SK ČECHIE KARLÍN - AFK VRŠOVICE   

3:2 (2:0)

Sobota 03.09.1927, 16:45 hodin • Hřiště SK Čechie Karlín - Praha, Invalidovna • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 2. kolo

Branky: 19. + 73. (z pen.) Hojer, 44. Severin - 78. + 79. Wimmer

Vyloučení: 76. Paulin - 76. Průšek

Rozhodčí: Kubík

Diváci: 1 000


Soupisky mužstev

SK Čechie Karlín

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Homola František   90    
    O Ptáček Antonín   90    
    O Hojer František 90    
    Z Borecký Vlastimil   90    
    Z Paulin Jan   75  
    Z Potoček Jiří   90    
    Ú Severin Karel 90    
    Ú Junek František 90    
    Ú Vopařil Jan 90    
    Ú Mašek Karel 90    
    Ú Šulc Jiří   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Rudolf   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   75  
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Mašat Antonín 90    
    Ú Rubeš Václav 90    
    Ú Špic František 90    

  • Čechie zkonsolidovala své mužstvo a hned v zahajovacím zápase získala cenné dva body, současně pak učinila slibný krok k obnovení hasnoucí již slávy a popularity klubu. K ocenění vítězství dlužno předem podotknouti, že hrála většinu zápasu vlastně o 10 lidech, neboť i když zraněný vůdce útoku Vopařil se vrátil, byl odsouzen k úloze statisty. Experiment v útočné řadě nebyl zrovna šťastným, Šulc i Severin jsou spojky a proč byli stavěni na křídla, je hádankou. Teprve po výměně míst zvedly průbojnost útoku. Šulc chybuje stavěním se do offsidu, pak mu již snad ze zvyku pískal soudce i takové, jež nebyly a docílená jím branka, byla omylem neuznána. Paulín vrátil se se všemi přednostmi i chybami a dle zvyku zápas pro vyloučení nedohrál. Hojer měl velice pěkný debut, ztmelil obranu a takřka sám stačil na netaktický útok hostí.

    Bohemians nemohou zabrati. Tvrdí se, že jakési neshody s direktoriem vnesly disharmonii do mužstva, jež není k poznání. Chybí mu dravost, hráči nejeví valného zájmu na hře, což je povážlivým zjevem. Mašat chyboval neustálým zaměstnáváním dvojice Wimer-Knížek, jež byla dobře střežena, zatím co agilní Rubeš často zůstával volným. Záloha se dřela, zejména Pinc s Hofmanem vykonali velký kus práce, obrana měla již více slabin a pak hrála zbytečně ostře. Bohemians prohráli včera zbytečně, zápas byl k vyhrání a ztracené dva body těžko budou doháněny. Ligová soutěž je vyrovnána a nebezpečí sestupu, byť i teprve se začínalo, musí býti mužstvu vzpruhou k zvýšení výkonnosti.

    Zápas řídil p. Kubík, jenž hodně přehlédl a neměl zrovna den. Mužstva hrála v sestavách: Čechie: Homola - Ptáček, Hojer - Borecký, Paulín, Potoček - Severin, Junek, Vopařil, Mašek, Šulc. Bohemians: Veselý - Krejčí, Kučera - Hofman, Pinc, Průšek Wimer, Knížek, Mašat, Rubeš, Špic.

    Za střídavé hry, kdy útok domácích příliš spoléhá na Šulce, v 19. minutě Hojer z pokutového kopu střílí 1. branku krátce před koncem Severin krásnou ranou zvyšuje náskok na 2:0. Hosté měli příležitost k vyrovnání, Knížek dvakráte však nechal se připraviti o míč téměř na lině branky. Po změně stran Bohemians více útočí, špatně však střílí a také Hojer je těžko překonatelnou překážkou. V 8. minutě Veselý byl bezradným proti Severinovi, nebezpečnou situaci rozluštil Krejčí. V 28. minutě z penalty Hojer střílí 3. branku, v 33. minutě Wimmer prochází, Hojer aklamuje offside a nechá jej vstřeliti 1. goal, k němuž týž hráč z výkopu připojuje i druhý. Před tím vyloučen byl Paulín s Průškem, kteří ještě i mezi obecenstvem si vyrovnávali své účty. Na score již nic nebylo změněno, Šulcova branka z výpadu nebyla uznána pro domnělý offside.

    tribuna / 4.9.1927

     

     


    Překvapení na Invalidovně. Čechie Karlín v ligovém matchi porazila zaslouženě AFK Vršovice 3:2 (2:0). V prvé polovině za podpory větru dobyla skvěle inscenovanými útoky převahy a v 18. minutě Hojer vsítil z 20 m trestný kop za napadení Šulce. Druhý goal dal ve 44. miutě Severín, když první jeho míč se byl odrazil od tyče. Po přestávce Vršovice sevřely Čechii, avšak Hojer v obraně a Paulín v záloze dřeli se nadobyčejně. Zdálo se, že hosté nedobudou vůbec branky, neboť brzo z 12y scoroval Hojer po třetí. Byl vyloučen Paulín a s ním Průšek a brzo nato v 78. a 79. minutě Wimmer, jediný včera v útoku střelec, snížil náskok domácích na 3:2. Více se už nerozhodným útočníkům Vršovice, kteří match spolu s brankářem, příliš malým na rány pod břevno a pomalým i nerozhodným, prohráli, do konce hry, objektivně řízené p. Kubíkem, nezdařilo.

    národní listy / 4.9.1927

     

     


    Sliby karlínského direktoria byly splněny a doplněné mužstvo Čechie Karlín dovedlo včera na svém hřišti porazit favorisovaný team Bohemians jistě spravedlivě. Asi před 1 000 diváky rozvinula se hra dosti ostrá s převahou domácích, za které ve 20. minutě z tretného kopu dal Fr. Hojer první goal. Minutu před poločase vstřelil Severin po druhé. Po přestávce, ač Vršovičtí zvýšili snahu po vyrovnání, dal Hojer z penalty ve 30. minutě třetí branku domácích. Teprve potom se dostali k slovu hosté, jejich branky vstřelil Vimer v 37. a 39. minutě. Zápas hraný jako ligový řídil Kubík.

    lidové noviny / 4.9.1927

     

     


    Čechie překvapila krásnou a obětavou hrou a zásluhou svého nejlepšího hráče Hojera porazila jistě Vršovice. Hojer vstřelil krásně z dálky trestný kop a právě tak jistě umístil 12y kop. Čechie disponuje nyní vyrovnaným teamem a bude jistě na svém hřišti vážným soupeřem. Vršovičtí zklamali a výkonem nestačili na Čechii, branky dal Wimmer.

    večer / 5.9.1927