TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD - TJ BANÍK OSTRAVA   

2:2 (1:0)

Neděle 15.08.1954, 17:00 hodin • Stadion Spartak Praha Stalingrad - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 12. kolo

Branky: 22. Müller, 49. Bílek - 59. Křižák, 70. Siuda

Rozhodčí: Machoň

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Stalingrad

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Marzin Vilém   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Kalous Jan   90    
    Z Valenta Jindřich   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Ú Bílek Oldřich 90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Žďárský Jiří   90    
    Ú Kvapil Josef   90    

TJ Baník Ostrava 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kojecký Václav   90    
    O Ondračka Josef   90    
    O Michna Milan   90    
    O Sousedík Josef   90    
    Z Šajer Zdeněk   90    
    Z Crlík Zdeněk   90    
    Ú Siuda Josef 90    
    Ú Wiecek Miroslav   90    
    Ú Křižák Jiří 90    
  Ú Míček Svatopluk   68    
    Ú Sedláček Karel   90    
  O Hahn Ladislav   22    

  • Máme-li hodnotit nedělní utkání, které se hrálo na stadionu Spartaku Stalingrad ve Vršovicích, pak musíme především zdůraznit bojovnost a poctivou snahu obou mužstev o nejlepší výkon a konečný úspěch. 7 000 spokojených diváků vidělo tuhý boj, plný rušných okamžiků. Zásluhou dobré kombinační hry obou mužstev přenášela se hra rychle od branky k brance. Před nimi vznikalo mnoho rušných situací, při nichž vstřelení branky viselo na vlásku. I když se nehrálo v rukavičkách, hra nevybočila z mezí slušnosti. Byla to kopaná, na niž se každý rád podívá. Nakonec se oba soupeři rozešli smířlivě, a to celkem po zásluze.

    Začáte utkání nasvědčoval, že Ostrava má mnohem větší naději na vítězství. Její akce byly rychlé, dosti důrazné, založené na přízemní kombinační hře, většinou krátkých přihrávek, avšak z celé 20minutové převahy vzniklo před brankou Stalingradu jen několik ošemetných a zmatených situací, mezi nimiž ani nechyběla střela přes branku. Tím však není řečeno, že domácí mužstvo bylo pouze v defensivě. A právě při jednom z protiútoků ve 22. minutě ostravský brankář špatně ztlumil lehce vystřelený míč, ten mu vypadl z rukou a pro Müllera bylo hračkou dorazit jej do sítě.

    Brzy po změně stran ve 49. minutě padla druhá branka Stalingradu. Žďárský odcentroval z levého křídla před branku a nehlídaný Bílek usměrnil míč hlavou podle tyče do sítě. To ale již Ostraváci hodně přidali a jejich útoky byly častější a důraznější. Úspěch se dostavil v 59. minutě, kdy Křižák z výhodné posice vstřelil první branku po vtipné přihrávce od Věnceka. V 69. minutě Ostrava vystřídala a pozměnila složení. Místo Míčka nastoupil Hahn, který hrál v obraně za Ondračku. Ondračka přešel do zálohy a Crlík na levou spoj. Ve 25. minutě rychlý Siuda ze samostatného úniku vyrovnal.

    O minutu později Marzin s námahou chytil Věncekovu střelu a v téže minutě z protiútoku poslal Müller přes vyběhnuvšího brankáře míč do horního břevna prázdné branky. Do konce utkání se přes oboustrannou snahu na výsledku nic nezměnilo. Ještě půl minuty před koncem mohla Ostrava získat vítězství, avšak brankář Marzin odvážným pádem pod nohy Sedlláčka zabránil vyložené brance. V mužstvu Stalingradu chytal kromě nejistého začátku dobře Marzin. Zadáci nestačili někdy rychlostí a nejlepší z nich byl Jíra. V záloze Dvořák patřil k nejlepším hráčům mužstva. Útok podal uspokojivý výkon, hlavně pravá strana: Bílek, Müller. Tomášovi se tentokrát příliš nedařilo. Také dvojice Žďárský-Kvapil podala dobrý výkon. Žďárský bojoval, ale Kvapilovi k lepšímu výkonu na levém křídle chybí hra oběma nohama.

    Ostravský brankář Kojecký kromě hrubé chyby, terou zavinil první branku, zachytal dobře a rozřešil několik nebezpečných situací. Obranná řada střídala slabší okamžiky s dobrými, dobře zahráli oba fysicky zdatní obránci, kteří úspěšně bránili a navíc podporovali útok. V útočné řadě hrála velmi dobře pravá strana, kde rychlý Siuda byl stálým nebezpečím pro branku domácích. Také střední útočník Křižák uměl se prosadit, přestože byl dobře hlídán. Rozhodčí Machoň řídil utkání energicky, ale nevyhnul se však několika menším chybám. Rohy 7:4 pro Stalingrad.

    československý sport / 17.8.1954