BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - AC SPARTA PRAHA   

1:0 (0:0)

Neděle 03.06.1928 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 12. kolo

Branky: 55. Knížek

Rozhodčí: Bizík

Diváci: 6 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tloušť Julius   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Pinc Václav   90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Knobloch-Madelon Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Perner Antonín   90    
    O Paulin Jan   90    
    Z Hajný Ferdinand   90    
    Z Pešek-Káďa Karel   90    
    Z Carvan Antonín   90    
    Ú Maloun Josef 90    
    Ú Šíma Josef 90    
    Ú Miclík Josef 90    
    Ú Šulc Jiří 90    
    Ú Horejs Josef 90    

  • Vršovický "dolíček" byl včera svědkem nečekané, ale plně zasloužené porážky našeho mistrovského klubu, který tuto porážku nese tím bolestněji, že ztrácí v ní dva velmi cenné a důležité ligové body. Sparta přivodila si včerejší porážku svou vlastní hrou. Hráči, hlavně v útoku, hráli v prvním poločase laxně, takřka bez zájmu, i když Vršovičtí vstřelili vítěznou branku a neměli již tolik síly, aby vyrovnali. Mimo útoku rudých, kde to absolutně neklapalo, nezahrály ani ostatní řady mužstva spolehlivě. Hochman byl včera sice dobrým, ale nese velkou vinu na obdržené brance. Paulín byl lepší Pernera, který ani když ku konci hry přešel do útoku, nic nám neukázal. V záložní řadě uspokojil jen Káďa. V útoku hrál a snažil se chvílemi pouze Šulc, takže útok Sparty ve včerejší sestavě nebyl vůbec s to, aby zatížil konto domácím nějakým úspěchem.

    U vítězů vedl si dobře Tloušť v brance, Krejčí v backu a Tirpekl v záloze. Také Bejbl hrál celku prospěšně. Ostatní svou vůlí a výkonem nezůstali pozadu za jmenovanými a na včerejším čestném a krásném vítězství mají stejnou zásluhu.

    Zápas řídil soudce p. Bižík, který se našemu obecenstvu svým výkonem nezamlouval. Přehlédel během hry mnoho důležitých věcí.

    Vítězná branka zelenobílých padla v 10. minutě II. poločasu, kdy Knížek po chybě Pernera dostal se s míčem až ku brance, kde Hochmanem odkopnutý míč srazil zpět do branky.

    V poločase zraněn byl Šedivý, který byl 11 minut mimo hru.

    Poměr rohů 5-4 pro Spartu.

    večer / 4.6.1928

     

     


    Napínavost včerejších zápasů ligových vyvrcholila ve Vršovicích ve dvou skutečnostech: Knížek, pravá spojka Bohemians, jíž v celé soutěži nepodařilo se dobýt goalu, střelil v 55. minutě první svoji branku v ligové soutěži, která byla posledním úspěchem Bohemians v lize a v této je definitivně udržela.

    Perner, back Sparty, hráč v nesčetných mezinárodních zápasech klubu i československého teamu ostřílený, rozhodl se v 75. minutě hry jíti z obrany do útoku, aby pomohl Spartě vyrovnati. Stalo se tak marně.

    Zápas o body, o mistrovský titul na straně jedné, setrvání v lize na straně druhé, byl napínavý. Vršovice hned po výkopu podnikly ostrý nápor, jehož dvou úspěchů však soudce nemohl uznati. Sparta se brzo vymanila a do 30. minuty, kdy Šedivý po srážce s Pernerem odnesen byl do kabin, hra střídala se od branky k brance. V 37. minutě zdálo se, že nadešla chvíle Bohemians, Bejbl prošel mezi Paulínem a Pernerem, ale střelil prudce do Hochmana, který ránu tu vyrazil. V 39. minutě nastal v obraně Sparty znova zmatek a tu Knížek střeli míč příliš volně. V přestávce rokovali diváci o tom, za síla Bohemians není už vyčerpána. Skutečně zdálo se po znovuzahájení hry, že Sparta nadobro nabyla vrchu. Tato přesila však zvrátila se v překvapení. V 55. minutě Bejbl protluče se s míčem za střed hřiště a pošle míč za obranu. Brankář Sparty po krátkých rozpacích vybíhá, sráží se s Knížkem a ztrácí míč. Několik kroků, útočník odhodlává se k ráně. Holení kopnutý míč volně kutálí se do sítě. Sparta je teď v palbě. Její obrana však odolává. Má ve 74. minutě a 80. minutě dvě chance, avšak Šulc i Šíma střílejí mimo branku. Podobně se vede v 85. minutě Knoblochovi. Brzy poté odnášen po druhé zraněný Šedivý, jenž Hajnému po celou hru zatápěl. Ze Sparťanů Hochmann, Perner, Paulín, Hajný, Káďa, Carvan, Maloun, Šíma, Miclík, Šulc a Horejs, osvědčila se jen trojice obranná, Káďa a Carvan hrou přímo skvělou, kdežto útok neměl dosti tvrdosti. Bohemians Tloušť, Krejčí, Kučera, Hofman, Pinc, Tyrpekl, Wimmer, Knížek, Bejbl, Knobloch a Šedivý, bili se jako lvi. Tělesná váha zabraňovala Pincovi i Knížkovi, aby se ostatním druhům vyrovnali. Zvláštní chvály zaslouží za přesnou nestrannost slovenský rozhodčí Bizík, který budiž vzorem pražským svým kolegům.

    národní listy / 4.6.1928

     

     


    Za okolností, uvedenýh už v úvodu začal se na hřišti Vršovic zápas rychlým tempem a Sparta přesto, že místo Patka hrál na pravé spojce Šulc, dříve Čechie Karlín, na backu místo Hojera Paulin-Šíma hrál levou spojku a Horejs křídlo, měla s počátku převahu, avšak v obraně domácích byl zvlášť dobře disponován Krejčí, který dovedl paralysovat i ostrou hru Šulce, také Kučera a v záloze zvlášť Tirpekl, hrající opět na levé straně vedle uzdraveného Pince. Pozměněný útok Sparty nedovedl se uplatnit v blízkosti branky a poločas zůstal bez score, neboť už v 2. minutě nebyl pro mrtvý offside uznán goal Vršovic, střelený z trestného kopu. V 32. minutě byl zraněn a odnesen Šedivý, ale brzy se vrátil, což zřejmě povzbudilo Vršovice, které byly jeho odchodem přivedeny z míry.

    Po přestváce šly Vršovice do hry s plným vědomím vážnosti situace, jejich vyčerpávající úsilí bylo odměněno v 7. minutě: Bejbl přehodil na pravou spojku Knížkovu, Hochman vyběhl, míč minul, Knížek jinak málo se uplatňující, střelil jedinou branku hry. Sparta se snažila vyrovnat domácím, Perner šel na pravou spoj a Horejs do backu, ale score se nezměnilo, ačkoli Vršovice dohrávaly z poslední síly a míč odkopávaly do outa, hledíce získat back. Osvobodil je konec ligového ostrého matche, který řídil Plzňák velmi dobře před 6 000 diváky, kteří byli napjati až do konce.

    lidové noviny / 4.6.1928