ZSJ ŽELEZNIČÁŘI PRAHA - ZSJ SLOVENA ŽILINA   

3:0 (1:0)

Sobota 17.03.1951, 15:30 hodin • Stadion ZSJ Železničári Praha - Praha, Vršovice • Mistrovství republiky (1951) • 2. kolo

Branky: 35. Kvapil, 69. Dick, 89. Pešek (z pen.)

Rozhodčí: Fajman

Diváci: 10 000


Soupisky mužstev

ZSJ Železničáři Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Pavlis Václav   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Vedral Josef   90    
    Z Fišer Ladislav   90    
    Z Jíra Václav   90    
    Z Havlíček František   90    
    Ú Bílek Oldřich 90    
    Ú Müller Ladislav   90    
  Ú Šindelář František  
Ú Kvapil Josef 90
Ú Pešek Jiří 90
Ú Dick Vladimír

ZSJ Slovena Žilina 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Danko Ján   90    
    O Šterbák Ludovít   90    
    O Krásnohorský Anton   90    
    O Timkanič Boris   90    
    Z Kopčan Anton 90    
    Z Bánovec Gustáv   90    
    Ú Moravčík Anton   90    
  Ú Šteigl Vladimír   90    
  Ú Kocík Karel    
    Ú Šubrt Oldřich   90    
    Ú Zachar Vojtech   90    
  Ú Ganczner Ladislav      

  • První letošní mistrovský boj Vršovických na vlastním hřišti měl slavnostní úvod. Mužstva nastoupila špalírem pionýrů, kteří odevzdali všem hráčům kytičky jarních květin. V novém duchu tento úvodní akt zakončen. V novém duchu se nesl i celý zápas, hraný na prosáklém a nedostatečně slehnutém trávníku, který skrýval tisíce překvapení. Domácí se lépe přizpůsobili, si vynutili po změně stran vytrvalou převahu, kterou také v závěru, kdy Dick vystřídal Šindeláře ve středu útoku, vyjádřili střelecky. V bystrém tempu hrané utkání bylo vedeno tvrdě, nicméně slušně. Oběma mužstvům zahrály spolehlivě zadní řady. Domácím obzvláště Fišer s Jírou v záloze a oba obránci. U hostů vynikali Krásnohorský, Bánovec a Kopčan. Střelecky nedůrazné útoky zůstaly nejslabšími řadami. Branky: 35. minuta Kvapil s pomocí Bánovcovou, 69. minuta Dick, 89. minuta Pešek z penalty, když před tím Kopčan vyrazil míč rukou z branky. Půlka 1-0. Před 11 000 diváků pískal Fajman.

    svobodné slovo / 18.3.1951

     

     


    Druhé kolo mistrovství republiky v kopané bylo zahájeno slavnostním způsobem na nově zřízené travnaté ploše hřiště Železničářů ve Vršovicích. V zápase, který byl jen průměrné úrovně, podaly dobrý výkon zadní řady obou mužstev, útoky zahrály slaběji. Vítězství domácích je zasloužené, nejlepší řadou domácích byla záloha, v níž vynikal Fišer. Z mužstva hostí podal nejlepší výkon brankář Danko a Banovec v záloze. Branky dali: Dick, Pešek z penalty a Kvapil za pomoci Timkovič. Před 10 000 diváky řídil Fajman.

    rudé právo / 18.3.1951

     

     


    Footballové mistrovství republiky pokračovalo v Praze na novém trávníku vršovického stadionu. Vytrvalý déšť nepřispěl nijak ke kvalitě terénu, který byl značně kluzký a působil zejména domácícm hráčům částečné potíže. Zatím co v prvním poločase měli Železničáři stálou převahu, (ale nedovedli ji pro střeleckou nepohotovst útoku využít), vyrovnala Žilina mocným náporem ve II. poločase hru, aby nakonec opět přenechala iniciativu domácícm. Střelecky se ani jedno mužstvo neprosadilo a ze tří branek Železničářů byla jedna vlastní (Zibrini), jednu dal Dick a poslední dal Pešek z penalty, když Bílkem vstřelený míč chytil Krásnohorský v brance do rukou.

    mladá fronta / 18.3.1951

     

     


    Pražští Železničáři zahájili po téměř roční přestávce v sobotu opět na svém hřišti ve Vršovicích fotbalovou sezónu, nyní již na trávě. Soupeřem jim byla Slovena Žilina, která po porážce od Škody Plzeň neměla v Praze vyhlídky ani na zisk jednoho bodu. Přesto, že terén byl dosti těžký, hrála obě mužstva obětavě a snaživě. Domácí uplatňovali aspoň chvílemi přízemní hru, a tu bylo 11 Slováků jen diváky, i když měli zvláště v druhé polovině několik nebezpečných výpadů. Chyběl jim však střelec. Také u domácích, kteří měli více šancí, zklamal útok, v němž vynikal jen Bílek. Branky dali Dyck, Pešek, jedna vlastní. Návštěva asi 10 000 diváků.

    lidové noviny / 18.3.1951