BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK ŽIDENICE   

1:1 (1:0)

Neděle 04.11.1934, 14:30 hodin • Dannerův stadion Bohemians - Praha, Vršovice • Státní liga (1934/1935) • 6. kolo

Branky: 20. Štumpf - 75. Tichý

Rozhodčí: Vlček

Diváci: 5 638


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Šimek Antonín   90    
    O Tyrpekl František   90    
    O Stejskal Jiří   90    
    Z Prokop Leopold   90    
    Z Lanhaus Antonín   90    
    Z Jehlička Karel   90    
    Ú Mlejnský František   90    
    Ú Čech Vratislav   90    
    Ú Štumpf Jaroslav 90    
    Ú Straňák Václav   90    
    Ú Pančev Asen   90    

SK Židenice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Burkert Karel   90    
    O Neder Jozef   90    
    O Černý Karel   90    
    Z Smolka Josef   90    
    Z Pospíchal Stefan   90    
    Z Novák František   90    
    Ú Šterc František   90    
    Ú Moták Jaroslav   90    
    Ú Průša Václav   90    
    Ú Tichý Josef 90    
    Ú Rulc Oldřich   90    

  • Včera bojovali Bohemians za Letnou. Za Slavii i Spartu. Vykonali službu letenské koalici jen na padesát procent, ale i tak urvali moravskému leadru ligy cenný bod, který může nakonec rozhoudnouti o vítězi celého podzimního kola. Po odpadnutí plzeňské Viktorie zbývá jediná Slavia jako nejvážnější konkurent Židenic, konkurent, který společně se Spartou z důvodu finančních se nevraživě díval na vystoupení Židenic na Dannerově stadionu. A skutečně též se ukázalo, že návštěvě letensé derby neuškodilo, naopak přesvědčili jsme se, že ani ligový souboj Sparta-Slavia není již pro Prahu bezvýhradným magnetem.

    Závěrečná ola podzimní státní ligy budou tedy soubojem mezi Slavií a Židenicemi. Ovšem je zde ještě Kladno, které promluví do konečných fází rozhodující slovo, ale již dnes je jisto, že forma Židenic je natolik ustálená, že se nedá počítati s radikálním obratem - jejich ochabnutím. Ne, Židenice představují v tomto směru výjimku. Jsou rozhodně důslednějšími, než různé ty štiky ligy minulých let. Představují vyrovnavý soubor, jehož velkou předností je nejen dokonalá souhra, nýbrž i bojovnost, která společně s výbornou fysickou kondicí jednotlivých hráčů je největším kladem jejich teamu.

    Zápas skýtal nádhernou podívanou. Byl to ligový souboj v pravém slova smyslu, souboj plný dramatických momentů. Bohemians dominovali v prvém, hosté v druhém poločase. Abstrahujeme-li více chancí Židenic po změně stran, tu remis je naprosto spravedlivým vyjádřením sil obou mužstev.

    Stíny forwardu Židenic

    Říkáme výslovně stíny forwardu, neboť ostatní řady byly bez kazu. To platí zvláště o záložní řadě, která jako celek byla nejlepší částí mužstva. Centrhalv Pospíchal, ač zřejmě dosud nevyhojen, byl přesto nemarkantnější její postavou. Z křídelních se nám zamlouval svou houževnatostí i podporováním útoku Novák na levé straně. Ale ani Smolka nehrál špatně. Stačí uvedeme-li, že dokonale isoloval nebezpečného Pančeva a že udržel v šachu i neostříleného Straňáka. V obraně hrál prim pravý back Neder, a to jak taktickým přehledem, tak i jistotou. Černý mu dobře sekundoval, kazil však dojem své hry neustálými šarvátkami s Čechem. Burkert v brance se blýsknul v prvém poločase několika krásnými zásahy. Na obdržené brance je naprosto bez viny. A teď ten forward. V poli to ještě jakž takž ušlo. Zato před brankou scházel důraz, přesná střela i taktické vystihnutí situace. V tomto směru byl zvláště výkon centrforwarda Průši velkým zklamáním. Průša nejen, že přílišným posunutím mezi backy častým offside zmařil několik situací, ale on také jakoby úplně zapomínal na křídla, jež málokdy proto zasáhla do ohně. Uváží-li se, že obě spojky se zbytečně vracely, tu snadno pochopíte, že hlavní chyba dirigentského umu Průši spočívala v pomalosti akcí. Průša sám jako technický hráč nebyl s to proraziti tvrdou obranu Bohemians a Tichému s Motákem na spojkách se po vyčerpávajících půtkách v poli nedostávalo před brankou sil. Zvláště Tichý zahodil v důsledku toho několik vyložených chancí.

    Obrana nejlepší řadou Bohemians

    Předností Bohemians byl včera důraz a nadšení. Forward vedený tvrdým a střelecky disponovaným Štumfem dovedl v nástupu vnésti zmatek do obranných řad soupeře, ale právě tak  jako u Židenic, scházel i zde kontakt s křídly. Vnitřní trio procházelo na vlastní pěst. Tato jednostranná taktika musela proto nakonec kapitulovati před bezvadnou obranou a zálohou hostí, tím spíše, že jediným skutečně nebezpečným mužem kromě Štumfa byl Čech na pravé spoji. To bylo přirozeně trochu málo. Dosud nevybroušený Straňák vystačil jako doplněk vnitřního tria se silami pouze v prvých 45 minutách, pak v důsledku zranění povolil. A debutant Mlejnský na pravém křídle kromě několika momentů na samém začátku hry upadl brzy do bezradnosti a Pančev na levém byl tak důsledně zanedbáván, že dostal-li se tu a tam k míči, tu zdisgustován jej obyčejně zkazil. Přísnou kritiku snesou pouze zadní řady. Jak záloha, tak i obrana se zhostila svého úkolu s plným úspěchem. Všichni se poctivě dřeli a jim jedině patří zásluha na krásném výsledku. Z jedinců dlužno pochváliti neunavného dříče Lanhause v centrhalvu, oba rychlé a důrazné obránce a brankáře Šimka, který byl často poslední instancí.

    V I.. poločase byl Bohemians útočnějším mužstvem. Později si Židenice vynutily převahu, kterou udržely až do konce poločasu. Po změně stran měli hosté pěkný nástup, pak přišli do tempa opět Bohemians, leč konec byl ve znamení oboustranných útoků. Vedení ujali se Bohemians ve 20. min. I. poločasu z přihrání Straňáka Štumfem, který scoroval ostrou ranou pod břevno. Ve 35. min. hosté sice vyrovnali, leč soudce tento goal pro offside (?) Průši neuznal. Po změně stran po mocném náporu podařilo se židenickým vyrovnati, a to ve 30. min. Tichým z přihrání Průši. Score zůstalo pak přes úsilovnou snahu obou stran nezměněno.

    Pondělní list / 5.11.1934