K 60. minutě pojednou nabírá dechu Sparta. Lépe řečeno Silný. Dva útoky jeho zatopí obráncům i Bělíkovi. Konečně Vršovice způsobí před Hochmanovou brankou melu a Knížek zády odráží míč do sítě. V 79. minutě je tedy vyrovnáno, načež Vršovice hrají na vítězství. Perner se znovu osvědčí a také Bělík, chytivší ránu Baldynovu. Rus tento nedobře krytý vylákal výpadem z branky Bělíka, střelil mimo branku. Na čáře pokouší se Průšek o míč rukou a Perner promění pokutový kop ve vedoucí branku. Kdekdo myslí už na nehorázně šťastné vítězství hostí, hrajících tak dlouho o deseti. Kníže však svoje druhy nabádá k útokům a vyláká Hochmana, který jeho kop vyráží. Mašat si v dálce míč připraví a krásnou ranou pod břevno vyrován.

    národní listy / 28.2.1927

     

     


    Ligový zápas, který se hrál dnes před více než 3 000 diváky ve Vršovicích a skončil se nerozhodně 2:2 (poločas 1:0 pro Spartu), ukázal stav výkonu pražských soudců ve světlě velmi smutném. Soudce Dlabač, který požívá pověsti nejlepšího, pískal zápas tak, že poškodil Vršovice asi o tři goaly. První poločas byl zralý na 3:1 pro domácí klub, a penalty, ze které dobyla Sparta v druhém poločase vedení, byla diktována pro ruku, učiněnou v outu. Sparta, která se pokusila přivést pevné mužstvo v sestavě Hochman - Perner, Paulín - Kolenatý, Carvan, Rozvoda - Maloun, Heřman, Silný, Baldin a Dolejší, otevřela hru prudkým nástupem a brzy z útoků, vedených dobře Silným, dobyla branky krásnou ranou Baldina. Potom se však počal obraz měnit. Vršovice se dostávaly ponenáhlu do převahy, až Spartu úplně sevřely. Hráči útočili velmi rychle a houževnatě, stříleli prudké dlouhé rány, až se Wimmer dostal do skvělé chanci, těsně před goalem však byl unfair sražen oběma obránci. Jistý goal zachránil foul, ale soudce nepískal. Kromě velkého řevu obecenstva byla důsledkem toho ovšem také tvrdší hra a tu soudce pískal jen Vršovicím všechno. Ale domácí útočili dále. Znova byl Wimmer před brankou sražen a pak byla v brankovém území ruka, ale ani to soudce neviděl. Aby to napravil, odpískal velmi vážně uprostřed hřiště asi tři fouly, které nebyly. Ale potom zase zarážel stále útočníky Vršovic při každé nejmenší příležitosti, takže se poločas podle jednomyslného mínění obecenstva končí "za silné převahy soudce". Domácí do té doby střelili velkou spoustu ran, jež však všechny šly na brankaře, takže Hochman lehce chytal. Branka Vršovic byla obléhána velmi málo.

    Po přestávce se soudce, byť ne zcela, přece poněkud polepšil, a Vršovice dovedly Knížkem z velkého shluku vyrovnat. Potom však Sparta nasadila pravé útočné tempo a zdálo se, že musí do konce tmy svého soupeře roznést. Ale neroznesla. Jen z chybně diktované jedenáctky střelil Perner další goal, který byl za hromového jásotu vyrovnán Mašatem, a zápas se skončil opět úplnou převahou domácích. Mužstvo Vršovic vystoupilo v tomto zápase jako výborný celek, slabý jen na levém křídle, ve Spartě exceloval Silný, který v leckteré situaci stačil na soupeře sám. Kolenatý odešel pro zranění ze hřiště v 18. minutě, ale obraz hry se jeho odchodem nezměnil.

    lidové noviny / 28.2.1927