AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

2:1 (1:1)

Neděle 16.01.1927 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Kvalifikační soutěž Středočeské 1. ligy (1927) • 5. kolo

Branky: 37. Wimmer, 77. Mašat - 11. Vaník

Rozhodčí: Zadák

Diváci: 2 500


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Hendrych František   90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Ženíšek Ladislav   90    
    O Stehlík František   90    
    Z König Vilém   90    
    Z Suchý Josef 90    
    Z Singer ?   90    
    Ú Mareš Jiří   90    
    Ú Novák Otto   90    
    Ú Meduna Karel   90    
    Ú Křišťál Antonín 90    
    Ú Vaník Václav 90    

  • Po vzájemné dohodě sehrály oba kluby svůj prvý ligový zápas již včera na hřišti Vršovic, kamž domácím vylosování přiřklo všechny těžší zápasy. A štěstěna zůstala jim i tentokráte věrnou. Poslední porážka byla náležitě odčiněna s nadávkem cenných 2 bodů, se vstupem do sezony mohou býti zelenobílí úplně spokojeni. Zdolán byl soupeř, jenž stále je čítán mezi nejlepší teamy Prahy a při trochu jen lepší střelecké pohotovosti útočníků mohou to býti mnohem lepším scorem. Vršovice vyslaly do pole mužstvo: Bělík, Krejčí, Kašpar, Hofman, Pinc, Průšek, Wimer, Knížek, Mašat, Rubeš, Hendrych. Bylo rychlé, obětavé, hrálo dobře v poli, než před brankou útočníci nestříleli. Potěšitelný vzestup formy ukázal Wimer, který byli i autorem vyrovnávací branky; dobře probíhal, centroval a plně uplatnil svoji souhru s Knížkem, kterému schází pohotovost před brankou. Také s Mašatem si málo rozumí jen na škodu vlastní hry. Mašat je dobrým vůdcem útoku, který dovede vystihnouti pravý okamžik k přihrání míče, dobrý dribler, před brankou však dlouho drží míč a pro samou přípravu jen zřídka dostane se k ráně. Rubeš byl nejagilnějším mužem útočné řady, vracel se pro míče a šel důrazně vpřed, nelekaje se ani Ženíškových zákroků. I jemu chybí sice routina velkých zápasů, ale jeho mládí a snaha opravňují k nejlepším nadějím. Jeho výkon dlužno oceniti tím více, že vedle něho hrající Hendrych za celou hru nezabral a byl neslabším mužem nejen této řady, ale i celého mužstva. Útok domácích měl celou řadu chancí, z nichž valná část byla tak zv. vyložených, nedovedl-li je proměniti, je to špatné znamení. Bylo by zde zapotřebí střelce, jenž by pěkné útoky dovedl zakončovati dobrou ranou. Záloha vzhledem k terénu zhostila se úkolu celkem dobře. Pinc po několika minutách hry sice povolil, v druhém poločase však zase přidal a udržel kontakt v mužstvu. Hofman i Průšek dobře mu sekundovali, jejich přihrávání útočníkům však nebylo nejlepší a často se minul míč cíle. Na vítězství největší podíl má obrana, z té pak Krejčí s Kašparem. Oba se vzorně doplňovali, měli jisté odkopy a zejména Kašpar svojí pohyblivostí byl kamenem úrazu pro útok hostí. Bělíkovi vypadávaly míče, tato chyba nebyla však soupeřem využita, jinak kryl řadu těžkých ran.

    Viktoria v sestavě: Benda, Ženíšek, Stehlík, König, Suchý, Singer, Mareš, Novák, Meduna, Křišťál, Vaník, měla slabinu v záloze, kde schází střední záložník. Suchý nedovede vtisknouti mužstvu ráz hry, včera pak pro svoji váhu nemohl se na těžkém terénu uplatniti. Rovněž oba obránci zklamali, Ženíšek měl sice dravý start na míč, vzbuzující u útočníků domácích náležitý respekt, postrádali jsme však u něho jistotu odkopu, jeho hra byla celou řadou kiksů. V tom směru často bylo horko. Chytil však co se dalo a nemožno mu činiti výtky. Z křídelných záložníků měl malý Singer mnohem těžší úkol s Wimrem, než König s Hendrychem. V útoku nejlépe poměrně si vedl Vaník na křídle, takže nelze o něm mluviti jako o náhradníku, neboť těžko Jelínek by zahrál lépe. Medunova snaha tříštila se tentokráte o nepochopení spojek, Křišťál s Novákem ukázali hru v poli, před brankou však nešli, jak se říká, do toho a tím zmařena byla řada pěkných přihrání. Ovšem, bylo to také těžké, když vždy v rozhodném okamžiku objevili se buď Krejčí nebo Kašpar, aby nebezpečí odvrátili. Marešovi scházel tentokráte klid, neboť jinak těžko by řadu těch chancí, jež měl, zůstala bez vyjádření na score. Celkový výkon mužstva Viktorie znamená pokles a nezbude nic jiného, než rázné zakročení a odstranění jeho příčin, chce-li hráti klub úlohu loňského roku.

    Zápas řídil p. Zadák, ač churav. Obě mužstva usnadnila mu těžký úkol fair hrou, jeho rozhodování neobešlo se bez několika nedorozumění, jež však neměla vlivu na celkový ráz hry. Rozhodně však není možno říci, že by poškodil Viktorii.

    Prvé minuty hry patřily domácím, kteří hned z výkopu ujímají se ofensivy, Mašat s Hendrychem zahazují krásné dvě chance. V 6. minutě Knížkovu ránu chytá Benda, pak dostává se ke slovu i Viktorie, její útoky zastavuje však dvojice Krejčí-Kašpar. V 9. minutě Meduna pěkně prohodí míč Vaníkovi, jehož ostrá rána znamená první a jedinou branku hostí. To je ovšem pro mužstvo dobrou vzpruhou, než obrana Vršovic maří úspěšně snahy po zvýšení score. Ve 14. minutě vynucuje Wimer roh, při němž Mašat váhavostí maří vyrovnání, v zápětí Hofman bere v posledním okamžiku Křišťálovi míč z nohy. Za střídavých útoků, jež daly oběma stranám hodně práce, ve 23. minutě Mareš zahodil krásný centr Vaníkův; o pět minut později neuznán Hendrychův goal pro předcházející foul na Stehlíka. Konečně ve 36. minutě podaří se Wimrovi vyrovnati z pěkného prohození Mašatova. Vršovice mají nyné více ze hry, ve 43. minutě odchází Meduna po srážce s Krejčím, v následující Knížek ocitá se sám před brankou, než se však připraví k ráně, podaří se Stehlikovi zachrániti situaci na roh.

    Po přestávce Viktoria má pěkný nástup, vynucuje si převahu, než obrana domácích skvěle přímo pracuje a tak po 10. minutách opět hra se vyrovnává; útok domácích má celou řadu příležitostí k zajištění vítězství, enž vše je marno, nikdo neumí vstřeliti. Tak v 15. minutě Mašat střílí do Bendy, jej napodobí i Knížek s Rubešem. Až ve 32. minutě Wimer pěkně zahrává kop z rohu, za vzniklé scrumage Mašat posílá mezi hradbou těl míč do sítě. Viktoria hraje zřejmě pod tíhou depresse, zejména když převaha Vršovic stává se zřetelnější. Již o dvě minuty později Wimer prochází, střílí do tyče, odražený míč ostatní útočníci přebíhají. Hru do závěrečného písknutí zpestřila již jen řada rohů, na nichž Vršovice měli lví podíl, jinak na score již nic nezměněno.

    tribuna / 17.1.1927

     

     


    Zelenobílí zahájili šťastně svou ligovou kampaň 1927. S obětavostí, která právě Vršovicím vynesla už tolik pěkných úspěchů, dovedl v druhém čase zasaditi ochabnuvší Viktorii rozhodnou ránu. Vítězství mohlo býti ještě větší, kdyby k horlivosti a obratnosti vršovického útoku v poli se družila větší pohotovost před brankou.

    Zelenobílí měli dobrý, ale trochu pomalý útok. Dobře propracoval množství míčů, připravil si četné chance, ale střelba jeho byla slabá. Brankář Bělík dobrý, někdy přenáhlený. Krejčí s Kašparem dobře bránili. Wimmer a Knížek s Mašatem byli na svém místě.

    Viktoria nastoupila se třemi náhradníky. V prvém čase hrála ještě podnikavě, ale v druhé půli ochabla. Uchýlivši se k obraně, vyšla z boje poražena, ale celkem čestně. Obě mužstva hrála fair, klidně a zajímavě, takže obecenstvo spokojeno, opouštělo hřiště. Bylo ho asi 2 500.

    Po výkopu přecházejí zelenobílí v útok a již ve druhé minutě střílí ostře na branku soupeřovu. Rána odražena, ale už ve 4. minutě letí míč opět těsně podle tyče. V 7. minutě Knížek bombarduje, Benda prudce vyráží a míč stěhuje se na pole zelenobílých. V 10. minutě získá Viktoria roh a v 11. minutě Vaník dobrou ranou dobývá vedoucí branky, zatím co Bělík leží těsně u tyče. Zelenobílí zaútočí a v 17. minutě docilují rohu, Wimmer však zahazuje, což opakuje i v 19. minutě. V 26. minutě trestný kop proti Viktorii, který Hendrych, tentokráte velmi slabý, zahazuje. Viktoria soustřeďuje síly k útoku, v 29. minutě zahazuje volný kop. Nový útok, a v 35. minutě Meduna střílí. Bělík chytá, ale padá a ztrácí míč... v posledním okamžiku těsně na čáře přece ještě zachraňuje.

    Míč ocitá se v poli Viktoriánů, a po zdařilém útoku zelenobílých Wimmer v 37. minutě vyrovná.

    Ve střídavé hře získává Viktoria v 39. minutě a Vršovice v 44. minutě roh, které zahazují.

    Druhou půli zahajuje Viktoria útokem, dociluje v 2. minutě rohu. Po dobře zahraném centru ocitá se míč v rukou Bělíkových. Od tohoto okamžiku však hosté silně polevují a zahajují obrannou hru. Zelenobílí zvyšují činnost, probíjejí se k brance soupeřově a ve 3. a 5. minutě získávají roh. Střelecky jsou však slabí, takže nepromění mnohé vyložené chance. Zvláště útok v 6. minutě byl velmi pěkný. Po přestávce vynucené zmizením míče za ohradu, hrozí brance Viktorie pohroma v 10. minutě, ale Wimmer dovede zahodit i velmi dobrou posici. Nový útok Vršovic, prudká rána na goal, Benda zachraňuje. Rohy zelenobílých v 16., 17. a 21. minutě Viktoria se odškodňuje v 26. minutě rohem. Při útoku Vršovic ve 32. minutě Benda sice vyráží míč těsně u tyče, ale Mašat mu jej vrací do sítě. V 38. minutě roh Viktorie, v 39. minutě Vršovic. Několik útoků zelenobílých vždy nešťastně zakončených, a soudce p. Zadák, jenž velmi dobře se zhostil své úlohy, končí zápas, jímž zahájená byla jarní liga - Předzápas amateurů vyhrála 5:0 Viktoria.

    národní listy / 17.1.1927

     

     


    Po zimní přestávce, spíše ovšem jen formální, byl dnešní match na hřišti Vršovic snad příliš časným zahájením sezony. Byl prvním zápasem letošní jarní ligy, který spěchaly Vršovice sehrát, protože si chtěly uvolnit termíny pro případ, že by odjely na turné do Australie. Nabídly se Viktorii k sehrání ligy a Žižkovští přijali, ačkoliv spíše měli odmítnout, neboť jejich mužstvo není rozhodně hotovo ani schopno zahájit nesnadné zápasy mistrovské. Ovšem tento fakt lze konstatovat také zčásti u mužstva domácích, jemuž všach přichází na pomoc hra zálohy a obrany, která rozhodla o výsledku. Vršovice byly dnes v situaci, kdy mohly zvítězit daleko bezpečněji. Jejich útok byl poměrně slabší. Postupoval spíše pravou stranou, kde zase Wimmer jde do formy.

    Po zahájení hry, již před 3 000 diváky řídil indisponovaný Zadák, měly Vršovice hbitý nástup, avšak v 10. min. Vaník výborně nahradivší Jelínka po chybičce Kašparově střílí jediný goal Žižkova. Hra se v poli vyrovnala a dostala ráz souboje obranných řad, neboť se rychle přenášela s půle na půli. Pak byly Vršovice lepšími, ale až v 36. minutě z Knížkovy uličky Wimmer vyrovnal. Po přestávce hrála Viktoria první půlhodinu tak, že bylo možno očekávat její vítězství, avšak v obraně Vršovic Kašpar a Krejčí a v záloze Hochmann úplně postačili zastavit včas její útoky. Meduna neměl k sobě spojek, s nimiž mohl využít situace. Zvláště slabě si vedl Křišťál. Velmi slabé bylo u hostí dnes zase místo středního záložníka, který Viktorii po odchodu Carvanově chybí. Suchý je sice velmi dobrý a pilný hráč, ale nedovede mužstvo zformovat a dát mu sloh. Proto bylo pro Vršovice velkým náskokem, když se vzchopil před poločasem ochabnuvší Pinc a s ním i celá hra zálohy. Tak Vršovice většinu druhého poločasu hrály s převahou zcela přesvědčivou a brankami nevyjádřenou. Jen Mašatovi se podařilo ve 32. minutě stočit míč do branky a zajistit svému mužstvu zasloužené dva body.

    lidové noviny / 17.1.1927