SK SLAVIA PRAHA - BOHEMIA AFK VRŠOVICE   

11:1 (4:1)

Sobota 29.05.1943, 18:30 hodin • Stadion AC Sparta Praha - Praha, Letná • Národní liga (1942/1943) • 21. kolo

Branky: 9. + 16. (z pen.), 67. + 78. + 80. Bican, 12. + 51. + 85. Vycpálek, 40. + 46. + 83. Holman - 44. Richter

Rozhodčí: Roškota

Diváci: 12 000


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Finek Karel   90    
    O Luka Vlastimil   90    
    O Říha Bohumil   90    
    Z Průcha Karel   90    
    Z Hampejs František   90    
    Z Habásko František   90    
    Ú Holman Jindřich 90    
    Ú Vycpálek Čestmír 90    
    Ú Bican Josef 90    
    Ú Kopecký Vlastimil   90    
    Ú Vytlačil Rudolf   90    

Bohemia AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Matoušů Jaroslav   90    
    O Panec Jaroslav   90    
    O Havlíček František   90    
    Z Lanhaus Antonín   90    
    Z Češpiva Otakar   90    
    Z Kalous Jan   90    
    Ú Mošnička František   90    
    Ú Vedral Josef 90    
    Ú Plánický Ferdinand   90    
    Ú Richter Bohumil 90    
    Ú Kejř Josef   90    

  • Sobotní zápas Slavie se čtvrtým nejlepším mužstvem ligové tabulky Bohemií ukázal, s jakou naprostou jistotou ovládá dnes mužstvo červenobílých situaci v národní lize. Uvážíme-li, že hrálo proti opravdu dobrému souboru vršovických, který nastoupil již s Plánickým, že celkově nebyla Slavia v poli v převaze, spíše naopak, že naproti tomu měli její útočníci (ač to zní paradoxně) velkou smůlu ve střelbě, zejména Kopecký, že Matoušů chytal výborně a mnoho zachránil, že naopak Finek mohl jedinou branku vršovických krýti a hlavně - že prvé místo měla Slavie zajitěné již před zápasem, pak jistě máme právo tvrdit, že v sobotu mohla Slavia vyrobit skutečně rekordní score celé dosavadní ligy.

    Ačkoliv v zápase o nic nešlo ani u Slavie ani u Bohemie, hrála obě mužstva s velkou chutí rychlý, líbivý football, ve kterém měla v poli převahu spíše Bohemie, ale to bylo také vše - dostal-li se útok vršovických před branku, bylo vidět, co pro ně znamená chybějící Kareš se svým střeleckým uměním. Matoušů byl přes 11 branek znamenitý. Panec byl lepší Havlíčka a ze zálohy zahrál nejlépe starý Lanhaus, jenž chvílemi přímo udivoval. Útok měl sice dobré jedince hrál dobře i v poli, ale před brankou byl nemohoucí.

    I u Slavie zahrál výborně brankář, ač jediné brance mohl zabránit, obránci působili dojmem nejistoty a náhodnosti, třebaže jejich podivný způsob hry na útočníky soupeře dokonale platil, v záloze se předháněli Hampejs s Průchovu ve výborné hře a ku konci se dobře rozehrál i Habásko. Lví podíl na výsledku má však útok, kde zdravý Bican hrál s chutí a pěti goaly si ještě nadlepšíl svoji posici nejlepšího střelce ligy i pro letošek. Výborně v poli hrál Kopecký, jenž byl velmi nezištný a duší útoku, úplně v útoku již zdomácněl znovu Vycpálek, který podobně jako rychle a s chutí hrající Holman dal tři branky a do formy se dostává i Vytlačil, jehož hlavní předností byly v sobotu krásné centry

    Branky a minuty: V 9. minutě Bican, ve 12. Vycpálek, v 16. minutě Bican z penalty za ruku Havlíčka, ve 40. Holman a ve 44. Richter jedinou branku Bohemie. Po přestávce Holman ze vzduchu, v 6. Vycpálek, ve 22. Bican hlavou, ve 33. a 35. tentýž hráč, ve 38. Holman a ve 40. minutě uzavřel score dne na 11:1 Vycpálek.

    polední list / 30.5.1943



    Takového triumfu, jakého dosáhla Slavia v této hře, v letošním ročníku ligy nikdo neměl. Česká kopaná již kolik let neměla v jednom klubu takové vnitřní trio, jako měla Slavia v sobotním boji. Vlastně ani nelze nazvat bojem utkání, v němž si Letenští pohrávali se soupeřem jako kočka s myší, uplatňujíce souhru s technickou vyspělostí až po bezpečnou střelbu. Braní míčů ze vzduchu, běžné všem třem vnitřním útočníkům, diváci už dlouho neviděli provádět tak jisté, jako v sobotu. Jesliže však přece tu byl osud k někomu nelítostný, pak to byl Kopecký. Hráč, jenž se nejvíc zasloužil o velkou výhru Slavie při tom vyšel střelecky naprázdno, byť nejméně polovina branek byla z jeho přičinění. Stalo se to proto, že byl nezištný, ostatním pomáhal, ale sám nedostal včas přihrávky, aby také získal úspěch. Zato se v plné slávě ukázal Bican, střelec pěti branek, jenž si tak s celkovým počtem 36 goalů zase pěkně zvětšil náskok v čele střelců. Po třech dali Vycpálek a Holman, kdežto za Bohemii jedinou branku Vedral, Bohemii chyběl Kareš. Ale ani s ním se nedalo vítězství Slavie ohrozit. Snad by však byla prohra menší, protože z posic, které ostatní zmařili, by přece jen tento hráč získal asi branky. A to se ještě záloha Vršovických hodně snažila, a také Matoušů několikrát dobře kryl. Ovšem Slavia ve střední části II. půle náhle vysadila, a teprve ve finiši rozdrtila soupeře. Rozhodčí sice nekouskoval hru, zejména u nastřelených rukou, ale jinak byl slabší než jindy.

    Lidové noviny / 31.5.1943