TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - ČERVENÁ HVIEZDA BRATISLAVA   

2:3 (1:1)

Neděle 19.09.1954, 16:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 16. kolo

Branky: 2. Novák, 54. Tomáš - 7. Košnar, 74. Hlavatý, 83. Balážik

Rozhodčí: Macko

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Vaněk Jan   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Trnka Karel   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Dvořák Milan   90    
    Ú Novák Milan 90    
    Ú Tomáš Karel 90    
  Ú Kvapil Josef   67    
  Ú Král Josef   23    

ÚD Červená Hviezda Bratislava 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hlavatý František   90    
    O Venglár Vladimír   90    
    O Tichý Jiří   90    
  O Hložek Arnošt   45    
    Z Gögh Jozef   90    
    Z Kadlec Juraj   90    
    Ú Hlavatý Vlastimil 90    
    Ú Kačáni Ladislav   90    
    Ú Košnar Jaroslav 90    
    Ú Cimra Dezider   90    
    Ú Pavlovič Ladislav   90    
  Ú Balážik Milan 45    

  • Důležitý zápas přeboru republiky byl hrán oběma mužstvy od počátku velmi rychle. Těžký terén lépe vyhovoval mužstvu Rudé hvězdy, jejíž hráči byli fysicky velmi dobře připraveni, na kluzkém trávníku se pohybovali obratněji a dobře se vyhýbali srážkám. Po taktické stránce pak rozložili svoje síly tak, aby na konci zápasu, který již zastihl hráče Stalingradu vyčerpané, měli ještě dost sil vystupňovat tempo a rozhodnout tak utkání ve svůj prospěch. Zvítězit se jim podařilo zaslouženě, i když přece jen trochu šťastně. Často hráli příliš tvrdě a nedostatkem byly i jejich velmi pomalé přihrávky, které hodně brzdily útočné akce.

    Mužstvo Stalingradu, i když nastoupilo bez svých nejlepších hráčů Rubáše, Müllera a Žďárského, bylo si vědomo některých nedostatků svého kolektivu, přece mělo ten nejlepší úmysl vyhrát. Všichni hráči hráli od počátku s pevnou vůlí podat ten nejlepší výkon. Dařilo se jim to až do 35. minuty II. poločasu, kdy odstoupil ze hry zraněný Kalous. Až do té doby nebylo vítězství hostí nijak jisté. Stalingradští nedovedli také využít několika dobrých střeleckých příležitostí (Bílek, Novák), byli na těžkém terénu nepohybliví a nevydrželi se silami až do konce. Někteří mladí hráči by si pak měli zopakovat celou fotbalovou abecedu pěkně od počátku, aby mohli odstranit snáze některé nedostatky - pomalé myšlení, hru jen jednou nohou, aby se naučili přihrávat nártem, nikoliv špičkou a to bez zastavení a tam, kde spoluhráč přihrání očekává. Přes všechny nedostatky si však zaslouží hráči pražského mužstva pochvaly.

    československý sport / 21.9.1954