BOHEMIANS PRAHA 1905 - FC BANÍK OSTRAVA   

0:2 (0:0)

Sobota 26.02.2022, 15:00 hodin • Městský stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • FORTUNA:LIGA (2021/2022) • 23. kolo

Branky: 75. Kuzmanovič, 83. Almási

ŽK: 36. Hronek, 45. Bačkovský

ČK: 80. Hronek

Rozhodčí: Hocek - Pečenka, Melichar (Radina)

Delegáti: Tandler, Mencl

Diváci: 2 346


Soupisky mužstev

Bohemians Praha 1905

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Valeš Roman   90    
  23 O Köstl Daniel   90    
  27 O Bederka Jiří   90    
  20 O Vondra Jan   90    
16 Z Dostál Martin (C)   89    
  31 Z Petrák Ondřej   90    
19 Z Květ Roman   89    
5 Z Bartek David   54    
  7 Ú Hronek Petr   79
24 Ú Puškáč David   80    
98 Ú Vaníček Antonín   80    

FC Baník Ostrava 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  16 B Laštůvka Jan (C)   90    
  77 O Ndefe Gigli   90    
  20 O Pokorný Jakub   90    
  19 O Lischka David   90    
  25 O Fleišman Jiří   90    
18 Z Koncevoj Arťom   55    
5 Z Boula Jiří   65    
  11 Z Kuzmanovič Nemanja 90    
  22 Z Kaloč Filip   90    
7 Z Falta Šimon   89    
21 Ú Klíma Jiří   55    
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
6 Z Beran Michal   36    
29 Ú Ugwu Michael   10    
10 Ú Koubek Matěj   10    
21 O Hašek Dominik   1    
4 Z Jindřišek Josef   1    
  99 B Bačkovský Hugo Jan      
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
9 Z Buchta David   35    
99 Ú Almási Ladislav 35    
39 Z Janošek Dominik   25    
14 Z Jaroň Petr   1    

  • Fotbalisté Bohemians 1905 prohráli v domácím utkání 23. kola FORTUNA:LIGY s Ostravou 0:2 a zkomplikovali si boj o záchranu. Hosté rozhodli v závěrečné čtvrthodině. V 75. minutě se nejprve prosadil Nemanja Kuzmanovič a poté, co byl o pět minut později vyloučen po druhé žluté kartě domácí Petr Hronek, přidal druhou branku střídající Ladislav Almási.

    Baník od srpna bodoval v nejvyšší soutěži na soupeřových hřištích devětkrát za sebou a v neúplné tabulce zůstal čtvrtý. Pražané prohráli šestý z posledních sedmi ligových duelů a jsou třináctí.

    Hráči vršovického celku vyběhli do utkání ve speciálních žlutých tričkách se vzkazem na podporu Ukrajiny, která čelí vojenské invazi ze strany Ruska. Stejně jako při čtvrteční odvetě Evropské konferenční ligy mezi pražskou Slavií a Fenerbahce Istanbul zněla stadionem píseň "Bratříčku, zavírej vrátka" od Karla Kryla, která vznikla v reakci na okupaci Československa v srpnu 1968 vojsky států Varšavské smlouvy.

    V dresu domácích chyběl od úvodu kapitán Jindřišek, který v minulém utkání překonal 295. ligovým startem v dresu Bohemians rekord legendárního Zdeňka Prokeše. Hostující trenér Smetana, který je kvůli chybějící licenci veden jako asistent, zase nechal na lavičce svého nejlepšího střelce Almásiho. Toho nahradil Klíma.

    Hosté ve 14. minutě reklamovali ruku Köstla v pokutovém území, rozhodčí Hocek však po konzultaci s videorozhodčím Hrubešem penaltu nenařídil. "Klokani" zahrozili o třináct minut později, kdy se opřel do odraženého míče Petrák, branku Baníku však minul. Největší možnost v první půli tak měl v závěru po rychlém brejku Koncevoj, místo přihrávky spoluhráčům se ale pustil do samostatného zakončení a jeho střelu zablokoval Květ.

    Baník měl další šanci v 53. minutě. Po odvráceném rohovém kopu se dostal do nadějné palebné pozice Boula, jenže i tentokrát jeho pokus domácí obránci eliminovali. Po hodině hry bylo utkání na chvíli přerušeno kvůli výtržnostem v sektoru fanoušků Baníku. Ty musel uklidňovat i brankář Laštůvka.

    Bohemians poté převzali iniciativu a po rohovém kopu v 63. minutě hlavičkoval nebezpečně Puškáč, branku ale minul a svůj sedmý gól v této ligové sezoně nepřidal. O chvíli později mohl po centru Vaníčka potrestat nedůraznost v obraně Květ, jenže ani on nezakončil přesně.

    Čtvrt hodiny před koncem udeřili hosté. Střídající Janošek obral o míč Vaníčka, Almásiho následnou hlavičku ještě vytáhl gólman Valeš na břevno, ale proti dorážce Kuzmanoviče byl už krátký. Srbský záložník vstřelil svou sedmou branku v ligovém ročníku.

    Bohemians se snažili vyrovnat, ale jejich naděje zkomplikoval deset minut před koncem Hronek, který obdržel po zákroku na Kaloče druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Slezané početní výhodu vzápětí využili. Buchtovu šanci v 82. minutě ještě zlikvidoval Valeš, o minutu později ale vnikl do otevřené obrany Almási a jedenáctým gólem v této sezoně nejvyšší soutěže pojistil hostující vítězství.

    Ostrava neprohrála v lize s Bohemians podeváté za sebou a poosmé vyhrála.

    Ohlasy trenérů:

    Luděk Klusáček (trenér Bohemians Praha 1905): "Myslím, že to po většinu zápasu bylo remízové utkání, které jsme ztratili až chybou v závěru. Neměli jsme dobrý první poločas, udělali jsme hodně chyb a naše hra s míčem byla celkově špatná. Baník byl aktivnější. V poločase jsme to trochu přehodili, druhá část byla lepší, ale stále to bylo na domácí zápas směrem dopředu málo. Měli jsme jen čtyři nebo pět střel a všechny mimo. Nakonec rozhodl závěr. Po chybě a inkasované brance jsme šli malinko do rizika a z toho přišly další šance Baníku. Plus tam bylo ještě vyloučení. Je z toho další domácí ztráta."

    Ondřej Smetana (trenér FC Baník Ostrava): "Čekali jsme, že to bude náročný a bojovný zápas na těžkém terénu a proti těžkému soupeři. To se potvrdilo na sto procent. Bohemka šla do utkání s ofenzivnější sestavou než v minulém zápase a předpokládali jsme, že si budou chtít hru směrem dopředu zjednodušit a zrychlit. Jsme rád, že jsme ten zápas odpracovali, oddřeli, odskákali a odběhali. Pro tohle vítězství jsme si došli svou pracovitostí. V první půli jsme dobře napadali, bránili a nepouštěli Bohemku do větší šancí. Chtěli jsme vycházet do rychlých protiútoků, s nimž jsme tu plánovali dnes uspět. Věděli jsme, že to bude kombinačně těžké, proto jsme si na ně chtěli počkat. Pomohli nám i hráči, kteří přišli ze střídačky. Byl to náš záměr, hrát přímočaře, unavit jejich stopery a pak dobře prostřídat. Jsem rád, že nám to vyšlo a došli jsme si pro vítězství."