TJ TATRAN PREŠOV - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

2:3 (1:1)

Sobota 01.05.1954 • Stadion TJ Tatran Prešov - Prešov • Přebor republiky (1954) • 8. kolo

Branky: 17. + 56. Petroš - 19. Müller, 55. Kvapil, 85. Tomáš

Vyloučení: 75. Malaga - 75. Bílek

Rozhodčí: Obtulovič

Diváci: 5 000


Soupisky mužstev

TJ Tatran Prešov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Vrabel Gejza   90    
    O Semeši František   90    
    O Karel Ján   90    
    O Malaga Belo   74  
    Z Feczko František   90    
    Z Kušnír František   90    
    Ú Varga František   90    
    Ú Kuchár Jozef   90    
    Ú Petroš Karol 90    
    Ú Karel Jozef   90    
  Ú Varga Anton   82    
  Z Valášek Ivan   8    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Hanáček Karel   64    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Šmejkal Antonín   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Z Kalous Jan   90    
    Ú Bílek Oldřich   74  
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Žďárský Jiří   90    
    Ú Tomáš Karel 90    
  Ú Kvapil Josef 64    
  B Marzin Vilém   26    
  Z Valenta Jindřich   26    

  • Přeložené utkání z osmého kola přeboru republiky v kopané přineslo nečekané, ale naproto zasloužené vítězství mužstvu Spartaku Stalingrad. Domácí po několika dobrých výkonech v posledních zápasech tentokrát opět neuspokojili a zápas odhalil všechny jejich slabiny. Obrana i záloha hrály často nepřesně a netakticky a způsobily četné horké chvíle před Vrabelovou brankou. Útok byl nerozhodný, střelecky neproduktivní, chyboval rozehráváním míče do šířky a časo i nazpět. Tak z celého mužstva uspokojil pouze střední útočník Petroš.

    Mužstvo Spartaku Stalingrad se v posledních zápasech poměrně dobře rozehrává. Zlepšuje se především hra útoku. V sobotu se mu dařila přesná kombinační hra a často se vtipnými přihrávkami snadno dostával kupředu zadními řadami Tatranu. Zapomíná však ještě na střelbu.

    V prvé čtvrthodině zápasu měli domácí mírnou převahu a zadní řady hostí měly v té době hodně práce. Několikrát se vyznamenal brankář Marzin. Od 15. minuty se hra postupně vyrovnávala. Jsou to však domácí, kteří v 18. minutě získali první branku Petrošem, který usměrnil Vargovu přihrávku do sítě. Ve 20. minutě po kopu z rohu Müller hlavou vyrovnal. Závěr prvého poločasu probíhal za stálé mírné převahy Stalingradu.

    Začátek druhého poločasu byl zahájen střídavými útoky. Ve 4. minutě po útoku levé strany hostí Vrabel jen stěží vyrazil. V 7. minutě Varga dvakrát za sebou ostře vystřelil, ale Marzin stačil obě jeho střely zneškodnt. V 10. minutě z náhlého útoku hostí po hrubé chybě brankáře Vrabela vstřelil Kvapil druhou branku hostí. Ihned po výkopu však Petroš ostrou ranou asi ze 16 metrů vyrovnal stav zápasu na 2:2. Po tomto úspěchu domácí stále útočili a v 17. minutě se Petroš dostal sám před brankáře Marzina, který však skvělým zákrokem vyrazil jeho ostrou ránu na roh. Domácí začali hrát nervosně a mnohé jejich zákroky byly nevybíravé a rozhodčí musel napomenout levého obránce domácích Malagu. Ve 20. minutě se zranil brankář Marzin, jehož vystřídal Hanáček. V následující minutě byl zraněn Müller, na jehož místo nastoupil Valenta. Ve 30. minutě po shluku před brankou domácích rozhodčí Obtulovič vyloučil Malagu a Bílka pro vzájemné strkání. Hosté získávají opět převahu a udávají tempo hry. V 36. minutě prošel Tomáš obranou domácích, vylákal na sebe i brankáře Vrabela, vedle něhož poslal míč do prázdné branky, a upravil tak stav zápasu na 3:2 pro Spartak Stalingrad.

    Domácí měli nejistého brankáře Vrabela. Obrana, která v posledních zápasech byla nejlepší řadou, tentokrát zklamala. Malaga hrál velmi nečistě a do mužstva nepatří. Záložníci hráli více útočně a zapomínali se vracet aby vypomáhali obraně. V útoku zaslouží pochvaly jedině Petroš.

    Oba brankáři Stalingradu byli spolehliví. Rázná hra obrany platila na nepohotové útočníky domácích. Z obranné trojice hrál nejlépe dr. Jíra. Útok byl nejlepší řadou hostí. Vynikl především technicky i takticky dobře hrající Müller na pravé spojce. Žďárský hrál více vzadu a při náporu domácích v posledních minutách vydatně pomáhal obraně. Ke konci zápasu se dobře rozehráli i Tomáš a Kvapil.

    československý sport / 4.5.1954