ČAFC VINOHRADY - AFK VRŠOVICE   

1:1 (1:1)

Neděle 06.03.1927, 15:30 hodin • Hřiště Č.A.F.C. Vinohrady - Praha, Na Floře • Kvalifikační soutěž Středočeské 1. ligy (1927) • 2. kolo

Branky: 17. Kašpar M. - 41. Rubeš

Rozhodčí: Zadák

Diváci: 1 700


Soupisky mužstev

ČAFC Vinohrady

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kopřiva František   90    
    O Soukup Stanislav   90    
    O Hubka Miloslav   90    
    Z Nosek Antonín   90    
    Z Kašpar Jaroslav   90    
    Z Hliňák Emanuel   90    
    Ú Tichý Josef 90    
    Ú Sloup-Štápl Rudolf 90    
    Ú Kašpar Miloslav 90    
    Ú Špičák Miloslav 90    
    Ú Fišer Jiří   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan   90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Hendrych František 90    

  • Zápas splnil v každém směru očekávání, vyznačoval se tuhým a urputným bojem od prvé až do poslední minuty. Na jedné straně Vršovice chtěly uhájiti svůj vítězný nástup v lize, než Č.A.F.C. dovedl náležitě využíti výhody vlastního hřiště a zajistit si další cenný bod v soutěži. O hladký průběh zápasu nespornou zásluhu má soudce p. Zadák, jenž zhostil se svého těžkého úkolu bezvadně a udržel hru v mezích fair play i při známé bojovnosti obou soupeřů. Ti nehráli nikterak v rukavičkách a obrana domácích nezůstala ničeho dlužna své pověsti. Než s tím bylo již počítáno a na konec obě strany jistě rozešly se uspokojeny, že aspoň jeden bodík byl zachráněn. Čafka nastoupila bez Čipery, jenž assistoval již co divák na novém svém působišti, v sestavě: Kopřiva, Soukup, Hubka, Nosek, Kašpar, Hliňák, Tichý, Štapl, Kašpar II., Špičák, Fischer. Oporu měla v obraně, kde zejména Soukup se pěkně rozehrál a imponoval galerií rassantními odkopy, jímž touto byla i prominuta nepromyšlenost. Hubka hodně kiksal a je dalek své loňské formy, Kopřivovi nedali celkem útočníci hostí příležitost k vyniknutí, málo a slabě stříleli. Záloha snažila se udržeti kontakt, dosti se jí to dařilo zásluhou Kašpara, jemuž Hliňák s Noskem byli dobrými pomocníky. Útok šel rázně vpřed, než postrádal křídel. Tichý si nemůže na toto místo zvyknouti a také Fischer na levém celkem nic nesvedl již tím spíše, že levou nohou neumí hráti. Tím tři vnitřní byli odkázáni sami na sebe a drželi se dobře, i když Štapl není již tím obávaným střelcem co dříve. Kašpar dobře prohazoval, jen Špičák by měl více pamatovati na své okolí a nehráti tak sobecky. Vršovice nastoupily v obvyklé sestavě, jen Havlína vystřídal Hendrych. Hrál lépe, podařilo se mu několikráte pěkně proběhnouti, měl by však lépe přehrávati. Útočná řada Vršovic pokračovala ve hře jako proti Spartě. Nestříelo se, jediný Rubeš se snaži, tomu se to ale zase nedařilo, naproti tomu Mašat i s Knížkem zahodili chance, kdy stačilo pouze do míče ťuknouti, aby skončil v síti. Mašat drží příliš dlouho míč, probíjí se sám obranou a když správně stáhne na sebe obránce, neprohodí, nýbrž snaží se sám stříleti. To je jedna z hlavních chyb, do kterých slibný tento centreforward v posledních zápasech upadá, i když se přehlíží jeho zanedbávání křídel. Hodně bojovnosti projevil malý Wimer, jenž i s Hubkou svedl několik vítězných soubojů. V záloze snažil se Průšek odčiniti slabší výkon minulé neděle a zdařilo se mu to v každém směru. Několikráte zachránil nebezpečí před vlastní brankou, aby v zápětí bezradným vracením míčů podporoval útok. Pinz s Hofmanem nezůstali v ničem pozadu, dobře se doplňovali a tvořili opravdovou páteř mužstva. Spolehlivě hrála i obrana, dobře sehraná jak se zálohou tak i Bělíkem, Kašpar byl všude, zatím co Krejčí takticky se stavěl. Bělík byl plně na svém místě, snad jediné brance mohl při více pozornosti zabrániti, napravil však vše další hrou.

    Hra počala střídavými útoky, domácí vedli si mnohem rozhodněji a také podařio se jim ve 23. minutě získati vedení Kašparem, který se sám probil obranou. Bělík vyběhl a nemohl již řádně krýti ostrou ránu k tyči. Hře tím přibylo na živosti, hosté přidali na tempu, přízemní hra, neustále vnucovaná útoku zálohou, získala jim převahu, Rubeš několikráte přestřelil, až konečně ve 40. minutě podařilo se mu krásným wolleyem zakončiti dobře propracovaný útok Wimra s Knížkem a vyrovnati. Druhý poločas začal ostrým nástupem Vršovic, než střelecká smůla byla největší překážkou k získání vedení. Oba obránci, Hubka se Soukupem, dobře čelili útokům, oba byli však napomenuti. Knížek i Mašat měli několik příležitostí zajistiti svým barvám vítězství, zejména Knížek přestřelil i z několika metrů. Později hra se vyrovnala, ba domácí několikráte velice nebezpečně pronikli, vždy však vyskytla se překážka, ať již v Průšovi, či Kašparovi, kteří i v posledním okamžiku zakročili. A tak přes obapolnou snahu skončil zápas nerozhodně, oddychli si hráči, oddychlo si ale i obecenstvo, že alespoň jeden bod byl zachráněn.

    tribuna / 8.3.1927

     

     


    Po nerozhodné hře Vršovic se Spartou a po vítězství Č.A.F.C. nad Nuselským očekáván výsledek s oprávněným neobyčejným zájmem. Mužstvo Vršovic hrálo rychlou hru, chyběla mu však tvrdá rána na goal. Dobře hrála obrana, v záloze Pinc, v útoku vždy Wimmer, Knížek a Mašat. Č.A.F.C., ač nastoupil bez Čipery, hrál velice dobře. Oporou teamu byla obrana, ve které Soukup byl nejlepším. Kopřiva zchytal dosti ran, proti vstřelenému goalu byl bezmocný. V záloze vedel J. Kašpara, vynikl Nosek, který hrál hru ze svých nejkrásnější a to velice fair. V útoku důrazný Kašpar M., autor branky, pěkně rozděloval míče. Soudcoval asi před 1 500 diváky Zadák velice objektivně. ČAFC: Kopřiva, Soukup, Hubka, Nosek, Kašpar J., Hliňák, Tichý, Štápl, Kašpar M., Špičák, Fišer. Vršovice: Bělik, Krejčí, Kašpar, Hochmann, Pinc, Průšek, Wimmer, Knížek, Mašat, Rubeš, Hendrych. Výsledek je úspěchem ČAFC. Mužstvo přichází opět do kondice. Branky: V 17. minutě Kašpar M., po bystrém postřehnutí vhodné situace vsítil goal dobře umístěnou ranou ČAFC. Vršovice vyrovnaly ve 42. minutě Rubešem prudkou ranou k tyči.

    národní listy / 7.3.1927

     

     


    Včera na hřišti Vinohradských odehrál se ligový zápas, v němž do posledních vteřin nebylo jisto, zda některý ze soupeřů neztratí oba body. Obě mužstva nastoupila kompletní, pouze Č.A.F.C. měl místo Čipery Hliňáka. Hru, která byla stále vedena v prudkém tempu, řídil velmi přesně Zadák asi před 1 700 diváky. Vršovice byly dobrým mužstvem, ale nemohly zvítězit pro obětavou a taktickou hru obranné řady Vinohradských, u kterých i tři vnitřní si vedli velmi dobře. Vinohradští v matchi měli i více ze hry a byli teamem, na němž by byla patrna větší touha po vítězství. Počáteční převaha Vršovic se po 10 minutách změnila na střídavou a brzy v převahu domácích, trvající až do konce poločasu.

    Po změně stran měly Vršovice pěkný nástup, avšak po odpadnutí zálohy hráli domácí opět s převahou. Goal Č.A.F.C. dal v 17. minutě Kašpar mladší nečekanou přízemní ranou a za Vršovice vyrovnal Rubeš v 41. minutě z těžké posice umístěnou ranou. U Vinohradských hráli nejlépe tři vnitřní, Štapl, Kašpar mladší a Špičák, v záloze výborně Kašpar starší, obětavě Hliňák a jistě těžší obránci Hubka i Soukup. U Vršovic byl velmi dobrý Pinc, ale pouze v prvém poločase, bezvadní backs Kašpar-Krejčí a v útoku obvyklá pravá strana. Slabě hrál Henrych. Poměr rohů byl 6:2 pro hosty.

    lidové noviny / 7.3.1927