BOHEMIANS ČKD PRAHA - SPARTAK HRADEC KRÁLOVÉ ZVÚ   

7:1 (2:0)

Úterý 16.11.1982, 17:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • Český pohár (1982/1983) • Čtvrtfinále

Branky: 18. Levý (z pen.), 21. + 46. + 60. + 73. Příložný, 62. Doležal, 84. Hruška Vl. - 87. Chudoba

ŽK: Pečenka, Kubík

Rozhodčí: Dibitanzl - Karabáš, Hejlek

Diváci: 3 000


Soupisky mužstev

Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František   90    
    O Marčík Jaroslav   90    
    O Bičovský Přemysl   90    
    O Levý Stanislav 90    
    Z Zelenský Peter   90    
  Z Chaloupka Pavel   59    
    Z Hruška Vladimír 90    
    Ú Mičinec Tibor   90    
  Ú Čermák Milan   45    
    Ú Příložný Miroslav 90    
  Z Koukal Zdeněk   45    
  Ú Doležal Jiří 31    

Spartak Hradec Králové ZVÚ 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Janda Jiří   90    
    O Hejzlar Zbyněk   90    
    O Kubík Luboš   90  
    O Švadlenka Miroslav   90    
    O Křovák Gustav   90    
    Z Hajský Jiří   90    
out   Z Ujec Milan   59    
out   Z Pečenka Luděk   80  
    Z Hůlka Jaroslav   90    
    Ú Vicány Roman   90    
    Ú Polák Richard   90    
in   Z Bergman Pavel   31    
in   Z Chudoba Václav 10    

  • Hradec vyběhl do podzimních Vršovic se ztrátou 31 ligových příček - tak převeliká zela mezi oběma čtvrtfinálovými soupeři Čs. poháru výkonnostní propast.

    Klokani nechali tentokrát odpočívat lehce zraněného Prokeše, Sloup odcestoval vyléčit si chřipku do Plzně a Němce nechaly v kabině tři žluté karty. A tak vysoký favorit se rozehrával pomalu. Záloze dlouho trvalo, než ze svých kopaček setřásla "italskou únavu", a útoku servírovala krátké, většinou však nepřesné míče. Hostům šlo tohle odpočinkové tempo v první čtvrthodině náramně k duhu - už ve 2. minutě agilní Polák střílel vedle, ve 13. minutě to zkoušel přesněji Hajský.

    V 18. minutě se své chvíle dočkal Čermák. V pokutovém území Hradce začal "štrikovat" tolik kliček, že se z nich obránci Hejzlarovi tak zamotala hlava, až Čermák poslal faulem k zemi. Penaltu nekompromisně proměnil Levý. O tři minuty později předvedl názorně Bičovský, jak velká je síla Pražanů ve standardních situacích. Jeho oblouček objevil v chumlu těl Příložného hlavu a Janda byl podruhé bezmocný. Převaha Pražanů nabrala od tohoto okamžiku jasných a přesvědčivých rysů, konečně se chytila záloha, byť ve 22. minutě ošklivě fauloval Pečenka Zelenského, přicházely i další šance. Mičinec ukončil předčasnou střelou z dálky své sólo z poloviny hřiště, Chaloupkova dělovka minula těsně cíl a Bičovského střela skončila v Jandově náruči.

    Tempo-fotbal ze strany Bohemians padl na hřiště až po přestávce. Hned z prvního útoku přistrčil zprava Jakubec míč Příložnéu a pohárový střelec zblízka potvrdil své kvality. Dvě minuty poté se rozběhl po levé straně k sólu V. Hruška, předběhl všechno, co se mu postavilo do cesty, ale Jandovo koleno už nepřekonal. Vzápětí Příložný našel opět mezeru mezi dvěma obránci, technickou střelou chtěl hledat skulinu za zády brankáře, ale trefil málem zmrzlé topoly za tribunou.

    V 60. minutě roztočil kolotoč překvapivých a přesných přihrávek Chaloupka, Jakubec opět utekl po pravé straně a z jeho centru po zemi napříč celou šestnáctkou rozvlnil síť Příložný. Za pár desítek sekund Jandovy ruce nedosáhly na rohový kop a novic Doležal, který dvě minuty před tím vystřídal Chaloupku, hlavou skóroval

    Hradec hrál zakřiknutě, bázlivě, jeho obrana se už na půlící čáře třásla před tentokrát zdaleka ne rychlými, důraznými a překvapivými útoky klokanů a sama se rozevírala do všech stran jako vějíř: místa v ní bylo tolik, že by se tam vešly i dvě jedenáctky najednou. Mužstvu chyběla ze všeho nejvíc kondice a také osobnost - Hajského výkon se proti utkání se Slavií ztenčil na čtvrthodinu - a útok našel odvahu zlobit pouze v úvodu.

    Příložný měl doslova střelecké hody: po Zelenského pasu přehrál své strážce a poslal k pravé tyči čtvrtý zápis. Na 7:0 zvýšil po Bičovského přihrávce Hruška. Hráčům Bohemians čtyřgólová norma včera právem nestačila, neboť soupeř se třásl už před jejih jménem. V závěru se zmohl pouze na čestný úspěch.

    čs.sport - vladimír zemánek / 17.11.1982

     

     


    V osmnácté minutě se do vápna dostal Čermák, vynutil si faul na Hejzlarovi a Bohemka kopala pokutový kop, toho se ujal Stanislav Levý, suverénně ho proměnil a poslal Vršovické do vedení. O tři minuty později to bylo 2:0. Přemysl Bičovský posadil přímý kop přímo na hlavu Příložného, který překonal Jandu v brance hostů podruhé. Ve zbytku prvního poločasu Klokani na hřišti spíše odpočívali po náročném programu posledních dní. Vědomi si dvoubrankového náskoku v klidu kontrolovali hru a Hradec jim nestačil. Do kabin se šlo za stavu 2:0.

    Ve druhé půli rozpoutali Klokani na hřišti gólovou smršť. Hned při prvním útoku zatáhl Jakubec míč po pravé straně, naservíroval ho do vápna Příložnému, který svým druhým gólem v zápase zvýšil náskok na tři branky. Hattricku se Příložný dostal po hodině hry. Opět to bylo po přihrávce Jakubce, který po Chaloupkově vysunutí znovu utekl po pravé postranní čáře, našel centrem Příložného, který se potřetí nemýlil. V 62. minutě si navíc na rohový kop naběhl střídající Doležal a zvýšil již na 5:0! Pětigólové vedení ale hráčům Bohemians nestačilo a Příložný nakonec nezůstal u "pouhého" hattricku. V 73. minutě převzal pas od Zelenského, utekl obráncům, zakončil přesně k tyči a svým čtvrtým gólem zvýšil na 6:0. Když pak v 84. minutě oslavil Vladimír Hruška svůj návrat do sestavy gólem na 7:0 po přihrávce Bičovského, byl Hradec na ručník. Bez vstřeleného gólu ale hosté z Prahy neodjeli. Střídající Chudoba tři minuty před koncem snížil na 7:1, ale byla to pouze malá piha na krásném výsledku. Bohemians s přehledem postoupili do semifinále poháru.

     

    projekt cesta za titulem