TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - ASVS DUKLA PRAHA   

4:0 (1:0)

Úterý 23.02.1982, 16:30 hodin • Stadion Strahov - Praha, Břevnov • Český pohár (1981/1982) • Finále

Branky: 33. Čermák, 61. + 75. (z pen.) Herda, 62. Němec

ŽK: Štambacher

Rozhodčí: Stiegler - Vladyka, Bohuněk

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
B Hruška Zdeněk 90
    O Jakubec František 90    
    O Bičovský Přemysl (C)   90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Ondra Jiří   90  
    Z Chaloupka Pavel 90    
    Z Sloup Jiří   90    
    Z Koukal Zdeněk   90    
    Ú Němec Jaroslav 90    
  Ú Čermák Milan 90    
  Ú Herda Dušan 90    

ASVS Dukla Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Stromšík Karel   32    
  O Fiala Jan   70    
    O Macela Luděk   90    
  O Novák Josef   70  
    O Rada Petr   90    
    Z Kozák Ján   90    
  Z Pelc Stanislav   90  
    Z Štambacher František   90  
    Ú Vízek Ladislav   90    
    Ú Korejčík Pavel 90    
    Ú Kříž Tomáš 90    
  B Netolička Jaroslav 58    
  O Kapko Ján 20    
  O Fiala Jan 20    

  • Tři dny po ligové remíze ve Vršovicích smetli Bohemians ve 12. finále Českého poháru v úterý ze strahovského trávníku favorizovanou, ale bezradnou Duklu překvapivě vysoko 4:0 (1:0)! Mužem finále byl 33letý střední útočník Milan Čermák, který zastínil všechny reprezentanty a svůj životní výkon korunoval vedoucí brankou a přesnými přihrávkami na další dvě.

    "Klokani" s Bičovským ve středu obrany a s Koukalem ve středové ose byli agresívnějším, iniciativnějším a útočnějším mužstvem, jeho hráč zajistili postup do čs. finále neutuchající bojovností a vzorným nasazením. Tempo a tlak vystupňovali po změně stran, když šli neúprosně za svým cílem. Vojáci za stavu 1:0 sice zvýšili své úsilí, ale přece jen působili matným dojmem. Dvakrát měli možnost vyrovnat - ve 37. minutě Kozákem, který ideální přihrávce Vízka dal prudce vedle a v 55. minutě, kdy Hruška vyrazil Korejčíkovu střelu z úhlu - pak přišel nový nápor zelenobílých, pod nímž se vedoucí tým ligy zhroutil.

    Bohemians se ujali vedení ve 34. minutě, když Chaloupka odcentroval a Čermák stočil míč do sítě. Zraněný a pozdě vystřídaný Stromšík, jemuž předtím ve 28. minutě bezohledně šlápl Jar. Němec na nohu, byl bezmocný. Definitivní rozhodnutí padlo po hodině hry. Čermák dvěma nádhernými akcemi deklasoval obranu vojáků: v 61. minutě unikl po pravém křídle, obešel Nováka, odcentroval a D. Herda vystřelil (míč zvedl nešťastně Macela) a v 62. minutě udělal totéž na levém křídle, jeho centr našel Němce (Rada nestačil) - 3:0! V 74. minutě vyvrcholila nervozita vojáků, kteří často řečnili a kritizovali rozhodčího - Macela zbytečně fauloval Koukala a z pokutového kopu D. Herda upravil na 4:0...

    Bohemians nenašli ve vojácích tak odhodlaného a semknutého soupeře jako v sobotu, hráli rychlý útočný fotbal, všechno jim vycházelo, byli rozhodní v obraně, jednolitější tým, který vojáky předčil v přímočarosti akcí a rychlosti. V obraně hrál prim Bičovský a Jakubec, ve "druhé vlně" Chaloupka a dřel Koukal, v útoku byl Herda platnější než Němec.

    Dukla bez Nehody, který zůstal sedět na lavičce, nastoupila v obraně se změnami, jež nevyšly. Fiala hrál na kraji a Novák (až v 71. minutě jej střídal Kapko) jako stoper, slabinou byl tentokrát i Rada. Ve středové ose Štambachr nahradil Rotta, už se tak nedařilo Pelcovi a Kozák uspokojil jen do přestávky. Útok byl znovu slabinou, i když Vízek víc bojoval, zato už nebyl "vidět" před brankou. Nejslabší byl Kříž. Lakonický kometář trenéra LÁDI NOVÁKA: "Přístup některých našich hráčů byl katastrofální!"

    Rozhodčí Stiegler byl velice skoupý na žluté karty. Nedal ji Novákovi za faul na Bičovského (9. min.), po odkopnutí, Vízkovi za zákrok na Chaloupku (17.) a zvláště Němcovi za bezohledné zranění ležícího brankáře Stromšíka (28.)! Škoda, že při finále nefungoval ukazatel skóre a střelců a hlasatel zbytečně "uklidňoval" diváky pomalu při každém skandování.

    Diváků: 4 000, rohy: 7:3, střely: 11:5, Fauly: 18:16, žlutá karta: Štambachr, poločas 1:0.

     

    lidová demokracie / 24.2.1982

     

     


    Potřetí za sebou stanuli klokani ve finále Českého poháru. Před dvěma roky jim čáru přes rozpočet udělala Sparta, loni Dukla. Tentokráte šanci nepustili a odvedli vojákům vše i s úroky. Vítězství 4:0 je pro Bohemians až příliš lichotivé, zrodilo se však po velice zdařilých akcích, porážka vedoucího týmu ligy je krutá...

    Trenér reprezentace J. Vengloš, sedící na tribuně: "V prvém poločase měl zápas průměrné tempo, ani nebylo cítit, že se hraje finále tak význačné soutěže. Po přestávce už byla patrna vyšší aktivita a zelenobílí vyhráli zaslouženě, protože hráli cílevědoměji, taktičtěji disciplinovaně a byli i bojovnější". Co říci k včerejším 90 minutám? Vojáci, kteří nastoupili proti sobotnímu derby bez Rotta (včera v záloze Štambacher) se dopustili několika chyb v obranné práci, čehož klokani dokázali perfektně využít. Ve 33. minutě dal Čermák po Chaloupkově přihrávce střelou z dálky vedoucí gól, ve chvíli, kdy Netolička byl indisponován (předtím mu šlápl na nohu nevybíravě Němec), brzy na to Kozák (37.) běžel sám na opuštěnou branku a střelil vedle a potom po přestávce dali zelenobílí dva "slepené" góly a tím bylo prakticky rozhodnuto.

    Utkání bylo rušné od prvé do poslední minuty, někteří hráči předvedli mimořádné výkony, u vítězů to byl opět Čermák, o němž zřejmě bude platit jako o vínu - čím starší, tím lepší. Bičovský dobře organizoval hru zadních řad z místa stopera, líbil se i Sloup a neúnavností Herda. Pokud jde o vojáky, zklamali především v koncovce. Ta byla jejich slabinou už i v sobotním ligovém zápase. V útoku se snažil běhat jediný Vízek, ale byl dost často osamocen, v záloze toho nejvíce vymyslel, pro spoluhráče připravil a také naběhal Kozák, v obraně byl pilířem na pravé straně hrající Fiala. Jeho forma jde rovněž v posledním období prokazatelně nahoru. Škoda bylo jen zranění Stromšíka, který musel ze scény odkulhat.

    O vítězi Českého poháru je tedy rozhodnuto, Bohemians nastoupí 8. května v Bratislavě proti lepšímu z dvojice Slovan-Petržalka, 180 minut se bude odehrávat 7. a 10. března. A klokani to nebudou mít na Tehelném poli v žádném případě jednoduché!

    československý sport / 24.2.1982