SK METEOR PRAHA VIII - AFK VRŠOVICE   

1:4 (1:1)

Neděle 27.3.1927 • Hřiště SK Meteor Praha VIII - Praha, Libeň • Kvalifikační soutěž Středočeské 1. ligy (1927) • 7. kolo

Branky: 33. Král - 30. + 78. Knížek, 50. Wimmer, 76. Mašat

Vyloučení: 55. Buriánek

Rozhodčí: Zadák

Diváci: 800


Soupisky mužstev

SK Meteor Praha VIII

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
       
         
         
         
     
     
       
       
       
       
       

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Kašpar Antonín   90  
    O Krejčí František   90  
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav 90    
    Z Průšek Jaroslav   90  
    Ú Wimmer Jan 90  
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Kučera Jaroslav 90    

  • Poslední ligový zápas zastihl Vršovice ve zlepšené kondici, než přece jen dva body nebyly tak zcela lehce získány. Jich mužstvo musí se hodně zlepšiti, má-li s úspěchem býti absolvováno tournée, jehož prvou a nutnou podmínkou jest vytrvalost. I tentokráte výborně uplatnil se Kučera v obran+, obětavostí překonává ještě nedostatek routiny, roste v něm však spolehlivý back. V záloze držel se Pinc, na spojku zařazený Kašpar mnoho celkem neukázal, k čemuž ostatně hodně přispěla i slabá hra Havlínova. Zlepšil se Mašat a i Knížek s Wimrem byli opět tou starou obávanou dvojicí.

    Meteor v kvalifikační ligové soutěži hraje úlohu málo závidění hodnou. Jeho sestup do druhé ligy je neodvratný od mužstva nelze čekati zázraků, ač losování bylo mu hodně příznivé. Nedovedlo ani tentokráte využíti výhody vlastního hřiště, hrálo rozháraně a nepřesně. Útok spoléhal více na akce jednotlivců, než na vzájemnou spolupráci. Hrubý svým stylem hry je více dobrou spojkou, méně však již vhodným vůdcem útoku. V záloze znovu Čepelák prokázal svoji třídu a houževnatost, v obraně Šána opět upadl do starých svých chyb, hraje pro publikum, Burianek pak i při nejlepší vůli nestačí. Ostrá hra i tentokráte vynesla mu vyloučení, spíše však na nátlak obecenstva, než pro delikt samý. Bílek v brance schytal celou řadu těžkých ran a měl při netaktické Šánově hře těžkou úlohu.

    Malé a úzské hřiště Meteoru nedalo rozvinouti hru. Oba teamy volily spíše rushový systém, vysoká hra marně byla Čepelákem a Mašatem tlumena, ostatní hráči si v ní libovali. Za střídavých útoků Knížek ve 30. minutě zajistil svým barvám vedení, když ze scrumage podařilo se mu poslati míč do sítě, než již o tři minuty později Král vyrovnal za dosti podobných modalit. Po změně stran v 5. minutě Wimer byl autorem druhé branky, v 10. minutě vyloučen byl Burianek, čímž Meteor značně byl handikapován. Ale teprve ve 31. minutě podařilo se Mašatovi zvýšiti náskok na 3:1 z pěkného Knížkova prohození, ve 33. minutě Kašpar pěkně probíhá a jeho přihrání Knížek stáčí po čtvrté Bílkovi do sítě. Střídavými útoky hra končí.

    Zápas řídil p. Zadák, na jehož výkonu byla zřejma depresse sobotní episody.

    tribuna / 28.3.1927



    Vršovice odjíždějí počátkem dubna do Australie a proto tolik kvapu s ligou. Včera si vydobyly osmý bod, ale umístění v tabulce záleží už na ostatních účastnících soutěže. Mohou skončit na třetím i na čtvrtém místě. Letos je kruh mužstev malý, a proto sestup hrozí i po jediném neúspěchu. Vršovice se mu vyhnuly, docílivše úspěchy s "velikými" soupeři a bojujíce spíše s "malými". Včera zařadily obránce Kašpara zkusmo na levou spoj, nahradivše jej v obraně Kučerou, Kučera byl nejhybnějším a nejlepším hráčem, Kašpar se do své úlohy nemohl vpravit a porušil soudržnost své řady. Hrál-li kdo ještě u vršovických hostí Meteoru dobře, byl to houževnatý Průšek. Bělík v brance je poněkud z formy, ostatní dostáli asi povinnostem, nepřekročivše jich. U Meteoru, který podle celého děje hry zasloužil si výsledek těsnější, hrál spolehlivě Čepelák ve středu zálohy, jemuž na křídle jejím dobře přispíval bratr. Obránce Buriánek byl opět vyloučen v 55. minutě hry soudcem, který nerozhodoval s náležitou rozvahou. Malé hřiště, nezvyklý odraz míče i sestava útoku povolily hostům první branku po mnohých výpadech až ve 30 minutě, v níž Wimmer dotlačil míč do sítě. Ale již po třech minutách vyrovnal Král, hrající za domácí vedle Hrubého na pravé spojce. Po vedoucí brance Wimmerově došlo ke spravedlivé výluce Buriánka, jež způsobila hluk i u nakvašených divácích. V 70. minutě přihrál Knížek Mašatovi ke třetí brance, nejhezčí. Po dvou minutách zaútočil Kašpar, napříč přehrál Knížkovi, který proti zvyklostem technickým zvedl míč nečekaně do sítě, že překvapil i klidného brankáře. Zbytky poslední čtvrthodiny vyplnily plané boje před brankami. Vršovice dohrály ligu, popřejí si trochu odpočinku, poohlédnou se ještě usilovně po brankaři a vydají se na dalekou pouť k protinožcům.

    národní listy / 28.3.1927



    Jediná profesionální liga hrála se včera na hřišti Meteoru, jehož mužstvo mělo příležitost k případnému udržení se v prvé lize. S počátku Meteor byl úspěšnějším mužstvem v poli a častěji v útoku. Vršovice dobyly až ve 30. minutě Knížkem vedení, skoro vtlačivše míč do branky. Už za 3 minuty potom Král (offside?) zblízka vyrovnal a poločas zůstal nezměněn. Poměrně malé hřiště nedovolovalo rozvinout plánovitější hru, takže Vršovice se také uchýlily k individuálním akcím. Tak v 5. minutě proběhl Wimmer a vrátil odraženou střelu do sítě. V 10. minutě byl za kopnutí Mašaty vyloučen Buriánek, ale Meteor o 10 lidech byl často útočnější než hosté a dovedl svým útokům dát důraz a poslat míč na branku. V 25. minutě Mašat z podání Knížkova podnikl výpad a pěkně dobyl třetí branky. Hned po výkopu Knížek nečekanou volnou ranou do rohu skončil score matche. Zároveň to poslední goal Vršovic, které včerejším matchem zakončily jarní ligu, v níž mají s 8 body třetí místo. S chybami a po sobotním neúspěchu na Letné i nervosně řídil match Zadák. Mezi 800 diváky se našlo několik horkých hlav, takže na obou místech musila stráž pomoci pořadatelům při sjednávání pořádku.

    lidové noviny / 28.3.1927