TJ DYNAMO PRAHA - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

2:1 (0:1)

Neděle 28.03.1954, 16:00 hodin • Stadion primátora dr. Vacka - Praha, Vršovice • Přebor republiky (1954) • 3. kolo

Branky: 78. + 87. (z pen.) Bican - 32. Müller

Rozhodčí: Krištofík

Diváci: 20 000


Soupisky mužstev

TJ Dynamo Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kabíček Emil   90    
    O Kocourek Stanislav   90    
    O Marek Jaroslav   90    
    O Štádler Miloš   90    
    Z Fišer Ladislav   90    
  Z Ipser František   84    
    Ú Urban Miloš   90    
    Ú Trubač Bohumil   90    
    Ú Bican Josef 90    
    Ú Andrejkovič Ján   90    
    Ú Hubálek Ladislav   90    
  Z Huml Josef   6    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Marzin Vilém   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Šmejkal Antonín   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Z Kalous Jan   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
    Ú Žďárský Jiří   90    
  Ú Kvapil Josef   77    
  Ú Benda František   13    

  • Více než 20 000 diváků na Stadionu primátora dr. Vacka bylo málem svědky překvapujícího výsledku. Vždyť ještě patnáct minut před koncem utkání vedl Spartak Stalingrad zaslouženě 1:0 proti nervosně a nepřesně hrajícím domácím a všechno nasvědčovalo tomu, že získá první dva body. Dynamo však v závěru utkání nejen vyrovnalo, ale dvě minuty před koncem utkáním dosáhlo i vítězné branky z pokutového kopu.

    Stalingradští celkem překvapili zlepšenou hrou, celkově však bylo utkání slabé úrovně a oba útoky se předstihovaly v nepřesné střelbě. Dynamo šťastným vítězstvím zůstalo i nadále v čele přeboru, ale pro příště by asi už s takovým výkonem neobstálo. Před rozhodčím Krištofíkem, který udělal během utkání několik hrubých, školáckých chyb, nastoupila mužstva v těchto sestavách:

    Dynamo Praha: Kabíček-Kocourek, Marek, Štádler-Fišer, Ipser (Huml)-Urban, Trubač, Bican, Andrejkovič a Hubálek. Trenér E. Seifert.

    Spartak Stalingrad: Marzin-Rubáš, dr. Jíra, Šmejkal-Dvořák, Kalous-Bílek Müller, Tomáš, Žďárský a Kvapil (Benda). Trenér J. Kuchynka.

    Spartakovci zahájili tentokrát hru v nezvykle rychlém tempu a několikrát nebezpečně ohrozili Kabíčkovu branku, zejména dravým Müllerem, který také ve 13. minutě po pěkné akci nastřelil tyč. Dynamo se jen zvolna dostávalo do tempa. Ve 20. minutě měl velkou příležitost Urban, který byl sám před Marzinem, nedovedl ho však překonat. Spartak však zůstal i nadále v převaze a ve 32. minutě Müllerem získal také vedoucí branku z přihrání Tomáše. Ve 35. minutě nastřelil Urban tyč, ve 41. minutě měl zas naopak vyloženou příležitost Spartak, když Bílek byl v bezprostřední blízkosti sám před brankářem, ale Kabíček v posledním okamžiku nohama zachránil.

    Ve druhém poločase se čekal nápor Dynama a spartakovci také skutečně polevili v tempu. Ale Dynamo hrálo i nadále nepřesně, a tak všechno nasvědčovalo tomu, že stav utkání už zůstane nezměněn. Ve 32. minutě však Kocourek obětavě vydřel míč, přihrál přesně Urbanovi, který vyslal na branku Marzina nebezpečný padáček. Marzin stačil míč jen vyrazit a Bican z blízka vyrovnal na 1:1. Dvě miuty před koncem hry nařídil rozhodčí pokutový kop proti Spartaku za ruku Jíry a Bican jej proměnil ve vítěznou branku Dynama. Ve druhém poločase ve 30. minutě vystřídal v mužstvu Spartaku Benda Kvapila a ve 40. minutě nastoupil místo zraněného Ipsera Huml.

    V mužstvu Dynama hrála v prvém poločase nejistě obrana, v níž chyboval tentokrát Marek zejména tím, že chodil daleko do pole a často se nestačil vracet. Z krajních obránců byl lepší Štádler, Kocourek se rozehrál až po změně stran. V záloze se vůbec nedařilo Fišerovi, Ipser hrál bojovně, ale také nepřesně. Útok po celé utkání nezabral a po přestávce nepomohla ani změna, kdy Hubálek hrál pravou spojku, Trubač levou spojku a Andrejovič křídlo.

    Spartak Stalingrad hrál s novým levým obráncem Šmejkalem, který se dobře uvedl. Překvapující výkon v obraně podal dr. Jíra, pomáhal si však často nečistou hrou. Záloha hrála průměrně, i když Kalous už nemůže vydržet plné tempo hry. Zlepšenou hru, alespoň v poli ukázal útok, zejména pak rychlý a bojovný Müller. Technicky dobře zahrál tentokrát i Žďárský. Tomáš by potřeboval více bojovnosti.

    československý sport / 29.3.1954