NUSELSKÝ SK - AFK VRŠOVICE   

2:1 (2:0)

Neděle 20.03.1927, 10:30 hodin • Hřiště Nuselský SK - Praha, Nusle • Kvalifikační soutěž Středočeské 1. ligy (1927) • 4. kolo

Branky: 24. Nehasil, Srba - 60. Havlín

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 3 000


Soupisky mužstev

Nuselský SK

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hocke Jindřich   90    
    O Slíva Rudolf   90    
    O Šamonil Karel   90    
    Z Teissinger ?   90    
    Z Wolf Václav   90    
    Z Jožka ?   90    
    Ú Škvor František 90    
    Ú Srba Jaroslav 90    
    Ú Mika Václav 90    
    Ú Nehasil Josef 90    
    Ú Nikl Alois   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan   90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    

  • Smůlou provázeno bylo včera mužstvo Vršovic, které prohrálo zápas, ve kterém bylo jistě mužstvem rovnocenným, ne-li daleko lepším. Leč výsledek jest pro ligu rozhodujícím, a tak Vršovičtí ztrácejí cenné dva body.

    Nuselští hráči obětavě a bez veškerých příkras, šli jen za jedním cílem: zvítěziti, a to se jim též podařilo, a to v prvém poločase brankami, které vstřelil Nehasil a Srba. Vršovičtí v druhém poločase hráli krásně, ale dovedli vstřelit jen jednu branku, kterou umístil v 15. minutě Havlín. Marná byla snaha zápas vyrovnati. Vršovičtí měli smůlu a Nuselským podařilo s výsledek udržeti.

    Soudce Štěpanovský ještě není ve formě.

    večer / 21.3.1927

     

     


    Ačkoliv NSK nastoupil se zraněným Hockem, Šamonilem a nemocným Jožkou, který musel několikráte se ze hřiště vzdáliti, podařilo se mu zachránit cenné body, dík obětavosti hráčů. Prvou půli měl zřejmou převahu a scoroval Nehasilem i Srbou. Ve druhé se stáhl na obrannou hru. Nejlepším byl zraněný Hocke. Slíva v backu má taktéž poctivý podíl na vítězství. Záloha nebyla zcelena, avšak práci svou poctivě zastala. V útoku všichni velice dobří a do krajnosti obětaví. Pouze Nikl zkazil bojácností množství chancí. Vršovice byly tipovány jako vítěz a snad i s tím vedomím šly na hřiště. V prvé půli nemohly zabrat, velice špatně střílely. Mladý obránce Kučera byl velice dobrý, Bělík zachránil co se dalo. V záloze nejlepší Průšek, v útoku Rubeš a Havlín, který byl autorem čestné branky. Wimmer s Knížkem v poli dosti dobří, ve střelbě žalostní. Oba stáli příliš často offside. Mašat rozehrál se teprve v druhé půli. Prudký, ale fair hraný boj dobře soudil Štěpanovský.

    NSK: Hocke, Slíva, Šamonil, Teissinger, Wolf, Jožka, Škvor, Srba, Mika, Nehasil, Nikl. AFK Vršovice: Bělík, Kučera, Kašpar, Hochmann, Pinc, Průšek, Wimmer, Knížek, Mašat, Rubeš, Havlín.

    NSK vykopává a již Bělík zasahuje. V 9. minutě ránu Srby jistě chytá. V 11. minutě Hocke v poslední chvíli zachraňuje, ve 12. minutě Mašat střílí nad. NSK přidává. V 19. minutě foul na Wolfa, nebezpečí odvrací Bělík. NSK v útoku. Ve 24. minutě Škvor oklame záložníka, Nehasil přímo z rány stáčí do sítě. 1:0 pro NSK. Útoky NSK, který přidává. Škvor vynucuje roh a Srba parádní hlavou upravuje stav na 2:0. Ve 38. minutě soudce nesprávně zaráží uniknuvšího Srbu pro offside a vhazuje chybu. Ve 49. minutě unikl Nikl a bezhlavě zahazuje. Jožka po porvé odchází. Vršovice přidávají. V 60. minutě Havlín krásně unikne a Hocke nemůže zabrániti goalu. 2:1. Za chvíli Knížek střílí vedle. Ránu Nehasila kryje Bělík. V 68. minutě Hocke obětavě pádem brání jistému úspěchu hostí. V 70. minutě krásný centre Havlína Knížek školáckým způsobem před brankou míjí. Scrumage před brankou Vršovic. Bělík pěstí brání. Opět nebezpečí před brankou Vrš. bomba Miky jde do tyče. Vršovice s nevídaným elánem útočí. NSK se stahuje do obrany. Těžkou nečekanou ránu Hochmanna Hocke vyráží na roh. V 86. minutě daný goal soudce pro offside Havlína neuznává. Vršovice neustále tísní, avšak nepodaří se jim vyrovnati. Návštěva přes nejisté počasí slušná.

    národní listy / 21.3.1927

     

     


    Tři tisíce diváků vidělo včera dopoledne v Nuslích zápas v první půli nádherný, ve druhé půli pak velmi napínavý. Nuselský, chtěl-li se udržeti v první lize, nesměl zápas prohrát a také mu šlo o napravení poslední těžké porážky 1:8. Proto se domácí vložili hned s počátku do hry a od 15. minuty si udrželi převahu až do přestávky. Vršovice měly v první čtvrthodině dvě dobré šance, ale štěstí v nich pomohlo Nuselskému; byly pak méně bojovnější a měly méně sebevědomí než soupeř, horší spojitost mezi jednotlivými řadami a rozháraný útok nebyl nebezpečný. Agilnější a rychlejší domácí v té době vstřelili dvě krásné zasloužené branky. Po přestávce trvaly útoky domácích jen několik minut, ale pak Vršovice, využivše polevení křídelních záložníků i domácích spojek, přešly k úplné ofensivě. S počátku se jim dařilo, pak však hrdina dne, nuselský brankař Hocke, nepropustil ani jediného míče přes brankovou čáru a rozhodná obrana byla vždy na místě. Útok Nuselských v té době nepřicházel mnoho v úvahu, neboť jednak neudržel míče, jednak byl znamenitě držen Kašparem a také se část vracela na pomoc zadním do obrany. Poslední pokusy Nuselského o zabezpečení vítězství byly v době mezi 30. a 34. minutou, kdy Pinc se dopustil nepotrestané ruky, jednu nezadržitelnou ránu vrátilo břevno a střela do prázdné branky se odrazila od těl obránců. Domácí se stáhli pak úplně na obranu, ale přes to nemohli zabránit brance Vršovic v 37. minutě, neuznané pro dříve pískané offside. Hocke pak ještě skvěle vyrazil dělovku Hochmannovu a zachránil vítězství, kterým se posílila naděje Nuselského v udržení se v první lize. Za Nuselský vstřelil první branku Nehasil bezvadným volleyem z centra Škvorova ve 23. minutě a druhou pěknou hlavou Srba, když Škvor přesně kopl roh. Za Vršovice scoroval v 60. minutě Havlín šikmou ranou. Těžký úkol soudce v tomto zápase zastal dobře Štěpanovský.

    lidové noviny / 21.3.1927