SK KLADNO - AFK VRŠOVICE   

1:1 (0:0)

Neděle 04.03.1928 • Hřiště SK Kladno - Kladno • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 7. kolo

Branky: 62. Ladman - 69. Knobloch-Madelon

Vyloučení: 86. Čermák

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

SK Kladno

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tichý Karel   90    
    O Horák Jaroslav 90    
    O Koubek Jaroslav   90    
    Z Üblacker Ferdinand 90    
    Z Šulc Josef   90    
    Z Laitner Hugo   90    
    Ú Kraus Karel 90    
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Hrabě Ladislav 90    
    Ú Čapek Josef 90    
    Ú Čermák František 86  

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Kučera Jaroslav 90    
    O Krejčí František   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Knobloch-Madelon Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Zápas s Kladnem připisována byla Bohemians veliká důležitost, v něm mělo prokázati mužstvo, zda je možno, aby bylo napraveno, co v prvém kole tak lehkomyslně bylo ztraceno. Mužstvo doprovázelo na 500 příznivců, na Kladně byl klid zbraní a tak 3 000 diváků podravilo mužstvo při vstupu na hřiště, les zelenobílých praporečků byl mementem pro Bohemians. Ale snad právě tyto okolnosti byly spíše na škodu než prospěch hry. Bohemians podlehli nervositě a mnoho nescházelo, aby odešli poraženi. Kladno podstatně zlepšilo výkon ve všech řadách a bylo většinu hry v převaze.

    Bohemians nastoupili v sestavě: Tloušť, Kučera, Krejčí, Hofman, Pinz, Tyrpekl, Wimer, Knížek, Bejbl, Knobloch, Šedivý. Jak jsme již poznamenali, hrálo mužstvo pod tíhou zodpovědnosti příliš opatrně a nervosně. Ze střelby měli útočníci náležitý respekt, nikdo z nich nechtěl riskovati event. neúspěch. Bejbl byl středem pozornosti domácích a jen těžko se probíjel, Šulc věděl si již vždy rady, aby jej zastavil i když to třeba nebylo v duchu pravidel. Knížek s Knoblochem hrálli dobře v poli, o nich však zejména platí strach před střelbou, křídla se mnoho neuplatnila. Wimer měl na sebe výborného Leitnera, Šedivý pak podlehl depressi prostředí. V záloze vynikl Tyrpekl obětavostí, byl pravým všudybylem, Hofman pak krajně účelnou hrou a střellbou. Dvě jeho ostré rány odrazily se od tyče s řadou dalších měl pak Tichý důkladné potíže. Slaběji hrál Pinz, který nestačil chvílemi tempu, obrana byla spolehlivou, Kučera hrál dosti ostře, na štěstí pro něho i p. Ženíšek vžil se do chyb našich rozhodčích a nechtěl v penalty area nic viděti, jinak jeho hra nezůstala bez škodlivého vlivu na výsledek.

    Kladno přišlo s mužstvem: Tichý, Horák, Koubek, Uebelacker, Šulc, Leitner, Kraus, Ladman, Hrabě, Čapek, Čermák. Poslední zápasy nedávaly valných nadějí na úspěch, včera však hrálo mužstvo jako vyměněno, bylo to opět staré Kladno, před kterým, zejmén na vlastním hřišti si není nikdo jist. Tichý schytal celou řadu těžkých ran. Koubek se dřel, záloha bezpečně držela útok zelenobílých, zejména Šulc zlepšil se k nepoznání. Duší útoku byl Čapek, probíhal, dribloval, využívaje výborně hrajícího Čermáka k překvapujícím útokům. Dobře uvedl se i Kraus na pravém křídle, Ladman uplatnil se pouze střelecky.

    Z průběhu hry: Kladno pěkným nástupem vynucuje si lehkou převahu. Bohemians jen pomalu se rozehrávají, Bejl zakládá sice několik útoků, ty však končí u spolehlivě hrající obrany domácích. Do konce poločasu docilují obě strany pouze několika rohů, které však vesměs byly odvráceny a tak bez vstřelených branek vyměnily si oba teamy strany. Touha po rozhodnutí znamenala zvýšení tempa, za barierami začínalo býti hlučno, hlasivky publika žádali svoji kořist. V 17. minutě konečně Ladman po pěkně založeném útoku Čapkem střílí prvou branku domácích. Přátelé Bohemians však nezoufali, snažili se povzbuzováním dodati mužstvu nové chuti k boji. Kladno uchýlilo se k defensivní hře a tak vyrovnání bylo otázkou času. Dostavilo se v 24. minutě, kdy Knobloch z Bejblovy uličky ostrou ranou překvapil Tichého. Za ostrých střídavých útoků ku konci hry prochází Čapek obranou, v poslední chvíli však váhá a míč stává se kořistí Tlouště.

    Zápas řídil p. Ženíšek, který neuznal Kladnu branku pro offside, také v posuzování ostré hry, zejména v trestném území byl příliš shovívavým. Jinak soudcoval objektivně.

    tribuna / 5.3.1928

     

     


    Na Kladně Bohemians zaslouženě dobyli druhého bodu v ligové soutěži, ač zde nikdy nemívají štěstí. Match přivábil 5 000 diváků a udržel je v pozornosti po celou dobu 90 minut rušného boje. Bylo dosti příležitosti pro střelce, kteří se uplatnili až po přestávce Krausem za Kladno a Knoblochem za hosty. Match řídil nestranně plzeňský rozhodčí pan Ženíšek.

    národní listy / 5.3.1928

     

     


    Dnešní ligový zápas vyvolal již předem tak velký zájem, že všechny ostatní zápasy v Kladně se hrály dopoledne, takže odpoledne bylo ve znamení neoficiálního zákazu her. Za Vršovickými přijelo z Prahy přes 400 osob vlakem a dalších 300 ve třech autobusech a řada automobilů, takže kladenské hřiště naplnilo se více než 4 000 diváky již záhy před matchem. Při známém temperamentu Kladenských projevila se a rostla pak nálada. Hlasité projevy směřovaly nejčastěji proti soudci, přes to však Plzeňan Ženíšek nepustil těžký zápas z ruky, řídě ho ve velkém slohu klidně a nestranně. Kladenští s ním však spokojeni nebyli. Obě mužstva nastoupila v úplné sestavě, Bohemians stavěli po prvé na levé křídlo Šedivého (dříve Union Žižkov), kdežto Kladno postavilo do brány Koubka, který s Horákem a Ladmanem patřili k nejlepším lidem Kladna. U Vršovic vynikli Tyrpek, Krejčí a Tloušť. V prvém poločase hráli domácí velmi houževnatě, byli lepší a Vršovice jen s štěstím se ubránily porážce. Jedinou branku, vstřelenou Kladnem v 43. minutě soudce pro offside neuznal. Po přestávce stupňovali Kladenští úsilí a po velkém obléhání vstřelili vedoucí goal v 18. minutě ranou Ladmanovou. V této chvíli jakoby se energie Kladna rozplynula a Vršovice přešly k útokům, hrajíce často na půli Kladna. Vyrovnávací branku pak vstřelil v 32. minutě Madelou ze skvěle připraveného útoku Bejblova. Pak i Vršovice polevily a žádná ze stran nebyla již schopna změniti výsledek, ač Kladno hrálo 4 minuty bez Čermáka, vyloučeného pro unfair hru.

    .

    lidové noviny / 5.3.1928