AFK VRŠOVICE - SK KLADNO   

1:3 (1:2)

Neděle 28.08.1927, 16:30 hodin • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1927/1928) • 1. kolo

Branky: 28. Wimmer - 3. Krejčí (vl.), 15. Šulc, 80. Kraus

Rozhodčí: Ženíšek

Diváci: 3 500


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Veselý Rudolf   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    O Krejčí František   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Eisner Jan 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Hübš-Javornický Jaroslav   90    

SK Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tichý Karel   90    
    O Mařík Václav   90    
    O Horák Jaroslav   90    
    Z Üblacker Tomáš   90    
    Z Šulc Josef 90  
    Z Laitner Hugo   90    
    Ú Kozel Jaroslav 90  
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Kraus Karel 90    
    Ú Koubek Jaroslav 90    
    Ú Nejedlý František 90    

  • Vršovické mužstvo po slavném australském turné nemůže se probrati z opojení slavného uvítání a dělá direktoriu nemalou starost udatným prohráváním jednoho zápasu za druhým. Snad bylo přece jen neprozřetelné prohlášení oficielního řečníka při uvítání, že nejvíce jej těšily prohrané zápasy; hráči si vzali jeho slova trochu příliš k srdci. O výkonu domácích opravdu lze říci málo lichotivého. Celé mužstvo je příliš pomalé, zbytečné hrání s míčem zdržuje hru, na jednotlivých hráčích pak je příliš zřejmo, že hrají pouze z povinnosti. Vršovice byly pověstny svým elanem a chutí do hry, které jim vyhrávaly sebe těžší zápasy a získaly jim popularitu. Včera lehkomyslně ztraceny byly dva body, jež těžko budou se doháněti. Poslední porážky musí býti direktoriu výstrahou, že něco není v pořádku, nelze vše sváděti na důsledky turné, musí býti zjednána náprava, nemá-i "štika ligy" se dožíti nemilého překvapení.

    Kladno mělo opět včera mobilisaci. Vstupnímu zápasu do ligy přikládán byl neobyčejný význam a tak se stalo, že dík klubovému enthusiasmu měli kladenští včera převahu na hřišti a většinu za barierami. Byli opakem mužstva domácích, rychlí, obětaví a krajně jednoduchou, avšak účelnou hrou získali si cenné dva body. V mužstvu nebylo mezer, obvyklé povolení Šulcovo bylo nahraženo zvýšenou agilností obou křídelních, jediný Koubek v útoku kazil dojem pěkné jinak hry zbytečnou ostrostí. Zápas řídil objektivně p. Ženíšek za původně delegovaného p. Cejnara. Byl-li neklid a hluk za barierami, nenechal se z něho vyrušiti rozhodčí, zůstal spravedlivým a důsledným až do konce hry.

    Prve než se zmíníme o průběhu hry, nelze přehlédnouti ošetření zraněných hráčů. Během zápasu Koubek srazil se s Hofmanem, oba museli býti ošetřeni, je však věcí taktu, hraje-li hráč s obvazem, jímž prosakuje krev. I obětavost hráčů musí míti meze a tak daleko snad profesionalismus nesmí jíti. Na obecenstvo to působilo však zarážejícím dojmem.

    Hráno bylo v rychlém, ostrém tempu. Kladno snažilo se odčiniti poslední porážku a zdařilo se mu to v každém směru. Již ve 3. minutě Nejedlý krásně utekl Kučerovi, Veselý pozdě rozhol se k vyběhnut, centr Krejčí stočil do vlastní branky a tak lacino přišli hosté k vedení. Domácí deprimováni útočí a Tichý musí několikráte s vypětím všech sil zakročiti. V 15. minutě roh Kladna, Kozel jej ideálně zahrává, takže Šulcovi stačí jen hlavou změniti směr míče, aby stav byl 2:0. Knížek nechá se připraviti o míč, Kozel z protiútoku střílí do tyče. Ve 28. minutě ze útoku domácích Havlín střílí do tyče, Wimer vrací odražený míč přes Tichého do sítě. Poločas 2:1. Po změně stran mají Bohemians ostrý nástup, docílená branka však správně nebyla jim uznána. Ve 22. minutě dochází k vylíčené již srážce Koubek-Hofman. Ve 35. miutě Nejedlý probíhá, Kraus z jeho přihrání střílí třetí branku, jíž vlastně zápas definitivně byl rozhodnut. Domácí ztratili zájem na hře a tak přišli hned v prvém zápasu o oba body. Na prohře má vinu i trochu divná sestava. Nelze říci, proč někteří hráči nenastoupili, ale i tak bylo netaktické stavěti Hübsche na křídlo proti Übelackerovi, když je známa jeho bojácnost a na toto místo byli k dispozici Špic a Rubeš. Hübsch ve středu útoku a konečně i na spojce jistě by se léep uplatnil.

    tribuna / 29.8.1927

     

     


    Match ve Vršovicích byl vyhrán tělesnou zdatností a tvrdostí, ač jí nenadužíval ani vítěz ani poražený. Byl ostrý, napínavý, vzbuzuje co chvíli pochvalu i nevoli, podle toho, hrál-li miláček či soupeř, avšak plzeňský soudce p. Ženíšek snášel poznámky i volání mnohem trpělivěji než nesprávnou hru. Tomuto prostředí a této robustní hře kladenských byl jako by předurčen. Nedivíme se, že se nedávno líbil ve Vídni i v Záhřebě poraženým stejně jako vítězům. Nedošlo tedy ani k vyloučení hráče, nepočítáme-li nezaviněnou srážku Koubka s Hofmanem, při níž oba hráči si zkrvavili hlavy a po chvíli nevolnosti a rychlém obvazu pokračovali se sebezapřením opět ve hře. Jest ovšem otázkou, zda pohled na krví nasáklý obvaz a ještě k tomu na hlavě, propaguje kopanou u těch diváků, kteří snad na kopanou přišli po prvé. Bylo by dobře, aby i této otázky si povšimlo ústředí. Nuž vraťme se ke hře. Kladno se do ní vložilo téměř úporně. Zaútočilo a brzo dalo branku. Bylo každým coulem lepší domácích: v rychlosti, hraní míčů z letu, stoppingu a bojovnosti, která činila divy. Dominovalo do přestávky, neboť záloha a útok Vršovic nemohly hned tak napravit počáteční těžké chyby obránců. Později se ukázalo, že ani levý bok útoku není spolehlivý. Tak uplynula první polovina hry za převahy Kladna, do níž Knížek s Wimmerem, podporováni Pincem a Hofmanem, zasahovali častými rychlými výpady. Líbivá kombinace Vršovic dála se při zemi a kontrastovala zřejmě s vysokými dlouhými přehráními kladenských, hlasitě povzbuzovaných mnoha přívrženci, kteří ani včera nelitovali cesty omnibusem a jinými ještě prostšími vozidly. Ve druhé polovině se Vršovice rozehrály a posiční hrou, kterou si brzy vynutily, zatlačili Kladno za polovinu. Avšak hosté se znamenitě bránili a štěstí jim přálo, Srážka Koubka s Hofmanem poněkud zabrzdila a tu za znatelné deprese podaří se Krausovi výpad a třetí branka Kladna, již snad mohl brankář Veselý krýt. Z výborného mužstva Kladna jest ještě chválit Šulce, Krause jako dobrého vůdce, Nejedlého, který tvořil chance, u Vršovic jen zálohu a pravý bok útoku. Eisner hrál bojácně a odřízl tím sousedy vlevo, Kučera, z počátku chybující, hrál potom velmi spolehlivě. Pořadí branek zaháji Nejedlý rychlým výpadem až do branky ve 4. minutě a druhou dal po rohu hlavou Šulc v 15. minutě. Čestný goal Bohemians měl za autora Wimmera, který vrátil míč střelený Eisnerem a vyražený Tichým v 26. minutě. Kraus dal třetí branku v 81. minutě hry. Návštěva asi 3 500. Vítězství bylo zasloužné, avšak perně vydobyté.

    národní listy / 29.8.1927

     

     


    Ve Vršovicích vzbudí včerejší výsledek ligového matche hodně pesimismu, neboť Kladenští si vybojovali dva body zaslouženě. Rychlost a schopnost uplatnit se i proti bystřejšímu soupeři, vlastnosti, jež se čekaly od mužstva po návratu z Australie, chyběla dnes Bohemians příliš znatelně a nemohla je nahradit obětavost jednotlivců. Náladu ovšem nespravila vlastní branka připravená prudším Vršovicům už ve třetí minutě po útoku Kladna. Bylo ovšem dosti času na vyrovnání, ale chybné postavení útoku, příliš na pravé straně měkký proti pevné povaze Maříka a Uebaelackra, nezmohla ničeho. A Kladno šlo tedy svou cestou. V 15. minutě provedl Kozel pěkný roh a Šulc hlavou scoroval po druhé. V 28. minutě střelil vršovický Havlín do tyče a Wimmer vrátil míč přes upadnuvšího brankaře Tuchého do sítě po prvé a naposled. Vršovice hrály po přestávce s převahou, ale nevyužily jí, otálejíce v útoku. Hosté naopak upevnili svou posici v 80. minutě, kdy Kraus dorazil centre Nejedného, uzavřev tak score. K doplnění historie matche nutno připomenouti, že hosté hráli rychle, spíše jednodušeji, ale rychleji a chvílemi velmi důrazně. Jejich start na míč z nich činil favorita, jímž se také stali. Zápas řídil za odřeknuvšího Cejnara Ženíšek. Na těžkou úlohu měl dobré nervy a byl také dobrý. Mezi asi 1 500 diváky bylo opět hodně lidí z Kladna. Přijeli na několika automobilech, vlakem a autobusy. Doprovázeli věrně své kamarády a mají z nich radost bezprostřední.

    lidové noviny / 29.8.1927

     

     


    Zápas vedený v pravém ligovém stylu. Kladno bylo mužstvem lepším a po zásluze zvítězilo. Nejlepším jeho mužem byl Kraus a obětavý Koubek, slabým byl Ladman a Kozel. Z Bohemians nejlepší hru podal Průšek, Hofman a Pinc. Kladno zahájilo hru hned v 1: minutě vedoucí brankou a v 15. minutě při kopu z rohu připojuje další úspěch. Vršovice v 30. minutě scorují po prvé a naposledy. Třetí branku střeluje Kladno ve 35. minnutě II. poločasu. Poměr rohů 6-3 pro Kladno. Soudcoval dobře Ženíšek. Překvapuje opětně porážka Vršovic.

    večer / 29.8.1927