TJ SLAVIA PRAHA - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

5:1 (2:0)

Úterý 13.09.1966, 16:00 hodin • Stadion Eden - Praha, Vršovice • 1. liga (1966/1967) • 6. kolo

Branky: 15. + 50. (z pen) + 60. (z pen.) Píša, 35. + 87. Kadraba - 88. Sedlák

Rozhodčí: Kardaš

Diváci: 25 000


Soupisky mužstev

TJ Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Ledecký Josef   90    
    O Tesař Bedřich   90    
    O Šindelář František   90    
    O Hildebrandt Jiří   90    
    O Smolík Bohumil   90    
    Z Morávek Jozef   90    
  Z Nepomucký Karel 90    
    Ú Veselý František   90    
    Ú Kadraba Josef 90    
  Ú Píša Josef 90    
    Ú Ziegler Miroslav   90    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Růžek Jaroslav   90    
    O Horák Václav 90    
    O Růžička František   90    
    O Packert Petr   90    
    O Pohuněk Miroslav   90    
    Z Holeček Antonín   90    
    Z Jílek Josef   90    
  Ú Mottl František   90    
    Ú Sedlák Petr 90    
  Ú Jarabinský Jozef   90    
  Ú Kolman Josef   90    

  • Až na jedinou výjimku bylo všechno v ligovém utkání jasné, Slavia se brzo chopila iniciativy a předčila soupeře po všech stránkách. Byla mnohem kompaktnějším mužstvem a proto podnikala nebezpečné útoky. Měla dostatek jistoty a tak zadáci snadno odvraceli chvilkové útoky soupeře, přestože pravá strana obrany hrála v nezvyklém složení Tesař-Šindelář.

    Kdo čekal odpor hráčů Bohemians, musel být zklamán. Ani jedna řada nezahrála podle dobré klokanské tradice. Útok se rozdrobil na čtyři individualisty, z nichž křídla hrála neprůbojně až bojácně, a dva uvnitř, Jarabinský a Sedlák, potřebovali ke své existenci někoho třetího. Tím však Jílek nebyl. Hráči Slavie ho dostatečně zaměstnali při svých útocích, takže mu nezbýval čas ani síly na útok. Záloha Bohemians hrála tedy špatě, ale ani obrana nebyla ve své kůži. Pohuněk hodně těžko běhal za Veselým, který je v oslnivé formě a svou rychlostí i vtipem doslova trápí zadáky každého soupeře. Růžička měl dost okének, Packerta vzdadu nebylo vidět. Horák měl úkol poměrně nejsnadnější, ale také nic neuhrál. A brankář Růžek byl nejistý, a proto také padla druhá a pátá branka, kdy nedokázal míč utlumit ani jej vyrazit do bezpečí.

    Mužstvo Slavie dostalo zřejmě vítězstvím nad Spartou zdravou injekci. Hrálo s chutí a těžilo z každé chyby soupeře. Jeho hra je dnes trochu odlišná od loňského ročníku. Zásluhu má na tom nejen Morávek, ale i Ziegler na křídle, přestože ještě nepodává ligové výkony. Avšak je v útoku a Slavie útočí ve čtyřech a útočí dobře. Píša hraje najednou velmi ukázněně, Kadraba zase útočí a střílí jako za mlada a Veselý motá hlavu svému strážci nejrůznějšími zasekávačkami a především rychlým během a svou lehkostí. Bylo to zřejmé především po změně stran, kdy stačily dva tvrdší zákroky zadáků a za sražení Veselého rozhodčí Kardaš nařídil i dvě penalty. Tím si to u diváků Slavie sice polepšil, ale stejně jeho výkon byl špatný. Mužstvu Bohemians těsně před poločasem neuznal gól pro ofsajd (to je ta výjimka z úvodu), ačkoliv Šindelář stál zcela zřetelně až na hranici malého trestného území.

    Mužstvo Bohemians se musí zlepšit. Takto by body na cizím hřišti neuhrávalo a zařadilo by se rychle do spodní skupiny ohrožených sestupem. V tomto utkání sice Jílek ve 23. minutě a Jarabinský v 70. minutě nastřelili tyč a ještě Šindelář v 75. minutě hlavou vyrazil míč z prádzné branky, ale takové příležitosti měla i Slavie. Ve 14. minutě Píša poslal míč do břevna, stejně i Veselý v 18. minutě.

    Branky: 15. Píša hlavou z centru Veselého, 35. Kadraba dorazil šikovně míč do branky po střele Zieglera, protože míč vypadl brankáři z rukou, 50. a 60. dvě penalty, vždy za poražení Veselého v pokutovém území, proměnil Píša a v 87. minutě Kadraba krásnou střelou z těžkého úhlu na 5:0. Teprve v 88. minutě Sedlák po kopu z rohu hlavou upravil na 5:1. Střely na branku 5:8, mimo 5:4, rohy 8:9, fauly 23:24, ofsajdy 3:1. Píša i Kadraba se vstřelenými brankami dostali do závěsu za Nedorosta a Maška, kteří letos už vstřelili sedm gólů.

    československý sport / 14.9.1966

     

     

    Ohlasy trenérů:

    Dr. Vratislav Fikejz (trenér TJ Slavia Praha): "Z výkonu hráčů Slavie mám velkou radost. Dostali se zřejmě do výborné formy. Při dnešní hře Veselého je asi zbytečné tohoto hráče hlídat osobně, protože ani zkušený Pohuněk ho nestačil udržet. Jinak do Trenčína už nepojedu, protože otázka trenéra je u nás vyřešena."

    Jiří Rubáš (trenér TJ Bohemians ČKD Praha): "Vítězství Slavie je zasloužené, jeho výši však ovlivnily chyby rozhodčího. Slavii se velmi zlepšil Kadraba. Nám zklamal i druhý brankář, a to se špatně hraje."