SK RAPID WIEN - BOHEMIANS ČKD PRAHA   

1:0 (1:0)

Středa 02.11.1983, 19:30 hodin • Gerhard-Hanappi-Stadion - Vídeň, Rakousko • PMEZ (1983/1984) • 2. kolo (2. zápas)

Branky: 7. Krankl

ŽK: 3. Sloup, 20. Mičinec, 42. Hruška Vl.

Rozhodčí: Van Langenhove - Wijngaert, Gernay (Belgie)

Diváci: 20 300


Soupisky mužstev

SK Rapid Wien

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Feurer Herbert   90    
  2 O Lainer Leo   90    
  5 O Weber Heribert   90    
  3 O Garger Kurt   90    
  4 O Pregesbauer Johann   90    
  7 Z Weinhofer Rudolf   90    
  8 Z Panenka Antonín   90    
out 6 Z Brauneder Karl   65    
  10 Ú Willfurth Gerald   90    
  9 Ú Krankl Hans (C) 90    
out 11 Ú Keglevitz Christian   76    
in 15 Z Kienast Reinhard   25    
in 13 Ú Hagmayr Max   14    

Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Hruška Zdeněk   90    
  2 O Jakubec František   90    
  3 O Prokeš Zdeněk   90    
  6 O Marčík Jaroslav   90    
  5 O Ondra Jiří   90    
  8 Z Mičinec Tibor   90  
out 4 Z Zelenský Peter   45    
  10 Z Sloup Jiří   90  
  7 Ú Janečka Petr   90    
out 9 Ú Čermák Milan   62    
  11 Ú Hruška Vladimír   90  
in 15 Z Chaloupka Pavel   45    
in 16 Ú Levý Stanislav   28    

  • Vědělo se, že cesta do čtvrtfinále PMEZ bude pořádně zarubaná, ale nečekalo se, že problémy začnou dávno před výkopem odvety. Autokar s fotbalisty Bohemians vystartoval od novotelu včas, dvě a čtvrt hodiny před utkáním, jenže jízda za asistence policejního vozu místo obvyklé půlhodinky trvala 85 minut, neuhánělo se po autostrádě, ale kličkovalo uličkami vhodnými pro trabanta, prostě na vyprodaný Hannapiho stadión se přijelo ve chvíli, kdy Rapid končil rozcvičku.

    Ani vstup do utkání nebyl příliš šťastný. Už ve 2. minutě Sloup za zákrok na Lainera viděl žlutou kartu a o chvíli později ukazatel skóre tvrdil, že pohárová matematika začíná mluvit ve prospěch domácích. Po levé straně se totiž jako uragán řítil Weinhofer, v obraně klokanů provrtal víc děr, než známe z ementálu, prudce přihrál na malé vápno, z houštiny těl se vynořil Krankl a ze dvou kroků skóroval. Vzápětí si to málem zopakoval po přihrávce téhož hráče, jen z opačného koutu trestného území.

    Bohemians si sotba mohli přát horší začátek. Do utkání šli bez střelce vítězného gólu z prvního utkání Němce, kterého na hřiště nepustila především bolavá třísla, před Chaloupkou dostal v sestavě přednost Mičinec, takže jsme vlastně měli ve hře čtyři útočníky, k zaútočení jsme se však dostávali sporadicky. Jednak proto, že ve středu pole chyběla přesná přihrávka - kolik míčů na kopačkách spoluhráče skončilo v zázemí! - navíc nás brzdil strach z bleskových a nápaditých akcí soupeře. Občas jsme objevili volný prostor u pravé postranní čáry, kam nabíhali Jakubec s Mičincem a párkrát poslali centry do ohně, mnohem větší horko však bylo před Hruškovou brankou. To proto, že jsme nedokázali zahradit cestu ofenzívním krajním obráncům soupeře, že jsme marně hledali recept na zmírnění Kranklovy výbušnosti a proti Panenkovým ostře zahrávaným rohovým kopům. Mnohokrát obrana v čele s brankářem Z. Hruškou hasila požár za pět minut dvanáct.

    O přestávce trenér T. Pospíchal pořádně propral prádlo, snad jen Z. Hruška zůstal suchý, neméně hlasitý byl v soupeřově kabině O. Barič, donekonečna opakující, že hlídání hubeného náskoku by se mohlo vymstít. Ve 49. minutě to vídeňským hráčům připomněla i Sloupova dalekonosná střela, která zřejmě probudila i Bohemians. A stala se signálem k mnohem odvážnější a přímočařejší hře našeho celku. Čerstvý Chaloupka (vystřídal zraněného Zelenského) k obětavosti v defenzívě přidal schopnost vyvést míč, zpřesnili jsme rozehrávku, najednou byl každý plný pohybu, a tím vším jsme soupeři ukrajovali z jeho původně bohorovného klidu a hladu po útočení. V 62. minutě dostal šanci Levý a hned vybídl Mičince k zaútočení po levém křídle, za dalších pár sekund panenkovsky rozehrál roh. Najednou jsme hráli jiný fotbal, podobající se tomu z loňského podzimu, získali jsme převahu a dokonce tak výraznou, že Keglewits častěji manévroval ve vlastním trestném území než v prostoru pravého křídla. V 75. minutě Mičincova dělovka hledala levý horní růžek Feurerovy branky, vyrovnání viselo ve vzduchu.

    Obrovské zlepšení po změně stran s mohutným finišem na postup nestačily. Cestu mezi osm nejlepších v PMEZ nám zavřel už Keglewitsův "gól do šatny" ve 45. minutě pražského utkání.

    československý sport / 3.11.1983

     

     


    Utkání ve Vídni nemělo valnou úroveň. Hrálo se pomalu, většinou ve středu hřiště. Asi k tomu přispěla Kranklova branka už v sedmé minutě po akci rychlého Willfurtha. Domácí fotbalisty tato branka, která jim zajišťovala postup, uklidnila, pokračovali dál v ofenzívě, ale obrana Bohemians hrála spolehlivě a brankář Hruška se vyznamenal, když kryl střelu Weinhofera. Fotbalisté Bohemians hráli v první půli příliš zakřiknutě, jejich přechod do útoku byl pomalý a ztráceli mnoho míčů nepřesnými přihrávkami. V útoku nebyli téměř vůbec nebezpeční, za první poločas ohrozila brankáře Feurera v brance Rapidu jen střela Vladimíra Hrušky.

    Teprve po přestávce, když zraněného Zelenského vystřídal ve středové řadě Bohemians Chaloupka, začali hosté více útočit, vyrovnali hru v poli, získali i územní převahu. Jejich útočné akce byly však pomalé a narážely už na připravenou obranu Rapidu a neznamenaly velké nebezpečí pro domácí branku: Rapid hrál už jen na jistotu, nepouštěl se do přílišného útočení, stačilo mu, že udržoval hru na střední hřiště. Panenka vtipně uvolňoval své spoluhráče, ale k Hruškově brance se fotbalisté Rapidu nedostávali. V závěru podnikli klokani zoufalý nápor, ale úspěch to nepřineslo.

     

    Rudé právo / 3.11.1983