SK KLADNO - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

3:2 (2:2)

Neděle 14.04.1929 • Hřiště SK Kladno - Kladno • Středočeská 1. liga (1928/1929) • 8. kolo

Branky: 1. + 12. + 69. Kloz - 11. Brabec, 31. Šedivý (z pen.)

Rozhodčí: Duben

Diváci: 3 500


Soupisky mužstev

SK Kladno

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tichý Karel   90    
    O Brož Václav 90    
    O Čtyřoký Josef 90    
    Z Üblacker Ferdinand 90    
    Z Kraus Karel 90    
    Z Herink Jiří   90  
    Ú Kozel Jaroslav 90    
    Ú Kloz František 90    
    Ú Bošek Ladislav 90    
    Ú Junek Josef 90    
    Ú Hendrych František 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Brabec Václav 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Smolka Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Stručný průběh zápasu: V 1. minutě docilu z útoku Kloc prvé branky domácích. V 4. minutě týž hráč střílí těsně vedle. V 10. minutě Bohemians vyrovnávají. Ve 12. minutě trestný kop za foul, který kope Kraus, podává Junkovi, ten pak na Kloce, který nezadržitelně scoruje po druhé za Kladno. V 15. minutě 1. roh Kladna, který neužitkován, ve 20. minutě zraněn Kloc, který na 4 minuty odchází ze hřiště. Ve 23. minutě prvý roh Vršovic, který rovněž nezužitkován. Ve 30. minutě roh pro Kladno. Ve 31. minutě obránce Kladna Brož zaviňuje v trestném území ruku a Vršovice z penalty vyrovnávají. Ve 35. minutě druhý roh pro Vršovice. V nastávajících minutách zraněn Čtyřoký při srážce a do konce zápasu statuje. Poločas končí za stavu 2:2.

    V II. poločase obě strany nasazují mocné tempo ve snaze strhnouti na sebe vítězství. V 16. minutě zraněn Krejčí, který po 4. minutách se opět vrací. Ve 20. minutě další roh pro Vršovice. Ve 23. minutě Junek přihrává Klocovi, který vstřeluje třetí a poslední branku dne. Ve 25. minutě roh pro Kladno. Posledních 20 minut Kladno mocně obléhá, avšak pro dobrou hru obrany hostí nemůže docíliti úspěchu, takže zápas končí za stavu 3:2 pro Kladno. Zápas byl úporně veden s obou stran a vyznačoval se častými fouly.

    V předzápase Kladno amat.-Slavoj Kladno 3:3 (2:2).

    večer / 15.4.1929

     

     


    Na ligový zápas přišlo na 3 500 diváků. Kladno hrálo bez Ladmana a Menšíka, kteří odešli do Sparty, v sestavě: Tichý; Brož, Čtyřkoký; Uebelacker, Kraus, Herynk; Kozel, Kloz, Bošek, Junek a Hendrych a zvítězilo zcela po zásluze. V prvé polovině byla hra střídavá, ve druhé Kladno, když dobylo náskoku, jejž si udrželo, ujalo se vedení a střelby. Bohemians bránili se velmi ostře, často až nevhodně. Nejlepším hráčem Kladna byl Kloz, střelec všech branek vítězových. Mimo něho dobře hráli z mužstva v obraně Brož, v záloze Herynk, ve II. polovině Kraus.

    Bohemians přijeli v sestavě: Tloušť; Krejčí, Kučera; Hofman, Pinc, Tyrpekl; Wimmer, Brabec, Bejbl, Smolka a Šedivý. Skvěle hrál Tyrpekl v záloze, v útoku velmi dobře Smolka, v obraně Krejčí. Bejl byl ostražitě kryt záložníky a obránci Kladna. Ostrá hra přivodila hráčům obou stran zranění. Ve 40. minutě odstoupil proto Čtyřoký, jenž ve druhé polovině statoval na křídle (Kozel šel do halfu, Uebelacker do obrany). U hostí utrpěl Kučera. Také Tichý v brance Kladna si naříká.

    Ze hry: 1. branku dal z rychlého výpadu v 1. minutě Kloz. V 11. minutě Brabec po kombinaci Šedivého a Bejblem vyrovnává. Ihned za minutu Kladno opět zásluhou Kloze vede, avšak hosté z 12 y za Brožovu ruku znovu vyrovnávají Šedivým. Třetí branku Kladna dal Kloz v 69. minutě, od níž domácí hosty obléhali. Z Prahy přijelo na 400 příznivců hostí, jímž výsledek způsobil zklamání. Rozhodčím byl p. Duben z Teplic.

    národní listy / 15.4.1929

     

     


    Kladenští profesionálové si po Viktorii nabrousili zuby i na Bohemians, ačkoli Vršovice přijely na Kladno s úplným mužstvem s Kučerou na backu a Tirpeklem v záloze. Nelze mluvit ani tak o lepší hře Kladna jako o jeho nevyčerpatelné energii a odhodlání zvítězit stůj co stůj. Hlasově znamenité disponované kladenské obecenstvo - byly ho asi 3 000 - povzbuzovalo vytrvale své favority a bylo odměněno jejich vítězstvím, které mohlo býti ještě o goal větší nebýt nepříznivých okolností. K těm patřila v první řadě nehoda Čtyřokého, který se ve 40. minutě zranil a nastoupil znova v 15. minutě druhého poločasu. Mohl se na pravém křídle jen procházet, neboť utrpěl výron krve v kotníku a poranění šlachy. Deset zdravých však dovedlo vyplnit mezery. Usnadnil jim to i útok Bohemians, který po nahrazení Knížka Smolkou trpěl nesehraností a malou průbojností. Také Vimr trpěl změnou útočné řady. Z hostí vynikl Tirpekl a Krejčí, který se dřel do úpadu. A byla to dnes těžká šichta, neboť Kladno nezůstalo hostům nic dlužno a opřelo se do hry celou vahou svých hráčů i fysických schopností. Hra za těchto okolností probíhala slohem jaký se málo kdy vidí. Od výstřelků ji chránil soudce Duben, jenž našel způsob, jak ji ovládat aniž nutno vylučovat. Ač s ním nebyla spokojena domácí tribuna, nepodlehl vlivu obecenstva a zachoval si neodvislost rozhodování. Mach se začal překvapením. Hned po výkopu přijal Klock míč a obešel Pince, dostal se mezi obránce a s překvapující rychlostí dobyl Kladnu vedení. Trvalo to sotva deset vteřin., rekord, jakého snad nebylo v lize dosaženo. Bohemians vyrovnali v 11. miutě Brabcem, po pěkném útoku Šedivého a Bejbla. V zápětí však Kloc proměnil trestný kop krásně v nové vedení. Pak se hra na score vyrovnala ve 31. minutě, kdy Šedivý proměnil penalty za ruku. Po přestávce byli Vršovičtí čtvrt hodiny v útoku a Kladno o 10 lidech odvracelo jen s vypětím sil. Záloha hostí pak podlehla tempu a Kladno přešlo k energickým útokům, z nichž ve 22. minutě dobyl Kloc vítěztví a velmi cenné body.

    lidové noviny / 15.4.1929