TJ TATRAN PREŠOV - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

2:2 (0:1)

Sobota 20.11.1982, 13:30 hodin • Štadión Tatran - Prešov • 1. liga (1982/1983) • 12. kolo

Branky: 75. + 82. Varga (obě z pen.) - 45. Sloup, 62. Příložný (Němec)

ŽK: Majerník, Rusnák - Bičovský, Levý, Marčík

ČK: 89. Levý

Rozhodčí: Valach - Piškula, Czetö

Diváci: 3 761


Soupisky mužstev

TJ Tatran Prešov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Milan   90    
    O Varga Štefan 90    
    O Stričko Pavol   90    
    O Majerník Bartolomej   90  
    O Semančík Ján   90    
    Z Jozef Marián   90    
    Z Rusnák Vladimír   90  
out   Z Suško Pavol   65    
    Ú Anina Luboš   90    
    Ú Gombár Vladimír   90    
out   Ú Bubenko Jozef   84    
in   Z Šálka Jozef   25    
in   Z Kapral Štefan   6    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František   90    
    O Bičovský Přemysl   90  
out   O Prokeš Zdeněk   15    
    O Levý Stanislav   88
    Z Chaloupka Pavel   90    
    Z Zelenský Peter   90    
    Z Sloup Jiří 90    
    Ú Němec Jaroslav   90    
    Ú Čermák Milan   90    
out   Ú Příložný Miroslav 73    
in   Z Koukal Zdeněk   74    
in   Ú Marčík Jaroslav   17  

  • Po jedné z nejúspěšnějších sérií zápasů v historii Bohemians vyjeli na východ Slovenska k zápasu proti Tatranu Prešov, týmu s nejhorší obranou v lize, který okupoval předposlední místo v tabulce.

    Od začátku zápasu dění na hřišti připomínalo spíše bojovou arénu či jatka. Domácí zřejmě věděli, že ve fotbalovosti se Klokanům nevyrovnají, tak za prostředek boje zvolili ne tvrdost, ale brutalitu. Množství zákroků na hranici únosnosti korunoval po čtvrthodině zápasu drsný faul na Prokeše, po kterém i tak tvrdý chlapík, jakým stoper Bohemky je, musel ze zápasu odstoupit. Na hřišti ho nahradil Zdeněk Koukal a do stoperské dvojice se stáhl Sloup. Domácí byli v prvním poločase častěji u míče, nebyli ale schopní dostat se k pořádnému ohrožení branky Zdeňka Hrušky. Jejich tlak byl platonický a Klokani pozorně bránili. Zároveň se snažili nenechat se vyprovokovat a v závěru první půle udeřili. Běžela poslední minuta prvního dějství, když na Jiří Sloup, definitivně přesunutý do středu obrany, vystihl v půlícím kruhu domácí rozehrávku, ze čtyř domácích hráčů udělal slalomové tyče a své sólo zakončil na vápně překrásnou ranou do šibenice. Bohemka šla do kabin s jednobrankovým vedením.

    Ve druhém poločase sledovaly čtyři tisícovky diváků na nejstarším stadionu podobný obraz hry jako v tom prvním. Domácí se tlačili (byli tlačeni) na polovinu v bílém hrajících Klokanů, ale bez úspěchu. Po čtvrthodině hry naopak zase udeřila Bohemka. Po levé straně všem utekl Němec, svůj centr posadil přímo na hlavu Příložného, který už si v podobných situacích ví rady - Bohemka vedla 2:0. S vítězstvím pro Bohemku to vypadalo nadějně, co se ale stalo v poslední čtvrthodině, to se opravdu může přihodit jen na východním Slovensku. Prešov zatím kopal penaltu v každém domácím zápase, takže se dalo tušit, co bude při dvoubrankové ztrátě domácích následovat. V 75. minutě šli do výskoku v pokutovém území Bohemky Zdeněk Hruška se střídajícím Šálkem. Domácí hráč po souboji upadl a rozhodčí Valach dostal první příležitost k odpískání pokutového kopu. Ten jistě proměnil Varga a snížil. O sedm minut později přišla další scéna prešovské komedie. Anina z jasného ofsajdu naběhl do vápna bohemky, kde po "souboji" s Levým, předvedl pád, za který by se styděl i hodně mizerný ochotník zdejšího divadelního souboru. Sudí Valach se ale ukázal jako přející divák a přiřkl domácím druhou penaltu. Z té se Varga opět nemýlil a srovnal. Místo pohodlného vítězství tak Klokani museli do poslední chvíle bránit aspoň remízu a udržet nervy z krajně nestandardního rozhodování zápasu. Rozhodčí Valach už žádnou příležitost pro odpískání pokutového kopu nedostal, ale stihl udělit Levému druhou žlutou a následně červenou kartu za faul herce Aninu. Závěrečný hvizd Bohemians přivítali s úlevou. Byli sice připraveni o dvoubrankové vedení, ale vezou do Prahy bod za remízu 2:2.

     

    projekt cesta za titulem