BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK PARDUBICE   

2:1 (1:0)

Neděle 06.10.1940, 16:30 hodin • Stadion Bohemians - Praha, Vršovice • Národní liga (1940/1941) • 5. kolo

Branky: 37. Chvojka, 73. Kareš - 79. Zástěra

V 89. minutě neproměnil pokutový kop Kloubek!

Rozhodčí: Daněk

Diváci: 18 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Lacina František   90    
    O Kloubek Josef   90    
    O Anger Emil   90    
    Z Lanhaus Antonín   90    
    Z Češpiva Otakar   90    
    Z Rydval Jindřich 90    
  Ú Mošnička František 90    
    Ú Sedláček Josef   90    
    Ú Chvojka Jiří 90    
  Ú Kareš Ladislav 90    
    Ú Stolař František 90    

SK Pardubice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Horák Karel   90    
    O Mrázek Václav 90    
    O Zástěra Jiří 90    
    Z Ráliš František   90    
    Z Kreuz Arnošt   90    
    Z Synek Maxmilián   90    
    Ú Heřmánek František   90    
  Ú Šimůnek Ladislav 90    
    Ú Toman Rudolf 90    
Ú Chládek Rudolf   90    
  Ú Slavíček Emanuel 90    

  • Bylo asi velmi málo těch, kteří byli spokojeni s průběhem hlavního zápasu na hřišti Bohemians a snad jedině skalní fandové Bohemians, kterým se jedná jen o body, byli uspokojeni. Skutečně velmi málo ukázala obě mužstva napěchovanému hledišti, ačkoliv nastoupila s tak zvanými posilami - Bohemians se Sedláčkem a Pardubice se Šimůnkem. Byl to zápas bez tempa, jen tu a tam, ale ne na dlouho byl průběhu rušnější a hlavně v prvním poločase do vstřelení první branky Bohemians byl monotónní, přímo uspávající.

    Bohemians hráli v sestavě Lacina-Kloubek, Angr-Lanhaus, Češpiva, Rydval-Mošnička, Sedláček, Chvojka, Kareš, Stolař. Jejich obrana nebyla postavena před žádné těžké úkoly, v záloze o něco lepší zálohy Pardubic, byl nejlepším Rydval. Češpiva pomalý a váhající a Lanhaus obětavý. V útoku Chvojka nejlepší a Kareš dobrý, Sedláček slabší, Stola jen průměrný a Mošnička rychlý. Zařazením Sedláčka útok Bohemians nic nezískal a jeho získání nebude asi žádným šťastným tahem.

    SK Pardubice hrál v sestavě Horák-Mrázek, Zástěra-Rališ, Kreuz, Synek-Heřmánek, Šimůnek, Toman, Chládek, Slavíček a po jeho nedělním výkonu jsou vysvětlitelné jeho letošní neúspěchy. Mužstvo Pardubic nemá dnes útok, neboť jediným jeho stoprocentně ligovým útočníkem je Toman. To, co platí o Sedláčkovi u Bohemians, platí u Pardubic v získaném Šimůnkovi. Nebude žádnou posilou a kromě toho je dosti nepochopitelné, že volba padla na něho, pravou spojku, pro kteréžto místo má SK Pardubice Chládka. Velmi slabý byl další nový muž Slavíček na levém křídle. Heřmánek a Chládek, který část zápasu hrál na pravé spojce, byli jen průměr. V záloze byla nápadná těžká pohyblivost Kreuze a nejlepším v této řadě byl Rališ. Obrannou dvojici Mrázek, Zástěra viděli jsme již hráti lépe a Horák v brance byl spolehlivý.

    Do 37. minuty, kdy Chvojka pěkně z centru Mošničky stočil míč do sítě, mělo pardubické mužstvo slabší převahu. Potom do konce poločasu byli Bohemians útočnější. Podobně tomu bylo v II. poločase. Pardubice byly o něco více v útoku do druhé branky Bohemians, vstřelené v 28. minutě Karešem z podání Češpivy. Ve 34. minutě Zástěra z trestného kopu snížil na 2:1, když Lacina měl zakrytý rozhled. Těsně před koncem zápasu zavinil Zástěra ruku, ale Kloubek 11m kop přestřelil. Přesným rozhodčím byl Daněk. Zápas navštívilo 18 000 diváků a vršovické hřiště bylo již ve 30. minutě předzápasu policejně uzavřeno.

    .

    večer / 7.10.1940