AFK VRŠOVICE - SK JUGOSLAVIJA   

7:4 (2:3)

Neděle 22.03.1925, odpoledne • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letenská pláň • Mezinárodní utkání (1925) • 1. zápas

Branky: 18. Machko (vl.), 36. Hallinger, 51. + 57. + 89. Wimmer, 62. + 85. Knížek - 5. Jovanovič, 25. + 30. Petkovič, ? (z pen.)

Rozhodčí: Zadák


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

SK Jugoslavija 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               

  • Nedělní vystoupení Jugoslavije na hřišti Slavie bylo novým úspěchem mladého mužstva v dobývání sympatií obecenstva. Mistr Jugoslavije hrál mnohem lépe než v sobotu a ukázal velmi pěknou, rychlou přízemní hru a překvapující rushové útoky, ve kterých vynikali Petkovič a Jovanovič přímo kabinentními ukázkami skvělých uliček, Ivkovič, který byl v sobotu tak vychválen, již v neděli v backu takovou práci neudělal. Mnoho riskoval, daleko vybíhal a mnoho tím zanedbal. Celá váha hry Jugoslavije leží v útoku. Záloha se nijak zvláště nevyznamenávala.

    Jugoslavija se ujala hry s velikou rychlostí a k překvapení všech Jovanovič s klidem scoroval v 5. minutě z podání z prava první goal. Vršovice odpověděly svým útokem. Trestný op šel vedle. Ivkovič je vrátil zpět a Jovanovič hned střílel přes. Hned nato Knížek střílí, ale brankář Jugoslavije chytá. Útoky s obou stran se střídají se stejnou rychlostí. Jugoslavije pustí Vršovice dopředu a Knížek, jenž stáčel míč do rožku, píše těsně vedle. Vršovice tísní. A velmi silně. Neboť útok Vršovic nemá ve středu tři, ale čtyři hráče. Několik kroků z útokem totiž postupuje skoro stále centrehaly Mašata, který každý ztracený míč vrací spojkám. A kdykoliv tak hraje, útok Vršovic získává na své intensitě.

    Zásluhou Machkovou byla také připravena skvělá situace v 18. minutě a prudká střela levého křídla se odrazila od jugoslavského centrehalva Machka rovnou do goalu.

    Nyní Vršovice tísní a dobývají dvou rohů, ale Petkovič a Jovanovič z bleskurychlých útoků opět stílí na goal. V 25. minutě prohodil krásně Lubnič Petkovičovi, který dobyl druhého goalu, Jovanovič dává hlavou ránu, která se chytá, ale ve 30. minutě skvěle prohazuje do dálky Petkovičovi, který krásně oklamal backa a střelil třetí goal.

    Jugoslavija vede 3:1 a zase dobývá roh a Jovanovič výhodná posice - ale ztráci V 36. minutě Vršovice podnikly rychlý útok, centr prohodil míč levé spojce, brankář se po něm vrhl, ale Hallinger přes jeho prsty píše goal. V nových útocích pak ještě padly rány Knížka a Bureše.

    Druhý poločas se začal několika rohy, ale hned v 6. minutě dostal Knížek daleko předhozeno, brankář sice míč odrazil, ale jeden z nejlepších hráčů Vršovic, Vimr, stočil míč do branky. Vyrovnáno. A zase se hnaly útoky na obě strany. Ve 12. minutě v útoku Vršovic podává Hallinger opět Vimrovi, který znovu střílí krásnou ranou goal. Skvělou ukázku taktiky ukázali Vršovští 5 minut nato. Předhozený míč se dostal k tomu vychvalenému backu Jugoslavije Ivkovičovi, než však se mohl Ivkovič připraviti k odkopu, vběhl před něj centr Vršovských Bejbl, zabránil mu hrát, míče se zmocnil Hallinger, podal napravo a Knížek střílel pátý goal.

    Jugoslaviji se pak již podařilo scorovat jen z penalty, kterou velmi dobrý soudce Zadák mohl zcela dobře prominout. Tak bylo score opraveno na 5:4. V tu dobu byli již hráči Jugoslavije velmi unavení a Vršovští mohli proti těmto snaživým hráčům úplně ovládnouti pole. Knížkovu ránu hlavou chytil brankář, několik ran šlo přes a vedle, rovněž několik rohů bylo dobyto. Ve 40. minutě zmocnilo se vyměněné levé křídlo míče a ze sola útoku střílel klidně 6. goal. Ke konci zápasu se vyměnili pravý halv a křídlo, a tak Vimr s pravé spojky střelil v poslední minutě krásně 7. goal.

    U Jugoslavie je si ceniti zvláště toho, že to bylo mužstvo velmi mladých hochů. Vršovice však zvítězily zcela po zásluze.

    sport / 25.3.1925
     
     

    Svým skromným vystupováním a úhlednou hrou si získali Bělohradští diváky hned v sobotu, a také včera jim kdekdo přál, když za půl hodiny hry na blátivém sněhu vedli už 3:1. Kombinovali lépe než proti Slavii, měli skoro více ze hry. Ale slabost brankářova a nedostatek střelců je připravil o lepší poměr branek. Dopoledním ligovým zápasem znaveni Vršovice ve 34. minutě zmenšily výsledek času Knížkem na 2:3. Sedm minut po změně branek vrátil Wimmer odražený míč do sítě, takže Vršovice lacino vyrovnaly. Ve 13. minutě už vedly 4:3, ačkoli Jihoslované neustáli v úto- min. Knížkovi podaří se vsítiti pátou branku, ale když v 26. minutě Jovanovič sražen v území, zmenší Jugoslavia náskok zelených na 5:4. Teď se rozehrají Vršovice, které před brankou jsou přece jenom pohotovější. Sotva minula pěkná rána Hallingerova Nemesovou branku, již vsítí Stařík ve 42. minutě šestou branku a v poslední minutě Wimmer, který hrál čtvrt hodiny za Knížka na pravém spoji, hlavou mění Staříkovo podání v branku, kterou docíleno score 7:4. Jugoslavie hrála v téže sestavě jako proti Slavii, Vršovice pak jako ráno proti Nuselskému, až na Kratochvíla v brance, Tichaye místo Kašpara v obraně a se Staříkem na levém křídle.

    národní listy / 23.3.1925
     
     

    I druhý zápas Jihoslovanů se skončil včera jejich porážkou. Padajícím sněhem rozmoklý terén značně ztěžoval hru obrany a tím se dá vysvětlit vysoký ciferní výsledek. Jugoslavie vedla již 3:1, zelenobílí se však vzchopili a do poločasu zmenšili soupeřův náskok goalem Hallingrovým. Po poločase vyrovnal Knížek, načež Wimmer a Hallinger za pomoci brankaře dobyli Vršovicím vedení. Jihoslované sice zmenšili porážku goalem z 12yardovky, ale vítězství svých barev potvrdilo levé křídlo šestým a Wimmer sedmým goalem. Jihoslované měli nejslabší řadu v záloze; zato vynikli Jovanovič a Petkovič. U Vršovic vynikl Bejbl, Wimmer a Mašata. Soudcoval dobře Zadák.

    lidové noviny / 23.3.1925