Sezona zázraků. Všichni do MANY!

Ještě není dohráno. To hlavní, návrat Bohemians do pohárové Evropy, je stále ve hře. Statistika po tradičních třiceti ligových kolech ale jasně ukazuje, jak výjimečných věcí jsou zatím fanoušci v tomhle ročníku svědky. Užívejme si to! Další možnost bude ve středu 10. května ve Vršovickém divadle MANA při závěrečném večeru Mistrovské hovory nad Ďolíčkem.


48 BODŮ

Pamatujete ještě tu parádní sezonu týmu Vlastimila Petržely, v níž hrála Bohemka půlku ligy o titul? Současný tým Jaroslava Veselého díky nedělnímu vítězství nad Jabloncem vyrovnal jeho bodový zisk 48 bodů i čtvrté místo po třiceti ligových kolech ročníku 2001/2002. Nikdy v historii samostatné české ligy to nebylo lepší. Víc bodů při započítání dvou bodů za vítězství získala Bohemka naposledy v sezoně 1989/1990, kdy skončila po třiceti kolech rovněž čtvrtá.

14 VÍTĚZSTVÍ

I tady dosáhl Veselého tým po 21 letech rovnost s mužstvem Vlastimila Petržely ze sezony 2001/2002. Pro srovnání, vloni Klokani končili třicetikolový maraton jen s šesti zářezy. Během tohoto ročníku to Bohemka zvládla už během podzimu, na jaře přidala dalších osm výher.

53 GÓLŮ

Je to neuvěritelná kanonáda. Bohemka nastřílela za třicet kol 53 gólů, naposledy nasázela soupeřům víc branek v památné sezoně 1984/1985, kdy do posledního kola reálně bojovala o titul a dala dohromady 58 gólů. Klokani paradoxně nemají Petra Janečku (tehdy vstřelil 16 gólů). Na jejich bilanci se podílí čtrnáct střelců, šest gólů zatím nasbírali David Puškáč, Jan Matoušek a Václav Drchal, pěti góly přispěl Erik Prekop. Nejlepším střelcem je s 9 zásahy již "plzeňský" plejer Roman Květ.

ÚTOK NA BARTKA

David Bartek na jaře už Bohemce pomáhá jako asistent kouče Veselého, zatím ale s 24 góly stále drží pozici nejlepšího klubového střelce v samostatné 1. lize. David Puškáč už se mu ale gólem ve Zlíně přiblížil na jedinou branku. Josef Jindřišek, který se penaltou proti Jablonci stal nejstarším střelcem samostatné české ligy, ztrácí tři góly. Mimochodem, oba jsou vysoko už i v celkových klubových statistikách střelců. Puškáč je už v top třicítce na úrovni Ladislava Hubálka a Vladimíra Kose, Jindřišek má stejně gólů jako Václav Hallinger, Karel Mastník a Gejza Kocsis.

MISTROVSKÉ HOVORY

Euforické jaro provází vzpomínky na ligový titul z roku 1983. Mistři navštívili zápas s Jabloncem, některé z nich ale můžete ještě potkat. Ve Vršovickém divadle MANA se už během března a dubna uskutečnily dva díly Mistrovských hovorů nad Ďolíčkem, které moderuje Tomáš Poláček a účastní se jich i Petr Nečada, autor knihy Mistři z Ďolíčku. Poslední třetí díl je na programu ve středu 10. května za účasti Jaroslava Němce, Stanislava Levého a Antonína Panenky. Lístky můžete koupit zde.

autor: martin hašek / 2.5.2023