AFK VRŠOVICE - SK KLADNO   

2:1 (2:1)

Neděle 20.02.1927 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Kvalifikační soutěž Středočeské 1. ligy (1927) • 6. kolo

Branky: 3. + 25. Mašat - 12. Ladman

V 49. minutě neproměnil pokutový kop Ladman!

Vyloučení: 76. Kozel

Rozhodčí: Ruml

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Wimmer Jan   90    

SK Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Štorek Ladislav   90    
    O Mařík Václav   90    
    O Horák Jaroslav   90    
    Z Üblacker Tomáš   90    
    Z Šulc Josef 50  
    Z Laitner Hugo   90    
    Ú Kozel Jaroslav 75   x
    Ú Hrabě Ladislav 90    
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Kratochvíl Josef 90    
    Ú Koubek Jaroslav 90    

  • Nejvýznamnějším utkáním dne byl ligový zápas starých soupeřů, kteří v minulu vždy sváděli spolu úporné boje. Šlo-li včera o cenné body, je tím již řečeno předem, že boj bude úporný; a vskutku tomu tak bylo; match byl neustále otevřený a dokud neozval se závěrečný hvizd soudcovy píšťaly, nebylo lze na výsledek přísahati.

    Obě mužstva měla ostrý nástup a ihned byla v tempu; bylo jisto, že zvítězí to mužstvo, které ofensivu vydrží. A jaký byl v tom směru průběh matche? Vzdor oboustranně ostře a intensivně vedené hře, nedalo se v první třetině poločasu říci, kdo je v převaze. Tak byla hra vyrovnaná. Vršovičtí sice dobyli hned v 1. minutě branky, ale soupeř nebyl v defensivě. Teprve po 15 minutách hry domácí získali převahu, jež vyjádřena byla i druhou brankou. Po změně stran však Kladenští stali se pány situace a to i tehdy, když vyloučen byl jim jeden hráč. Zdálo se, že co chvíli bude vyrovnáno a že remis bude výsledek matche. Deset minut před koncem nasadili vítězové finish a ten rozhodl, že oba body zůstaly doma.

    Jak hráli jednotlivci? Začněme s hosty; měli čtyři muže, kteří hráli veliký football. Byl to branář Štorek, který schytal spoustu ran způsobem ojedinělým. Výborným obhajovatelem jeho svatyně byl back Mařík, ač nehraje zrovna v rukavičkách. Nejlepší muž nejen mužstva, ale i pole byl centrehalv Šulc, který podal výkon jedinečný. Tak maně nám napadlo, proč nenalezl dosud associační kapitán v něm zalíbení pro representační mužstvo; svým výkonem by si internacionální čapky nejvýš zasloužil. V útoku pak byl třídou pro sebe Ladmann jehož výkon byl bezvadný. Nechceme tím říci, že ostatní nehráli dobře; nikoliv, všichni byli na svých místech. Ueblacker na halvu, Kozel na křídle, Hrabě na spojce, exslavista Kratochvíl na druhé spoji a starý Koubek na křídle. Jen dva muži nezapadli do teamu a to Laitner, který na Wimmra nestačil a pak back Horák. U tohoto hráče je slabý výkon tím povážlivější, neboť jsme o něm slyšeli, že jde do Slavie. Hrál-li by tam tak, jako včera, pak myslíme že by v brzku jel zase "domů" na Kladno. Celkově podali Kladenští (přijeli ve čtyřech autobusech a snad s nimi karavana přátel v deseti autech) velmi pěkný výkon; snad remis byla by lepším vyjádřením hry.

    Domácí Vršovičtí hráli s nadšením; nejlepším mužem byl centrhalf Pinc, jehož výkon nutno označiti jako bezvadný. Podporuje svůj útok, zrovna tak jako brání. Dobrými partnery jsou mu Hoffman i Průšek a má-li klub tuto řadu tak dobře obsazenu, těžko nevítěziti. V backu velmi dobrý Krejčí, zatím co Kašpar měl den plný kiksů. Bělík luštil řadu situací se zdarem. V útoku hrál dobře Mašat, ač záhy byl zraněn a pokulhával. Hrubeš s Havlínem byli tentokráte lepším párem, nežli sousedi Knížek a Wimmer. Poslední hrál poněkud příliš ostře. Výkon mužstva jako celku byl dobrý a radostná je chuť ke hře.

    Soudcoval p. Ruml, jeho úkol při rušné a ostré hře byl velmi těžký a není tudiž divu, že některé detaily mu unikly. Ale i tak si jeho výkonu vážíme, neboť byl klidným a nestranným rozhodčím.

    A nyní stručný průběh hry: Hned v 1. minutě je roh pro Vršovice a z něho třepe se míč Mašatův v síti; mnoho diváků, ani nepostřehlo, že docíleno branky. Ve 4. minutě diktována 12ardovka proti Vršovicům, ale shot Ladmannův jde vedle. Teprve ve 12. minutě podaří se Ladmannovi skvostnou ranou vyrovnati. Do poločasu ve 25. minutě střílí pěkný míč Mašat a druhá branka sedí. Ale tím prach vystřílen a ani ve druhé půli na score už nic nezměněno. Řekli jsme již nahoře, že ve II. půli měli převahu hosté; táž zračila se však jen v rozích, jichž docílili šest. Ve 31. minutě vyloužen Kozel pro zákrok, který vypadal zle, nebyl však dle našho názoru správně vyloučením vyjádřen.

    Návštěva 3 000 osob, což na mrazivé počasí a neprávem opomíjené hřiště Vršovic, je více než slušná.

    tribuna / 21.2.1927

     

     


    Nelze-li nazvat štěstím pro Vršovice, že Kladenští včera zahodili dva pokutové kopy, nelze-li nazvat štěstím skvělé některé zásahy Bělíkovy v brance, rány do tyče a těsně mimo ně do zámezí, pak jim štěstí hlavně ve druhé polovině přálo, když soupeř několikráte páli na opuštěnou branku a zasáhl už skoro na čáře vršovického hráče - a dvakrát kladenského Kratochvíla, od nichž se míč vracel do pole. Vše to za trvalé převahy, přenesené do pokutového čtverce Vršovic. Podle těchto okolností a podlě umění nezasloužily si bodů! Mimo krátký, prudký nástup, jehož tempo Kladno opakovalo a do 75. minuty stupňovalo, neukázaly mimo taktické útoky v poslední čtvrthodině, když využily odpadnutí Kladenských, proti nimž se všechno spiklo, předností zasloužilého vítěze. Dva body jim vyhrál Mašat druhou, skvěle připravenou brankou v 26. minutě hry a tento hrá byl u Vršovic nejlepším, ač od této rány kulhal po nezaviněné srážce. Hnal útokem, bránil, připravoval míče. Na chvilku ho podporoval Kníže, ale pak byl příliš sobeckým, ač to mužstvu vadilo více než slabá podpora útoku zálohou. Ostatní útočníci opomíjeli souhru a v bojích jedinců nepochodili Wimmer daleko není už representačním hráčem, který býval, tím spíše, že si zvykl strkat protivníky zezadu. Jeho přestupky byly závažnější než ony Kozlovy, kterého jinak spravedlivý soudce v 76. minutě vyloučil. Záloha Vršovic, přetížená úkolem střežit rychlý kladenský útok, po přestávce silně polevovala. Nejlépe z ní ještě hrá ostrý Průšek. V obraně levý zadák míjel míče a zneklidňoval tím brankáře i zálohu. Nahrazoval to ostrým startem po míči, kterým si způsoboval četné srážky. Obrana Vršovic žila hlavně výkonem Bělíkovým a jeho nehorázným štěstím při vybíhání a shlucích.

    Kladno bylo lepším mužstvem, ač mělo v útoku na levém křídle Koubka, který stál tam jistě z nouze, hrála tato řada skvěle. Velikou na tom zásluhu má rychlý a pohotový Ladman, který v mužstvu kladenském se natolik zdokonalil, že připomíná Silného. Jest vtipný a rozvášný, výborně střílí a neotálí připravováním míče, čímž rány jeho brankáře překvapují. Ostatní hráči velmi dobře chápou jeho obraty a rychlostí je provádějí až k ráně na bránu. Nejlépe z nich hrál včera Kratochvíl transferovaný sem ze Slavie. V záloze jistotou a vytrvalostí se vyznamenával po celou hru Leitner, Šulc rozehrál se až po přestávce. Z obránců starý Mařík skvělý rychlostí, nebojácností i jistými odkopy předčil Horáka, který natropil nehybností mnoho škody. Štorek v brance, již střeží za Kladno už 12 let, výborný a při tom bez zbytečných kudrlinek. Zbývá soudce. Byl spravedlivý, nepískal zbytečně, ale dvakrát poškodil Kladenské: v 51. minutě Průšek úmyslně v území odrazil míč rukou bez trestu a v 76. minutě Kozel bez míče a po zastavení hry unfair se nohou dotkl protivníka. Prvně jistě soudce proti slunci přestupek přehlédl, ve druhém rozhodoval po liteře řádů, avšak daleko krutěji než na př. při přestupcích Wimmerových a Kašparových. Pro psychologii mužstev je zajímavá zmínka, že od Kozlova vyloučení útočnost Kladna se zarazila. To vše uvádíme jen proto, aby bylo patrno, jak rozhodčí, který přesně vykládá řády a pravidla, přes to může pochybit.

    První branku dal Knížek hlavou ve 3. minutě po rohu a to těsně pod břevno. Za tři minuty už Kašpar ostrou ranou hrou zavinil pokutový kop, který Ladman přestřelil. Hra tedy začala prudce a nadchla diváky. Kladno je prudší a útočí souvisleji. 14. minuta je dokladem Ladmanovy pohotovosti Pinc minul míč a Ladman šikmou ranou jej úmístí v síti aniž toho brankář čeká. Vršovice dobře odpovídají a v odvetu několik rohů. Ve 24. minutě za Kašparovu ruku dán Kladnu druhý pokutový kop, který pro změnu přestřeluje tentokrát Kratochvíl. Dvě minuty nato Mašat zastaví se s míčem před shlukem těl, připraví se a dobývá druhé vítězné branky. Útoky Kladna míjejí těsně síť. Po přestávce se zprvu vyznamená Štorek, pak hraje Průšek netrestaně rukou. Chvilkové bezradnosti v zápětí využije Knížek k útoku, který však Štorek maří robinsonádou. Kladno je svěží, Vršovice vyčerpány. Útoky za útokem ženou se na Bělíka. Ten má téměř z pekla štěstí. Kratochvíl dokonce vykopne Kozlův míč se samotné čáry zpět do pole, jednou jde míč podél opuštěné branky a odráží se od tyče. I hlediště je vzrušeno. Pak přijde Kozlovo vyloučení, Kladno polevuje a Vršovice chvílemi útočí. Šťastně nakonec vyhrávají.

    národní listy / 21.2.1927

     

     


    Ligový zápas včera ve Vršovicích potvrdil, že v kopané vítězí často náhoda nad skutečným poměrem sil. Včera to postihlo Kladno vrchovatou měrou: ačkoli jeho jedenáctka byla skutečně mužstvo lepší než Vršovice, prohrála. Je na vybranou, má-li se to vysvětlit štěstím Vršovic, anebo smůlou Kladna, které po poločase půl hodiny svíralo Bělíkovu branku, aniž dosáhlo aspoň vyrovnání. Jinak skutečně dobrý soudce Ruml se stal také rozhodujícím činitelem, neboť v té době nepískal zřejmou ruku Průškovu v trestném území Vršovic. Také když ve 30 minutě vyloučil pravé křídlo hostí Kozla, jednal snad spíše pod vlivem hlasů domácího lidu. Tím se nijak neomlouvá poklesek Kozlův, jenž však mohl býti potrestán rychle a plný napínavých momentů. Větším dílem mají zásluhu o přednosti hry Kladenští, kteří také udávali tempo. Ostrý nástup přinesl již ve 3. minutě goal Vršovic, vstřelený hlavou Knížkovou pod břevno. Míč přitom vyletěl děrou v síti, takže část obecenstva i hráčů reklamoval out. Soudce však správně dal míč do středu. Následovaly drtivé útoky hostí, z nichž Ladman mohl vyrovnat z penalty, avšak jeho míč šel přes. Zato však týž hráč ve 13. minutě nádhernou šikmou ranou vyrovnal. U Kladenských Kratochvíl přestřelil druhou penalty, zatím co pro Vršovice Mašat získal vedení v 26. minutě. Při tom se poranil na noze, ale kulhaje obětavě dohrál. Po poločase se Kladenští v pravém slova smyslu usadili před branku Vršovic, jichž team se nepostačil bránit. Nejen však dobrý Bělík, ale i štěstí hrálo proti útoku hostí. Když byli Kladenští oslabeni vyloučením Kozla, ochabli a domácí měli čas se vzpamatovat a nakonec útočit. Zůstalo však při výsledku prvního poločasu a Vršovičtí dobyli dalších dvou bodů v jarní lize. Zápas byl navštíven více než 2 000 diváky, jichž počet stoupne příští neděli, kdy hraje ve Vršovicích Sparta v ligovém zápase.

    lidové noviny / 21.2.1927