BOHEMIANS PRAHA 1905 - FC SLOVAN LIBEREC   

0:2 (0:1)

Neděle 11.09.2022, 16:00 hodin • Městský stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • FORTUNA:LIGA (2022/2023) • 8. kolo

Branky: 2. Valenta, 47. Červ

ŽK: 17. Jánoš, 90. Beran

ČK: 69. Petrák - 73. Valenta

Rozhodčí: Orel - Vlček, Ratajová (Hocek)

Delegáti: Hubička, Kovařík

Diváci: 4 411


Soupisky mužstev

Bohemians Praha 1905

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
1 B Valeš Roman 90
23 O Köstl Daniel 90
34 O Křapka Antonín 90
28 O Hůlka Lukáš 90
16 Z Dostál Martin 90  
19 Z Květ Roman 61
4 Z Jindřišek Josef (C) 45  
8 Z Jánoš Adam 45
7 Z Hronek Petr 90
12 Z Kovařík Jan 61
24 Ú Puškáč David 78

FC Slovan Liberec 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
1 B Vliegen Olivier 90
23 O Gebre Selassie Theodor (C) 90  
30 O Prebsl Filip 90  
2 O Plechatý Dominik 90  
3 Z Mikula Jan 90
27 Z Valenta Matěj 72
8 Z Červ Lukáš 85
11 Z Frýdek Christian 69  
20 Z Preisler Dominik 84
17 Ú Matoušek Jan 77
14 Ú Van Buren Mick 85
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
31 Z Petrák Ondřej 23
20 Ú Drchal Václav 45
6 Z Beran Michal 29
17 Z Hála Martin 29
9 Ú Mužík Ladislav 12  
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
5 Z Višinský Denis   21
19 Ú Rondić Imad 13
  33 O Purzitidis Marios   5
24 O Fukala Michal 5
29 Z Mara Kamso 5

  • Fotbalisté Liberce zvítězili v 8. kole první ligy v Ďolíčku nad Bohemians 1905 2:0 a posunuli se na třetí místo neúplné tabulky. Hosté se v souboji sousedů v tabulce prosadili ve druhé minutě obou poločasů, v úvodu se trefil Matěj Valenta a krátce po přestávce další střední záložník Lukáš Červ. Oba týmy dohrávaly o deseti. V 69. minutě dostal červenou kartu střídající domácí hráč Ondřej Petrák, o chvíli později byl vyloučen Valenta.

    Liberec v lize zvítězil na půdě Bohemians po šesti zápasech a naplno bodoval po dvou kolech. Bohemians doma v této sezoně FORTUNA:LIGY ani napočtvrté nevyhráli a získali tam jen jeden z dosavadních 11 bodů. V tabulce jsou "Klokani" sedmí.

    Oba týmy podle očekávání nastoupily v rozestavení s třemi stopery. Lépe začali hosté, kteří už po necelých dvou minutách otevřeli skóre. Mikula z pravé strany přihrál Valentovi a ten přízemní střelou k tyči překonal Valeše.

    Dvaadvacetiletý záložník si ve druhém utkání po příchodu na hostování ze Slavie připsal premiérový gól v libereckém dresu. Nejrychlejší branku v sezoně ale Valenta nedal, v minulém kole se o ni po necelých 15 sekundách postaral Duskí ze Slovácka.

    Pražané se pak snažili o vyrovnání a Severočechy několikrát podržel gólman Vliegen. Belgický brankář si v úvodní čtvrthodině dvakrát poradil se střelou Jánoše zpoza vápna a ve 22. minutě vyrazil i Köstlův pokus z úhlu. Na opačné straně v nadějné pozici Matoušek zamířil jen do středu branky.

    Bohemians po přestávce hned dvakrát vystřídali, ale místo očekávaného náporu a snahy o vyrovnání znovu po necelých dvou minutách hry inkasovali. Hůlka hlavou odvrátil míč jen kousek za vápno a Červ skákavou střelou překonal Valeše. Stejně jako spoluhráč Valenta si připsal první gól v ligové sezoně a celkově svůj třetí ve FORTUNA:LIZE.

    Liberečtí se po navýšení vedení uklidnili a měli i další možnosti. Preislerovi se ale zamotal míč mezi nohy a Van Burenův oblouček skončil na horní síti. V 68. minutě střídající Petrák hrubě fauloval hostujícího Frýdka a sudí Orel mu po zásahu videorozhodčího po přezkoumání situace u monitoru udělil červenou kartu.

    Slovan ale hrál přesilovku jen tři minuty, po ostrém skluzu na střídajícího Hálu byl vyloučen také autor první branky Valenta. Poté před Drchalem odvrátil míč obránce a na opačné straně liberecký Mikula minul. Slovanu už to vadit nemuselo, v Ďolíčku si tentokrát vedl mnohem lépe než před měsícem, kdy v domácím azylu Pardubic utrpěl dosud jedinou venkovní porážku v sezoně.

    Ohlasy trenérů:

    Jaroslav Veselý (trenér Bohemians Praha 1905): "Utkání se rozhodlo ve dvou minutách. Z jedné podceněné situace jsme v úvodu inkasovali gól, který určil ráz utkání. Shodou okolností tahle situace byla včera na videu. Kdybychom stáli v prostorech, kde máme být, první gól by nepadl. Liberec si pak couvnul a čekal na brejky. My jsme dobývali, v prvním poločase jsme si vytvořili několik zajímavých situací na to, abychom vstřelili branku. Tam vidím jeden z klíčů k neúspěchu, že se nám to nepodařilo. Do druhé půle jsme udělali dvě změny, ale veškerou snahu zase zhatí gól ve druhé minutě po další střele. Byla to podobná situace jako před první brankou. To ani nebyly gólové příležitosti. Za stavu 0:2 to už bylo těžké. Pak přišly dvě červené karty, které ublížily zbytku utkání. Jsem naštvaný, že takhle doje...me zápas. Pokolikáté už doma, nemám slov."

    Luboš Kozel (trenér FC Slovan Liberec): "Povedl se nám vstup, dali jsme branku. Pak do nějaké 30. minuty jsme byli pod tlakem, domácí měli hodně standardek a dlouhých autů. Jinak byl náš výkon docela dobrý, byli jsme nebezpeční dopředu. Do druhého poločasu jsme zase vstoupili aktivně a přidali jsme druhou branku. S Bohemkou to hodně otřáslo a druhý poločas jsme měli jakž takž pod kontrolou. Trochu to zkomplikovala červená karta, ale nevybavuji si, že by se Bohemka v závěru dostala k nějaké vyložené šanci. Jsem spokojený."