AFK VRŠOVICE - ČAFC VINOHRADY   

1:1 (1:0)

Neděle 16.10.1927 • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 3. kolo

Branky: 42. Rubeš - 86. Štapl (z pen.)

Vyloučení: 86. Rubeš

Rozhodčí: Plecitý

Diváci: 1 500


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Rudolf   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Rubeš Václav 85   x
    Ú Hendrych František   90    

ČAFC Vinohrady 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kaliba Antonín   90    
    O Soukup Stanislav   90    
    O Hubka Miloslav   90    
    Z Nosek Antonín   90    
    Z Kašpar Jaroslav 90  
    Z Uhlíř Václav   90    
    Ú Janovský Josef 90  
    Ú Štapl Rudolf 90    
    Ú Kašpar Miloslav 90    
    Ú Špičák Miloslav 90    
    Ú Hliňák Emanuel 90    

  • Oba staří tito rivalové rozešli se s celkem zaslouženou remisou, jež ale posici domácích nezlepšila. Útočné řady zahodily mnoho chancí, které při trochu klidu mohly přinésti rozhodnutí o lepší chanci toho či onoho mužstva.

    Nejlepší řadou Bohemians byla obrana, v níž vynikl Kašpar, ač ani Kučera nezůstal o mnoho pozadu a s úspěchem rozluštil celou řadu nebezpečných scrumagí. Veselý chytil několik těžkých ran, vyrovnání z 11metrového kopu nemohl při nejlepší vůli zabrániti. V záloze hráli dobře oba křídelní, Pic hodně proti svým posledním hrám povolil, všichni pak svorně velice slabě a netakticky přihrávali. Útok postrádal rozhodného a důrazného hráče, který by ostatní při ostré hře obrany uvolnil. Havlín se bál, v rozhodném okamžiku raději ztratil míč, Rubešovi pak pro start na míč chybí tělesný fond. Z křídel zaměstnáván byl více Hendrych, který dobře probíhal, slabě však přehrává, idisponován byl Knížek a vlažnou jeho hrou trpěl i Wimer.

    Č.A.F.C. podal ucelenější výkon, jeho útok však postrádal pohotovosti ve střelbě, ale i střelecká smůla dosti hráče pronásledovala. Špičák příliš dribluje na úkor celkové hry, ve střelbě pak stále příliš se spoléhá na Štapla, který však vždy je dobře střežen. Hliňák na křídle temperamentní hrou připravil několik pěkných chancí, přece však jistě svojí dravostí lépe se uplatní v záloze. Janovský chyboval nedržením místa a pozdním vyrážením. Záloha měla hodně usnadněnu práci přehledem Kašpara, dobře přihrávala, na obráncích byla patrna přestávka ve hře, nic však nezkazili a svojí důraznou hrou byli největší překážkou pro lehký útok domácích.

    Zápas řídil p. Plecitý objektivně a nenechal se vyrušiti z klidu ani sebe ostřejšími projevy příslušníků obou táborů. Diktoval za nastřelenou ruku 11metrový kop, kterým připravil domácí o cenný bod, nelze mu však toto odvážné rozhodnutí vykládati ve zlé. Po skončení několik horkokrevných nadšenců pokusilo se jej insultovati, bylo jim v tom však zabráněno.

    Hra zahájena byla pěkným nástupem Bohemians, Wimer zkazil si pěknou chanci rukou, pak Hofman přestřelil. Po 10minutovém náporu hosté oplácí, Kašpar několikráte se vyznamenává. Za střídavé hry v 9. minutě Hendrych sám před brankou zahazuje, Čafka nepřesnou střelbou kazí si několik velice pěkných útoků. Po 25. minutě hosté vynucují si převahu, Kašpar se Štaplem z jisté posice neumí vstřeliti, ve 42. minutě Wimer probíhá, Havlín taktiky pouští míč na volného Rubeše, jenž střílí první branku. Po změně stran Štapl opět přestřeluje, Bohemians zvyšují tmpo, jich útok však rovněž má smůlu, tak v 13. minutě Hendrych třikráte za sebo střílí do obránců. Za střídavé hry ve 41. minutě Hliňákovo přehrání ze scrumage znamená ruku, z diktované penalty Štapl vyrovnává. Kašpar přehází do útoku, podaří se mu sice vnésti zmatek do obrany hostí, jeho druhové hrají však příliš rozháraně, Rubeš je vyloučn a ostrou, těžkou ránu Kaliba s notnou dávkou štěstí vyráží.

    tribuna / 17.10.1927

     

     


    Zápas u Edenu skončil remisou, která vyjadřuje sice poměr sil obou, nikoli však převahu Vinohradských v prvé půli.

    ČAFC měla nejlepší řadu v záloze. V obraně Soukup vynikl odkopy. Hubka, po zranění, rozehrál se teprve později. Útok dobře procházel v poli, před brankou však kazil nejlepší chance. Výborně hrála křídla, Janovský a Hliňák, z tří vnitřních Špičák.

    Soudcoval výborně p. Plecitý z Kladna.

    Zápas hrán ve velmi ostrém tempu. Z počátku Vršovice v slabé převaze, nato ČAFC obléhá. V 44. minutě z rushe střílí Havlín první branku.

    V druhé půli ve 40. minutě útok Hliňáka centr jeho zaráží Kašpar (Vrš.) rukou a 12y kopem Štapl vyrovnává. Minutu nato vyloučen Rubeš.

    národní listy / 17.10.1927

     

     


    Ve Vršovicích hraný ligový zápas svedl včera vyrovnané soupeře, kteří se rozešli smírně po rovnocenné hře. V prvním poločase měli hosté mírnou převahu, již však nedovedli číselně vyjádřit. Jejich soupeř byl daleko šťastnější a dobyl ve 44. minutě Havlínem vedení. Ve druhém poločase Vinohrady začaly hru opět s velkým důrazem, ale nemohly scorovat pro zlepšenou hru obrany Vršovic, které také pak částečně nebezpečně útočily. Kaliba v brance ČAFC však spolehlivě chytal. Teprve ve 40. minutě Hliňák střílí na branku, Kašpar hrál míč rukou a z jedenáctky dobyl Štapl vyrovnávací branky. Domácí pak často bezvýsledně obléhali. Před slušnou návštěvou soudcoval Plecitý.

    lidové noviny / 17.10.1927

     

     


    Vinohradští po velmi napínavém zápase docílili čestnou remisu. V prvé půli byla ČAFC většinou v převaze, kterou pro střeleckou nepohotovost v útoku nedovedla číselně vyjádřiti. Bohemians podnikali pouze ojedinělé útoky, a až v poslední minutě před koncem Bohemians získali vlivem vedení 1:0. Po přestávce nastoupila ČAFC se snahou vyrovnati a proto neustále obléhala. Leč obrana Vršovic byla vždy na místě. Také útoky Vršovic, mnohdy i dosti nebezpečné, skončily u brankáře Kaliby. Vyrovnávací branka padla teprve 5 minut před koncem hry z útoku, založeného Hliňákem. Ránu jeho na branku zaráží Kašpar rukou. Penalty za tuto ruku proměnil pak Štapl ve vyrovnávací branku ČAFC. Zbytek zápasu dorháván za převahy Vršovic. Soudce p. Plecitý z Kladna. Brankář s obranou a zálohou zasluhují plně absolutoria. Útok byl opětně nejslabší řadou "Australanců" a jest dalek bývalé formy. Wimmer a Hendrych snahou a dobrou vůl předčili své spoluhráče. Vnitřní trio bojácností a nepohotovstí propáslo mnoho chancí. V prvém poločase hrálo mužstvo ČAFC hodno své tradice. Po změně stran povolilo, a to hlavně v útoku. Kaliba se zhostil úkolu bezvadně. Uzdravený Hubka byl lepší Soukupa. Záloha hrála obětavě a účelně. Útok trpěl pomalostí Štapla a jedině obětavá křídla Janovský a Hliňák byla nebezpečná.

    večer / 17.10.1927