BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK ČECHIE KARLÍN   

4:0 (1:0)

Neděle 04.11.1928 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 4. kolo

Branky: 4. Brabec, 50. Šedivý, 57. + 71. Knížek

V 75. minutě neproměnil pokutový kop Pelcner!

Vyloučení: 56. Štverák

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 1 500


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Knobloch-Madelon Jan 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Čechie Karlín 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Zeman Gustav   90    
    O Šmejkal Václav   90    
    O Štverák Bohumil   55   x
    Z Sýkora Jan   90    
    Z Čepelák Václav 90  
    Z Tomeš Antonín   90    
    Ú Pelcner František 90  
    Ú Severin Karel 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Vopařil Jan 90    
    Ú Nussbauer Bohumil 90    

  • Kluzký, blátivý terén byl hráčům Bohemians značnou výhodou, neboť mohli na něm uplatniti technické své přednosti. Zmáhali mnohem lehčeji jeho obtíže, byli mnohem pohyblivější a při trochu lepší střelbě mohli zcela lehce docíliti stejného výsledku, jako proti Kladnu. Hráči dobře kombinovali, hráli s přehledem a zaslouženě zvítězili. V útoku vynikl Bejbl, při nynějí své skvělé kondici procházel, jak chtěl, ač byli mu prokazovány málo lichotivé pozornosti, a jen spojky mu doposud chybí. Knížek nestačí již v tempu a také stará jeho bolest, otálení a příprava míče před brankou je příčinou nevyužitkování celé řady pěkných prohození. Brabec hrál dobře pouze v prvém poločase, pak polevil, snad následkem zranění, také místo levé spoje mu nesvědčí. Z křídel Šedivý byl nebezpečnější svými rushovými výpady, Wimmer lepší a účelněji však přehrává. V záloze nejlepších byl Knobloch, který na výsledkumá lví podíl. Bezpečně držel levou stranu hostí, na níž byl útok po Severinově zranění odkázán, za stavu 1:0 dvakráte v posledním okamžiku odvrátil nebezpečí a přispěl tak nemálo k udržení sebevědomí teamu. Také Pinz hrál dobře, Tyrpeklovi však mnoho chybí do staré jeho kondice, střídá dobré momenty se slabými a včera postrádal přihrání útoku. Obrana má nejlepší důkaz spolehlivé hry v čístém kontě, Krejčí stále je borcem, bez něhož těžko lze si mužstvo představiti, v Kučerovi má výborného, trochu však ostrého partnera, kterému by více ovládání na hřišti naprosto neškodilo. Tloušť v brance se zdarem rozluštil několik nebezpečných situací. Udrží-li si Bohemians nynější svoji kondici, pak jistě obhájí svůj titul štiky ligy a mnohá překvapení nejsou vyloučena.

    Čechie byla tvrdým soupeřem, a jen shodou okolností byla tak těžce poražena. V útoku již za několik minut hry zraněn byl Severin, který statoval potom na pravém křídle a tím ztracen byl nejprůbojnější hráč a jediný střelec. Mašat v poslední době hledí si více záludného okopávání soupeře než hry, levá strana pak ztroskotala proti výborně hrajícímu Knoblochovi. V obraně nejlepším byl Čepelák, který se poctivě dřel, Tomeš hrál slabě a také Sýkorovi Šedivý utíkal, jak chtěl, aniž by se dal odraditi unfair startem na míč. V obraně byla další slabina, Štverák zaslouženě byl vyloučen a tím zpečetil porážku svého mužstva. Zeman vstřeleným brankám nemohl zabrániti, také Šmejkal byl plně na svém místě. Čechie je dobrým, nebezpečným mužstvem, kazí si však pověst unfair, často nebezpečnou hrou některých svých hráčů, kteří tím snaží se zahladiti nedostatek umění. Podobná hra, pakliže vůbec hrou něco podobného může býti nazváno, vymstila se již několikráte, bylo by záhodno, aby vedoucí činitelé sjednali v tomto směru nápravu, vždyť jsou to stále jedni a titíž hráči.

    Zápas řídil p. Štěpanovský, na jehož výkonu byla patrna delší přestávka. Pískal věci, které naprosto nemohl viděti, byl nepohyblivým a také v posuzování faulů příliš benevolentním. Několika postřehy a rozhodnutí ukázal však, že brzy budeme v něm míti soudce, který dovede vnésti klid do zápasu.

    V prvé poločase byla hra střídavá, jediná branka padla již v 2. minutě, když Brabec dorazil Bejblem vstřelený míč. Knížek zahodil několik vyložených chancí, ale i hosté nebezpečně útočili a jen zásluhou Knoblocha vyšli na prázdno. Po přestávce v 5. minutě Bejbl skvěle vystihl volného Šedivého, který byl autorem druhé branky, vyloučení Štveráka v 10. minutě rozvrátilo řady hostí. V 11. minutě Knížek pěkně umístil třetí branku a v 32. minutě zakončil i score čtvrtou, obě za vydatné spolupráce Bejblovy. V 30. minutě Pelcner školácky vstřelil 11 m kop Tloušťovi do rukou.

    tribuna / 5.11.1928

     

     


    Naše obecenstvo pořád ještě nerado chodí do deště a bláta. Zápas Bohemians s Čechií měl proto nemnoho diváků. Kdo nepřišel, může litovat. Na hřišti, poměrně výborného stavu, rozpředl se včera čilý boj plný ruchu a zajímavých obrazů před oběma brankami. Domácí mužstvo mělo výborný útok Bejblem obratně vedený a živený vtipnými nápady Brabce a Knížka. Jemu kladla odpor tuhá obrana hostí celých 45 minut, kdy vyrovnání bylo na vážkách. Čechie neměla však štěstí. Severin na pravé spojce brzy byl zraněn a odešel na křídlo, na němž hrál podřadný úkol statisty. K tomu bylo po zásluze vyloučen Štverák pro opakované tvrdosti v 56. minutě, takže síly mužstva byly podlomeny. Nyní domácí ovládli pole a krásnými akcemi Čechii zdeptali. Zemanova spolehlivost a soudcovo posuzování posic hráčů mimo hru uchránilo Čechii jistě před větší porážkou. U Bohemians Knobloch byl překvapením teamu. Stavěli jej na pravé křídlo zálohy a netušili asi, kolik schopnosti hráče tkví v tomto určení. Defensivní smysl Knoblochův pasoval hráče v celkovém pořadí na prvé místo, ač také jest vzpomenouti vtipností i nebojácností Bejblovy, právě tak jako Brabcova důrazu a Knížkovy střely. I Wimmer včera vykonal se Šedivým hodně užitečné práce, takže útok Bohemians byl nejlepší řadou pole. Značnou měrou ovšem mimo Knoblocha, jak jsme již shora vzpomněli, přispěl k tomu také Pinc, nehledíme-li k chvilkovým únavám, jimiž blátivá půda kladla nástrahy včera všem hráčům. V obraně Bohemians nejvíce měl práce Kučera, neboť Tyrpekl neklade nyní tolik odporu jako činíval v plné formě.

    Čechie neměla štěstí, tak řekli jsme úvodem. Dokud útok byl intaktní, narážela na odpor Bohemians. Když útok, v němž nejnebezpečnější hráč, Nussbauer na levém křídle, obezřetně byl střežen Knoblochem, zeslaben byl zraněním Severinovým a odchodem Vopařila do backu (v 56. minutě místo vyloučeného Štveráka), tu hra dála se na její polovině. Zeman vykonal obdivuhodný úkol, také obránci se zdatně bili, než podlehli přesile a vysílení. Záloha stojí a padá Čepelákem. Včerejší bláto tomuto hráči nesvědčilo. Křídelní hráči věnovali se proto spíše obraně.

    Pan Štěpanovský, jenž obhájil nedávno před soudem skvěle svou občanskou čest z nekalých pomluv - tam, bohužel, vede často naše kopaná - podal vzorný výkon. I když nesouhlasíme s posuzováním offsidů (dvakrát trestal vršovické hráče, když střelili do branky po zásahu obránců) nemůžeme mu upřít vynikající schopnosti a hlavně klid, jehož je třeba všem rozhodčím. Byl to opět match, v němž 22 hráčů může rozhodčímu důvěřovat.

    První goal dal Brabec ve 4. minutě. Rozpoutal se ostrý boj. Zeman byl skvělý. Do přestávky zabránil dvěma brankám. Vítězství Bohemians nebylo přesto jistotou. V 50. minutě však domácí ženou útokem. Míč putuje zprava až k Šedivému, který střílí druhou branku těsně k tyči. Několik nebezpečných útoků Čechie odvrací obrana Bohemians se štěstím. Krátce po vyloučení Štveráka střílí kurážný Knížek v 57. minutě třetí branku Vršovic. Zatím vrátil se Vopařil z útoku do obrany, kdež ho je opravdu třeba. V 76. minutě má Čechie příležitost k čestné brance, neboť rozhodčí trestá Kučerovo hákování Mašata 12y kopem, Pelcner však střílí slabě míč do brankáře. Nevděčnou odplatou jest v 71. minutě branka střelená padajícím Knížkem. Tím je také osud hry zpečetěn.

    národní listy / 5.11.1928

     

     


    Na hřišti Bohemians ve Vršovicích utkala se dnes v ligovém zápase mužstva, jichž dosavadní postup v mistrovství nebyl hodný závisti a osvědčené mužstvo domácích zdolalo svého soupeře nečekaně vysokým rozdílem. Technické přednosti vršovských hráčů uplatnily se značnou měrou na blátivém terénu proti rushovému soupeři, který se snažil své nedostatky, zejména v druhém poločase, nahraditi tvrdou hrou, pro kterou byl v 55. minutě vyloučen obránce Štverák, což možno označiti v prvé řadě za příčinu katastrofy. Nástup i rovnocenná hra hostí v prvním poločase ukázala dokonce mnohé plus Karlínských, ale klid domácích rozvrátila po přestávce útočná řada hostí úplně. Bojovalo se pak již jen na půli Čechie, již Zeman zachránil od větší porážky. První branku dal v 4. minutě Brabec, doraziv Bejblův míč špatně chycený Zemanem. Po přestávce vstřelil v 5. minutě Šedivý k tyči druhý goal a bezprostředně po vyloučení Štveráka padla třetí branka domácích, vstřelená Knížkem. Potom měli hosté příležitost dobýt čestné branky z penalty, ale Pelcner vstřelil míč Tloušťovi do rukou. Poslední branku dobyl opět Knížek ve 32. minutě, získaje tak svému klubu při prvním ligovém vítězství velmi cenný brankový náskok. Soudce Štěpanovský, který po dobu svého sporu se vzdálil ze sportovního života, objevil se po jeho příznivém vyřízení opět na hřišti. Rozhodoval velmi dobře, třebaže netrestal tvrdou hru Čechie dosti energicky a možno mu jedině vytknouti přehlédnutí zjevné ruky Kučery v trestném území.

    lidové noviny / 5.11.1928

     

     


    Bohemians včera konečně sklízeli ovoce své dobré formy a v rozhodném vítězství nad Čechií Karlín získaly dva cenné body ligového mistrovství.

    Zápas konán byl ve velmi ostrém tempu, za slabé účasti obecenstva. Zápas řídil opět po dlouhé době soudce Štěpanovský a to dobře.

    Bohemians získal v prvém poločase vedení ve 4. minutě Brabcem. Po přestávce připojil další Šedivý, Knížek a poslední opět Knížek.

    U Čechie vyloučen byl back Čtverák, který hrál zbytečně ostře.

    U Čechie vynikl v brance Zeman, v záloze Tomeš a Čepelák v útoku Mašát. U Bohemians hrál dobře útok a oba obránci Kučera a Krejčí.

    večer / 5.11.1928