BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

1:0 (1:0)

Neděle 06.05.1928 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 10. kolo

Branky: 21. Šedivý

V 19. minutě neproměnil pokutový kop Steiner!

Rozhodčí: Fryš

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Tyrpekl František   90  
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Knobloch-Madelon Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bílý Jaroslav   90    
    O Stehlík František   90    
    O Steiner Karel   90    
    Z König Vilém   90    
    Z Klicpera Antonín   90    
    Z Křížek Václav   90    
    Ú Srba Jaroslav 90    
    Ú Matěj-Štěpán Štěpán 90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Hromádka Karel 90    
    Ú Baier Václav 90    

  • Bohemians bojovali včera o své žití v I. lize a po nadlidské přímo obětavosti všech řad podařilo se jim poraziti vedoucího naší ligy Viktorii Ž., která hrála sice dobře, ale útok její nemohl se po celý zápas plně uplatniti. Dokonce i spolehlivý Steiner vstřelil penalty do tyče. Vítěznou branku za Bohemians vstřelil Šedivý, který z volné posice využil míče krásně propracovaného Tyrpeklem. Viktoria ovšem proti brance protestovala, že Šedivý byl v offside posici.

    Vršovičtí hráli včera všichni dobře, ale nade všechny vynikl Tyrpekl, který hrál nejlepší hru své kariéry a byl všude, kde bylo třeba pomoci. Byl skvěle disponován a vše se mu dařilo.

    Viktorie hrál sice dobře, ale přece ne tak, aby zápas jistě vyhrála. Je to její prvá porážka v lize.

    Zápas řídil soudce Fryš před 4 000 diváky.

    večer / 7.5.1928

     

     


    Pěkný den, pěkný zápas. Hráči obou stran vedli si v něm vzorně. Ostře bojovali, nikoho nešetřili, neprotestovali, poslouchali. Bleskurychle střídaly se vzrušené situace před oběma brankami, jejichž strážci vynikali mrštností a odvahou, ač ostré svtělo sluneční zle mařilo jim rozhled. Viktoria ve Vršovicích zřídka vyhrála mistrovský zápas, ač tvrdý terén hodně podobá se hřišti na Ohradě. Včerejší match nezastihl její útok v dobé kondici, v níž vyhrávala podzimní matche. Levá strana, dobře hlídána Hofmanem, nemohla se dobře uplatniti, ač Meduna a Štěpán dostatečně se starali, aby nezahálela. Štěpán byl agilnějším hráčem hostí a často zabíhal do zálohy, v níž Klicpera ve druhé polovině sotva dechu popadal. Srba, jím poháněný a Königem, je sice rychlým, avšak nerozvážným hráčem. Obrana Viktorie nevyšla včera z ohně. Čiperní Bohemians zle zatápěli ji v brankovém území, když pomalost obránců tu nejvíce kontrastovala s dobrými, přesnými odkopy. Bohemians udělali terno s Tyrpeklem. Tento malý Plzeňák byl včera prostě všude. Houževnatostí, skoro bychom řekli zatrpklou, pílí a neúnavostí rozbil nadobro všechny pokusy útoků hostí dostat se k brance. Znamenitě skákal po vysokých míčích a vždy jich dosahoval. Tyrpekl byl nejlepším hráčem pole, ač jeho mužstvo vesměs mělo zásluhy o vítězství. Útoku, jejž vedl sotva pozdravený Bejbl, s pochopitelnou opatrností, lépe by snad bylo prospělo na pravé spoji stavění Innemanna, jenž neztrácí míče. Jinak přičiňovali se všichni hráči Bohemians ze všech sil. O matchi rozhodly dva momenty v prvé čtvrtině hry. V 19. minutě po napínavých útocích obou stran srazil Kučera Srbu, proniknuvšího s míčem do území. Steiner z 12y prudce střelil míč do brankáře, který jej vyrazil přes břevno do rohu. Po malé chvilce, sotva přišel znovu na hřiště Srba, padlo rozhodnutí matche. Tyrpekl propletl se řetězem Viktoriánů a přehrál Šedivému, který stál znatelně za Stehlíkem. Popošel z této posice - domníváme se, že byl mimo hru - k brance a vrátil šikmou ranou míč jakožto jediný úspěch hry. Bohemians nabyli náskokem tímto klidu a ovládli hru. Tím není řečeno, že obě obrany i nadále se nemusili s brankáři překonávat. V 88. minutě střelil König z rohu jen o chlup podle tyče do zámezí. Rušný tento zápas, v němž osudně poražená Viktorie spolkla první porážku v Lize se vzorným sebezapřením, shlédlo na 5 000 diváků úrovní hry nadšených.

    národní listy / 7.5.1928

     

     


    Nad Bohemians, již dělali křížky zarytí klubisté, neboť nevěřili, že by se Bohemians udrželi v první lize, když v podzimní kole dovedli získat jen jediný bod. Zatím však mužstvo Vršovic začalo dělat divy a dnes má ze čtyř zápasů 7 bodů, celkem tedy osm a je na pátém místě tabulky skoro již zachráněno. Když v sobotu porazila Čechie Karlín Slavii a měla celkem 7 bodů, byla situace Bohemians černá, ale povzbudila je ve včerejší hře. Co se nepodařilo Spartě, ani Slavii, to dokázali na svém hřišti Bohemians. Dali do hry všechnu schopnost hráčů a ubránivše se v první půli byli po přestávce sami více v útoku. Pro match byla důležitým momentem 19. minuty, kdy Tloušť vyrazil penalty, střílené Steinerem a již v 21. minutě prohodil Bejbl míč Šedivému, který vstřelil jediný goal zápasu. U Bohemians zastupoval Tyrpekl Pince ve středu zálohy vynikajícím způsobem. Útok vedl Bejbl, ještě hrající pod dojmem sotva zhojeného zranění. Viktoriánský útok poněkud utrpěl polevením Klicpery ve středu zálohy a neměl dostatek míčů. Napínavý boj řídil před 4 000 diváky Friš. Hrálo se ostře, ale vždy v mezích dovolené hry.

    lidové noviny / 7.5.1928