TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - AS SAINT-ÉTIENNE   

4:0 (1:0)

Středa 03.11.1982, 16:30 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • Pohár UEFA (1982/1983) • 2. kolo (2. zápas)

Branky: 28. Němec, 59. Příložný, 62. Prokeš, 78. Mičinec

ŽK: 42. Sloup - 40. Zanon

Rozhodčí: Casarin - Bianciardi, Pairitto (Itálie)

Delegát UEFA: Popovič (Jugoslávie)

Diváci: 15 000


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Hruška Zdeněk   90    
  2 O Jakubec František   90    
  6 O Bičovský Přemysl (C)   90    
  3 O Prokeš Zdeněk 90    
  5 O Koukal Zdeněk   90    
  8 Z Chaloupka Pavel   90    
  4 Z Zelenský Peter   90    
  10 Z Sloup Jiří   90  
out 7 Ú Němec Jaroslav 67    
out 9 Ú Čermák Milan   76    
  11 Ú Příložný Miroslav 90    
in 15 Ú Mičinec Tibor 23    
in 14 Ú Levý Stanislav   14    

AS Saint-Étienne 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  1 B Castaneda Jean   90    
  2 O Battiston Patrick   90    
  5 O Janvion Gérard   90    
  4 O Mahut Philippe   90    
  3 O Lestage Patrice   90    
  6 Z Zanon Jean-Louis   90  
  7 Z Oleksiak Thierry   90    
out 10 Z Genghini Bernard   64    
  8 Z Daniel Jean-François   90    
  9 Ú Roussey Laurent   90    
  11 Ú Rep Johnny   90    
in 13 O Wolff Thierry   26    

  • Vršovice dnes zažily velký zápas. K odvetě druhého kola poháru UEFA přijel jeden z nejlepších klubů Evropy. Zelení ďáblové z francouzského St. Étienne se za stavu 0:0 po prvním zápase přijeli porvat o postup. Ďolíček byl naplněn k prasknutí už hodinu před zápasem a v jeho okolí to žije ještě teď. Několik hodin po jeho skončení.

    Klokani, nastoupivší na levé straně obrany překvapivě se Zdeňkem Koukalem, se na svého soupeře vrhli bez náznaku bázně z velkého jména. Zelení dostali svého v bílých dresech hrajícího soupeře pod tlak a bavili Ďolíček od prvních minut útočným fotbalem. Během první čtvrthodiny kopali pět rohových kopů a Francouzi reagovali jen nepřesnou střelou Lestageho. První opravdu velkou šanci měli Bohemians ve 14. minutě. Kapitán Bičovský rozehrál přímý kop na Zelenského, který z dvaceti metrů napálil břevno. Zelenský byl i u první gólové akce zápasu. Dvě minuty před uplynutím první půlhodiny zápasu jeho střelu srazila fracouzská obrana pouze k Jaroslavu Němcovi, který se důrazně prodral před branku a získal Bohemce vedení. Hned o tři minuty později to mohlo být už o dvě branky. Bičovský se ze stopera prokličkoval až do vápna soupeře, kde připravil míč na střelu Příložnému, jehož pokus vyrazil od tyčky brankář Castaneda stejně jako dorážku Chaloupky. Závěr prvního poločasu se odehrál pod taktovkou Klokanů, kteří tak šli do kabin za stavu 1:0.

    Do druhého poločasu nastoupili hráči St. Étienne aktivněji a snažili se vyrovnat. Dvě minuty po začátku druhého dějství se do obrovské šance po rohovém kopu dostal Roussey. Obrana v čele s Hruškou ale dokázala ošemetnou situaci vyřešit a poté už opět převzala otěže zápasu Bohemka. V 52. minutě Sloup přesně vysunul Čermáka, ten nacentroval na Němce, který pálil těsně nad. Další šanci vypracoval Příložný, který obešel i Castanedu a posílal míč před branku, tam ale nikdo v zeleném nebyl. Kdo byl v Ďolíčku, ten na poslední půlhodinu nikdy nezapomene. Zápas se před úžasným publikem změnil v exhibici, ve které Franouzi hráli pouze roli statistů. Vše začala krásná spolupráce Čermáka s Příložným v 59. minutě. Čermák vysunul svého spoluhráče z útoku patentovanou českou uličkou. Příložný v plném běhu převzal míč, zakončil na vzdálenější tyč a na kolenou si vychutnával oslavy gólu. Neuběhly ani tři minuty, když Bičovský zahrával již sedmý rohový kop zelených. Posadil ho přímo na čelo Prokešovi, jehož hlava ve výskoku vyčnívala nad všemi protihráči a dostala míč do branky. Ukazatel skóre hlásil stav 3:0, o postupujícím bylo rozhodnuto a Ďolíček byl v tranzu. Ve zbytku zápasu bylo na hřišti jen jedno mužstvo a i vicemistr Francie nakonec hořce poznal, co to je Vršovická norma. Dvanáct minut před koncem totiž Příložný nacentroval míč z levého křídla na vzdálenější tyč, kde byl v pravou chvíli připravený Mičinec a uzavřel skóre na 4:0.

    Bohemka porazila v odvetě druhého kola Poháru UEFA AS Saint-Étienne 4:0 a poprvé v historii postoupila v evropském poháru do třetího kola, mezi nejlepších 16 týmů. Možná to bude znít nadneseně, ale Ďolíček dnes viděl jeden z nejhezčích zápasů Bohemky v historii.

     

    projekt cesta za titulem