FC SYNOT STARÉ MĚSTO - FC BOHEMIANS PRAHA   

0:0 (0:0)

Sobota 29.05.1999, 16:30 hodin • Městský stadion - Uherské Hradiště • 2. česká fotbalová liga (1998/1999) • 29. kolo

ŽK: Hlahůlek, Kufa - Návrat, Flachbart, Petrouš, Kamenický, Freisler

ČK: 26. Doležal

Rozhodčí: Beneš - Jiřík, Šob

Diváci: 5 100


Soupisky mužstev

FC SYNOT Staré Město

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK

FC Bohemians Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Blažek Jaromír   90    
  O Koller Libor   90    
  O Doležal Karel   25  
  O Hyský Martin   90  
  Z Kamenický Jaroslav   90  
  Z Vašíček Pavel   90    
  Z Petrouš Michal   90  
Z Mareš Pavel   90    
out   Z Návrat Tomáš   25  
out Ú Flachbart Jan   89  
out Ú Novák Jiří   64  
in O Freisler Tomáš   65  
in Ú Zdráhal Luděk   26    
in Z Matuszny Kamil   1    

  • Kolo před koncem soutěže se podařilo druholigovým fotbalistům splnit cíl. Bohemians díky bezbrankové remíze v Uherském Hradišti se Starým Městem vybojovali postup do první ligy a počernický SK Chrudim si vítězstvím v Přerově 2:1 zajistil účast ve druhé lize i pro příští sezonu.

    Ačkoliv předchozí bezbrankové remízy na hřišti NH Ostrava a doma s Českými Budějovicemi odkládaly oslavy postupu mezi elitu, ta sobotní se Starým Městem tým Bohemians do ligy poslala. Naopak soupeř je už bez šance, spolu s Bohemians postupují České Budějovice, které zdolaly Vítkovice 3:0.

    Po dlouhé době s uzdraveným Tomášem Návratem Bohemians zahájili klíčový zápas ve velkém stylu. Náznak šance však zmařil Mareš, když špatně řešil finální přihrávku. V 21. minutě domácí chtěli penaltu za údajnou ruku Doležala, o pět minut později byl zadák Bohemians vyloučen.

    "Holomek, kterého hlídal, ho neustále provokoval. Dával mu loktem do obličeje tak dlouho, až to Karel nevydržel a nohou naznačil, že se po něm ožene. Ani se ho nedotkl a sudí Beneš ho okamžitě vyloučil," tvrdil Vlastimil Petržela, trenér Bohemians, který vyloučení Doležala označil za nezasloužené. "Když měl být někdo vyloučen, tak Holomek."

    Petržela poté stáhl ze hry záložníka Návrata a na hřiště šel bek Freisler. "Hráli jsme pak vyložené na bod. Kluci splnili vše, co jsme si řekli", pochválil hráče Petržela. "Domácí měli snad jen dvě šance. Kowalíkovi, který byl v ofsajdové pozici, však Blažek zmenšil střelecký úhel a v závěru někdo hlavičkoval nad. Jinak mě domácí zklamali, tlak si nevytvořili a žádnou krizovou situaci jsme nemuseli řešit. Naopak my jsme měli pár dobrých brejků. Flachbarta faulovali těsně před vápnem a pak, když šel sám, tak si ukopl míč."

    československý sport / 31.5.1999

     

     


    Postupový sen fotbalistů od Botiče se stal radostnou skutečností. Bezbrankovou remízou si zajistili návrat mezi elitu, kterou opustili před dvěma lety. Hráči z Vršovic mají kolo před koncem soutěže před Českými Budějovicemi jen jednobodový náskok, ale postup obou celků již nemůže být ohrožen.

    Utkání se kvůli obrovskému zájmu diváků hrálo v nedalekém Uherském Hradišti a k vidění byl bojovný fotbal, jehož kvalitě však příliš nepřispěl výkon sudího. V polovině prvního dějství Bohemka přišla o vyloučeného Doležala, ale v deseti statečně čelila neúnavným Moravanům, a nakonec potřebný bod vydřela. "Domácí hráli tvrdě, měli ještě šanci na postup, ale to, co předvedl rozhodčí Beneš, jsem ještě neviděl. Od 26. minuty jsme hráli bez nemsmyslně vyloučeného Doležala, dostávali jsme karty za nic, a proto oceňuji, že hráči dokázali za takové situace uhrát remízu. V lize by si sudí nic podobného nedovolil," zlobil se trenér Vlastimil Petržela, který prý nevěděl, zda se radovat z postupu, nebo zuřit nad výkonem rozhodčího. "Nakonec zvítězila radost z postupu, měli jsme zamluvenou vinárnu v Uherském Hradišti, kam hráči před odjezdem do Prahy na chvíli zaskočili."

    Od čtvrtka čeká "klokany" dovolená, trénovat se začně už 21. června, celek se chystá do Francie, kde sehraje přátelská utkání s pěti kluby nejvyšší soutěže.

    večerník praha / 31.5.1999

     

     


    Hra bez gólů a jediné přímé střely na domácího brankáře zajistila Bohemians postup. Potřebnou remízu hosté udrželi, přestože hráli od 26. minuty pod stálým tlakem bez vyloučeného Doležala. Domácí by udržela ve hře o postup jen výhra, ale na tu nedosáhli. Při lepším zakončování mohli vyhrát třeba 3:0. Jenomže Kowalík obešel brankáře Blažka, ale trefil jen boční síť, čtvrt hodiny po přestávce Holomek minul vysoký míč, a v nastaveném čase ještě Blaha přestřelil. Často se jiskřilo. S natrženým obočím odstoupil domácí Bužek, nos krvácel spoluhráči Veselému. Domácí se na závěr čertili na rozhodčího Beneše, který neodpískal Doležalovu ruku v pokutovém území, přestože ji asistent signalizoval.

    mladá fronta dnes / 31.5.1999