FC BANÍK OSTRAVA - BOHEMIANS PRAHA 1905   

1:1 (1:0)

Sobota 24.02.2024, 15:00 hodin • Městský stadion - Ostrava, Vítkovice • FORTUNA:LIGA (2023/2024) • 22. kolo

Branky: 32. Buchta - 83. Huf

V 60. minutě neproměnil pokutový kop Hybš!

ŽK: 59. Blažek, 75. Tanko, 90. Rigo - 66. Kovařík, 75. Hála, 90. Valeš

ČK: 64. Puškáč

Rozhodčí: Volek - Podaný, Hurych (Kotala)

Delegáti: Poklop, Vidlák

VAR/AVAR: Černý, Nádvorník

Diváci: 8 419


Soupisky mužstev

FC Baník Ostrava

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
30 B Letáček Jiří 90
24 O Juroška Jan 66
26 O Blažek Filip 90
19 O Lischka David (C) 90
15 O Kpozo Patrick 90
9 Z Buchta David 86
12 Z Rigo Tomáš 90
5 Z Boula Jiří 90
10 Z Šín Matěj 86
32 Z Ewerton Paixao 33
8 Ú Adediran Quadri Adebayo 66

Bohemians Praha 1905 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
12 B Reichl Michal 45
28 O Hůlka Lukáš 90
22 O Vondra Jan 90
7 O Hybš Matěj 78
14 Z Kadlec Adam 90
6 Z Beran Michal 90
4 Z Jindřišek Josef (C) 54
88 Z Hrubý Robert 90
19 Z Kovařík Jan 90
20 Ú Kozák Matyáš 45
77 Ú Ristovski Milan 54
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
20 Ú Tanko Abdullahi 57
77 O Ndefe Gigli 24
11 Z Šehić Eidar 24
4 Z Miškovič Robert 4
14 Z Šudák Radim 4
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
1 B Valeš Roman 45
17 Z Hála Martin 45
33 Ú Prekop Erik 36
24 Ú Puškáč David 9
29 Ú Huf David 12



  • Fotbalisté Ostravy remizovali ve 22. kole FORTUNA:LIGY s prasžkými Bohemians 1905 1:1. Domácí vedli gólem Davida Buchty, ale hosté navzdory oslabení, v němž hráli od 64. minuty po vyloučení střídajícího Davida Puškáče, srovnali sedm minut před koncem hlavičkou dalšího příchozího hráče z lavičky Davida Hufa. Ještě za stavu 0:1 hostující Matěj Hybš neproměnil penaltu.

    Baník zvítězil v jediném z posledních pěti kol a doma v nejvyšší soutěži nevyhrál pošesté za sebou. Dnes před vlastními diváky alespoň bodoval po sérii čtyř proher a v neúplné tabulce zůstal pátý. "Klokani" nezvítězili v lize posedmé v řadě, ve čtyřech z posledních pěti duelů remizovali a jsou desátí.

    Slezané se podle předpokladů do svého soupeře pustili aktivně, ale jeho obranu dobývali dost lopotně. Opticky měla Ostrava navrch, na vyloženou příležitost ale čekala půlhodinu. A hned z toho byl gól: domácí se rychle prokombinovali do vápna a Buchta akci zakončil dorážkou za rozhozeného Reichla. V ligové sezoně se trefil pošesté a jediný gól mu schází na duo nejlepších týmových střelců Ewerton, Tanko.

    Současně s gólem ale domácí přišli o Ewertona, který musel se svalovým zraněním opustit trávník. Tanko po příchodu na trávník už po několika sekundách utekl obraně a překonal Valeše, ale jeho branka kvůli ofsajdu neplatila.

    Domácí měli do přestávky ještě jednu šanci, ale ačkoliv byl už Buchta sám před brankářem, ještě volil další zbytečnou přihrávku, kterou hosté odkopli.

    Vršovičtí do druhé půle udělali změnu v brance a zraněného Reichla vystřídal Valeš. A brzy se jim naskytla ideální příležitost vyrovnat. Po zásahu videorozhodčího byla nařízena penalta, kterou však Letáček po hodině hry Hybšovi vyrazil.

    VAR o pár minut nato znovu vstoupil do děje utkání a tentokrát z toho profitovala Ostrava; střídající Puškáč byl po necelých 10 minutách na trávníku vyloučen za úder do Juroškovy tváře.

    Převaha jednoho hráče v poli ale nebyla vůbec vidět. Baník se sice krátce nadechl k náporu, ale Tankův tečovaný pokus skončil na tyči a v 72. minutě Blažkova trefa z voleje nemohla platit znovu kvůli ofsajdu.

    Pražané byli nebezpeční i v oslabení. Útočník Prekop svoji hlavičkou nejprve nechal vyniknout Letáčka, který jeho pokus vyrazil nad. Avšak z následujícího rohu právě Prekop prodloužil míč u přední tyče a Huf na zadní tyči hlavou skóroval. Spolu s brněnským Řezníčkem nejlepší střelec podzimní části druhé ligy (v dresu Chrudimi) se v nejvyšší soutěži prosadil poprvé od předloňského dubna. "Klokani" mají nadále s 18 góly nejhorší útok ligy.

    Ostrava se v závěru snažila o tlak, ale bylo v něm už dost křeče a nepřesností, a hosté bod bez komplikací uhájili. Baník od října 2017 v lize s Bohemians ve 13 utkáních po sobě neprohrál, tři z posledních čtyř vzájemných zápasů ale skončily nerozhodně.

    Ohlasy trenérů:

    Pavel Hapal (trenér FC Baník Ostrava): "Myslím, že jsme viděli zajímavé utkání. Pro nás se smutným koncem, protože jsme ztratili dva body. Chybělo rozhodnout zápas druhou brankou. Měli jsme tam situaci ve druhé půli, kdy jsme ho mohli dát. Navíc dva góly nám nebyly uznány. Ale je fakt, že dneska tomu chyběla lehkost, naše centry byly nepřesné. V přesilovce jsme měli být trpělivější, ale hráli jsme na můj vkus dopředu hodně zdlouhavě. Mrzí nás to, je to určitě znehodnocení výhry z Boleslavi."

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Do utkání jsme nevstoupili zle, měli jsme aktivitu a jednu příležitost Kozákem. Bylo to vyrovnané na obě strany, Baník hrozil přihrávkami za obranu. S tím jsme počítali, pak jsme začali ztrácet v přechodu, a to Baník umí hrát nahoru skvěle. Valil se na nás jeden útok za druhým a v době, kdy jsme ten tlak dokázali otupit, jsme dostali branku. Báli jsem se, abychom nedostali druhý gól, to by utkání vyřešilo. Pomohly nám změny, měla nás nakopnout penalta. Další faktor bylo hloupé vyloučení, museli jsme najít nový systém. Ale kluci to zvládli a i v desíti jsme domácí občas přehrávali. Branku jsme si zasloužili. Je to spravedlivá remíza. Oceňuji, že jsme utkání neodbránili."