SK SLAVIA PRAHA - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

3:1 (3:0)

Neděle 20.05.1928, 17:30 hodin • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 11. kolo

Branky: 1. + 12. + 18. Šoltys - 69. Knobloch-Madelon

Rozhodčí: Vaněk

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plánička František   90    
    O Reichardt Jan 90    
    O Seifert Emil 90    
    Z Vodička Antonín 90    
    Z Pleticha Josef   90    
    Z Čipera Karel   90  
    Ú Bobor Koloman 90    
    Ú Šoltys Jindřich 90    
    Ú Svoboda František 90    
    Ú Puč Antonín 90    
    Ú Kratochvíl Josef 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Tyrpekl František 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Kašpar Antonín   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Hochmann František 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Knobloch-Madelon Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Včerejší ligový zápas stal se jistým vítězstvím mužstva Slavie, které u vědomí zodpovědnosti udalo hned od počátku hry ostré tempo a nebýti zranění Seiferta, jistě výsledek by byl pro červenobílé daleko příznivějším. Slavia hrála dobře, ač hrálo pět hráčů, kteří hráli úspěšně proti Blackburn Rowers. V zápase vynikl včera dobře disponovaný Šoltys, který hrál právě tak dobře v útoku jako v halvu, kde nastoupil po zranění Seiferta.

    Bohemians svým včerejšmí výkonem nestačili na Slavii a byli zaslouženě poraženi. Nejlepším jejich hráčem byl Tyrpekl, který však často uchyloval se k unfair hře, právě jako Hofman hrál zbytečně ostře.

    Soudce zápasu p. Vaněk z Budějovic řídil s počátku zápas dobře, ale pak úplně ztratil klid a dělal chybu za chybou. Uznal Vršovickým branku, když Knobloch zřejmě rukou si srazil míč k noze.

    Průběh zápasu: V 1. minutě faul na Svobodu, Pleticha zahrává dobře před branku a Šoltys krásně vstřeluje 1-0. Pak otevřená hra, až ve 12. minutě Svoboda pěkně zahraje hlavou na Šoltyse, ten ostře střílí a míč brankář Tloušť pouští do branky, Slavia vede. Nato ve 14. minutě Vršovičtí pěkně útočí, ale Plánička rovněž tak pěkně zachraňuje. V 15. minutě Bobor offside. V 18. minutě Svoboda opakuje uličku na Šoltyse a ten vstřeluje 3-0. Ve 20. minutě Hochmann sráží Čiperu, trestný kop Pleticha zahrává pěkně před branku, ale Krejčí jistě odvrací. Ve 22. minutě sražen Šoltys beztrestně. Ve 22. minutě Šedivý v offside posici uteče, ale Bejbl střílí vedle. Ve 25. minutě Seifert sráží Wimmra a Hochmann trestný kop zahraje před branku, avšak Bejbl hlavou střílí vedle. Ve 28. minutě trestný kop proti Slavii nevyužit, Šedivý, levé křídlo Bohemians, je stále offside. V 35. minutě sražen před brankou Seifert Knoblochem a je odnesen za čáru. Slavia hraje o 10 hráčích. Ve 40. minutě zaviňuje Kučera ruku a trestný kop z 25 metrů střílí Kráťa těsně vedle. Útokem Slavie pak končí poločas.

    V druhém poločase nastupuje zraněný Seifert na pravé křídlo, Bobor hraje pravou spojku. Ve 3. miutě roh pro Slavii Seifert střílí vedle. V 7. minutě faul Čipera-Wimmer, trestný kop Vodička odvrací. Pak hned faul na Kratochvíla, trestný kop odvrácen. V 10. minutě při nebezpečné situaci před brankou Slavie Kašpar přestřeluje. Ve 13. minutě faul Vodička-Bejbl. Pinc s čáry střílí trestný kop vedle. V 17. minutě Plánička skvěle odvrací shoot Wimmrův na roh, který odvrácen. V 18. minutě ostrý útok Slavie, při kterém vyznamenává se Puč, získává rohu, který odvrácen. Ve 22. minutě Bobor ostře střílí, Tloušť vyráží na roh a Seifert opět střílí vedle. Nato roh pro Bohemians Plánička skvěle odvrací. Ve 24. minutě Knobloch z metru střílí těsně k tyči z centra Wimmrova 3-1. Seifert, ač statuje, pěkně zahraje do středu a Kučera ztěží odvrací na roh, který odvrácen a nový roh pro Slavii Pleticha přestřeluje. Ve 43. minutě Šoltys zraněn odchází. Nato brzy končí soudce tento zajímavý zápas.

    večer / 21.5.1928

     

     


    Výsledek jest úspěchem domácího mužstva, neboť čertvý team Vršovic nastupoval k ligovému boji pevně odhodlán získat alespoň jeden cenný bod. Slavia měla v poli mužstvo se všemi pěti hráči, kteří měli v nohách sobotní těžký zápas s Angličany.

    Seifert nastoupil kulhaje a byl zraněn při srážce s Knoblochem v 35. minutě nastoupil po přestváce zase, ale statoval na křídle. V obraně musil hráti dosud neúplně zdravý Vodička a do té doby nejúspěšnější střelec Šoltys, zvláště dobře disponovaný, musil jíti do zálohy. Bylo to v době, kdy již náskok tří branek pro vítězství postačil. Vršovice nedovedli využíti nevýhody neúplného soupeře; Hoffman není útočníkem, nevěděl co s míčem a Bejblovým finessám nerozuměl. Vhodnější bylo zaměniti jej agilním Tyrpeklem. Tloušť začal nešťastně, dal se ztrémovati brankou v prvé minutě, aby pustil v zápětí lehký míč Šoltysův. V druhém čase se zlepšil o třídu Pinc, Krejčí, Wimer a zvláště Bejbl hráli dobře; v celku však mužstvo Bohemians prohrálo zaslouženě, majíc nad to ještě velkou výhodu ve stranickém rozhodování soudce. Přespříliš tvrdá hra některých hráčů, zvláště Hoffmana, byla zbytečná.

    Slavie dobře začala; v prvé minutě trestný kop Pletichův, zahraný mezi obránce, Šoltys dorazil do sítě a v 11. minutě týž hráč z dálky střílí k tyči a Tloušť pouští přes ruce do branky. V 18. minutě Svoboda hlavou přihrál Šoltysovi, jenž zblízka dal třetí branku. Až do zranění Seiferta jest Slavie v převaze, překvapuje zvláště krásná hra levé strany, kde Puč ukazuje, že opě přichází do dřívějšího svého umění. Po odchodu Seiferta jsou Bohemians v útoku a novomanžel Plánička, jemuž mužstvo před zahájením hry na hřišti gratulovalo, dokazuje, že i "v jiném stavu" zůstává nepřekonatelným. V druhém čase při střídavé hře docilují Vršovice z centra Tyrpekla hlavou Knoblocha čestné branky v 27. minutě, když byl před tím Plánička vyloženou branku zachránil na roh.

    Soudce p. Vaněk z Budějovic pískal špatně. Pohyboval se ve středu hřiště a při offsidech nepozoroval druhou polovinu hřiště za sebou a rozhodl většinou nesprávně. V druhém čase zřejmě stranil Bohemians, přehlížeje často jejich tvrdou hru a naopak trestaje Slavii velmi promptně za delikty mnohem menší; pro pražské hřiště nemá ještě dosti klidu a často mu chyběl i správný postřeh.

    národní listy / 21.5.1928

     

     


    Druhý zápas, hraný na hřišti Slavie, se začal velmi pěkně a sliboval býti skutečným bojem. Později se však hra pokazila, z velké části i zásluhou soudce Vaňka, jehož znalost pravidel byla mnohdy pochybná a ke konci se stala už zcela nezajímavou. Bohemians nemohli dnes řádně zabrat a nahrazovali nedostatky tvrdou hrou, někdy vybočující ze slušných mezí. Její obětí se stal Faifr, zraněný ve 30. minutě prvního poločasu a znemožněný již do konce zápasu, Bobor a Čipera. Slavia však již v prvních 20 minutách dosáhla náskoku tří branek střelených Šoltysem, dnes nejlepším hráčem útoku domácích, a dovedla pak skvělou hrou Pláničky i obránce Reicherta zneškodnit útoky hostí. Bejbl se sice často snažil probít se buď solem nebo souhrou, ale neměl u sebe dobré spojky. Knobloch se trochu zlepšil, zato Hofman se na spojce neuplatnil a hrál tam tvrdě, nacházeje v této věci dobrého pomocníka v Tirpeklovi. V obraně hostí se uplatnil dobře Krejčí, kdežto Tloušť střídal dobré chvíle se špatnými.

    Teprve ve druhém poločase, když Šoltys musil hrát v záloze místo Vodičky, jenž zase nahradil v obraně Seiferta, ochabla hra Slavie a Bohemians mohli lépe rozvinout hru v poli. Před brankou však ztroskotali u Pláničky, jenž zvláště v 17. a 23. minutě bravurně zachránil. Zaslouženou jedinou branku hostí vstřelil ve 24. minutě po kopu z rohu hlavou Knobloch. Na více se pak už zelení nezmohli a bylo lépe, když se rozháraná hra skončila. Bohemians se tak ocitli na předposledním místě ligové tabulky.

    lidové noviny / 21.5.1928