TJ SPARTAK PRAHA SOKOLOVO - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

3:2 (1:1)

Neděle 16.05.1954, 17:00 hodin • Stadion Spartak Praha Sokolovo - Praha, Letná • Přebor republiky (1954) • 9. kolo

Branky: 7. Jareš, 70. Pergl, 80. Procházka - 30. Tomáš, 50. Müller

Rozhodčí: Plaček

Diváci: 14 000


Soupisky mužstev

TJ Spartak Praha Sokolovo

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Houška André   90    
    O Senecký Karel   90    
    O Koubek Ladislav   90    
    O Zuzánek Miroslav   90    
    Z Menclík Oldřich   90    
    Z Procházka Zdeněk 90    
    Ú Jareš Jaroslav 90    
    Ú Preis Vlastimil   90    
    Ú Pergl Miroslav 90    
    Ú Crha Josef   90    
    Ú Pešek Jiří   90    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Kalous Jan   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Šmejkal Antonín   90    
  Z Valenta Jindřich   74    
    Z Dvořák Milan   90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav 90    
    Ú Žďárský Jiří   90    
    Ú Tomáš Karel 90    
    Ú Kvapil Josef   90    
  Ú Benda František   16    

  • Nedělní utkání přeboru republiky na Letné skutečně uspokojilo přítomných 14 000 diváků, kteří viděli opět hru velmi dobré úrovně. V prvém poločase se o to postaralo především mužstvo Spartaku Sokolovo a hlavně jeho útočná řada, která získala především zařazením Pergla do středu útoku. Již ve středečním utkání proti Křídlům vlasti tento hráč ukázal, že je velmi talentovaný, dovede vnést do hry útoku patřičný důraz a nebojí se bez přípravy a pohotově vystřelit. Ostatní útočníci domácích byli v nedělním zápase od něho zásobování dobrými míči, z čehož těžila především rychlá a pohyblivá křídla, z nichž Jareš, kromě pohotově vstřelené branky ukázal hodně fotbalového vtipu a bojovnosti. Pešek je v posledních zápasech v dobré formě, ovšem přehání někdy dribling na úkor rychlého úniku po křídle.

    V prvém poločase hráči Sokolova předváděli jednoduchou, ale velmi účelnou přízemní hru s krátkými přesnými přihrávkami a účelným měněním míst. Viděli jsme i několik pěkných prohození do "české uličky" a tak první poločas utkání byl pro všechny přítomné skutečně pěknou podívanou a radostnou skutečností, že máme přece jen dost mladých a talentovaných hráčů.

    Po změně stran značně polevila záloha Sokolova a především Menclík, jenž hrál na místě Hejského, se spokojil s bezúčelným odkopáváním míčů, které se pochopitelně aly těžko zpracovat. Ani Zuzánek již nestačil krýt pravou stranu hostí a tak se hra podstatně vyrovnala a hosté získali dokonce mírnou převahu. Mužstvo Stalingradu podalo proti poslednímu utkání značně zlepšený výkon. Velikou slabinou mužstva je však stále místo středního útočníka a levého křídla. Žďárský j nepohyblivý a jeho technika je spíše brzdou než pomocí. A zatím Dvořák, který již mnohkrát ukázal, že by byl schopnějším vedoucím této řady, hraje v záloze. Kvapil, jenž nyní hraje levé křídlo, se na toto místo skutečně nehodí, neboť je pro něho nezvyklé. Po druhé brance, kterou Stalingrad vstřelil v 5. minutě druhého poločasu Müllerm a kterou získal vedení 2:1, začaslo však hrát mužstvo defensivně se snahou udržet výsledek. To byla špatná taktika a po vyrovnávací brance Sokolova mužstvo již nedovedlo přejít do útoku a prohrálo.

    U domácích chytal Houška spolehlivě a zdálo se však, že někdy až příliš na efekt. Z obránců byl skutečně lepší Senecký, který dovedl své odkopy přesněji usměrnit než Zuzánek, na jehož vrub můžeme přičíst i druhou branku hostí. Záloha byla tentokráte nejslabší řadou, Menclík hrál nepřesně a nedůrazně. V útoku vynikl Pergl, obě křídla a Crha se opět po svém zranění dostává do dobré formy. Jeho obětavá hra v poli, dobré uvolňování Peška a pěkné kolmé přihrávky přinesly do útoku rychlost.

    V mužstvu hostí je především nutno vyzvednout obětavý výkon zadních řad, především Jíry a Kalouse. Šmejkal hrál dobře až do svého zranění těsně před přestávkou. Vystřídáí Valenty Bendou v 30. minutě druhého poločasu nic nezměnilo.

    Prvou branku vstřelil v 7. minutě Jareš z vtipného přihrání Peška. Ve 30. minutě Tomáš vyrovnal. Po přestávce v 5. minutě unikl Bílek po křídle Zuzánkovi, přihrál na Müllera, který přes vyběhnuvšího Houšku poslal po druhé míč do sítě. Nejhezčí braku vstřelil ve 25. minutě Pergl, kdy si pohotově přehodil míč z pravé nohy na levou a přímo ze vzduchu vyrovnal. Deset minut před koncem zápasu prováděl Pešek trestný kop a nekrytý Procházka pohotově dorazil do sítě. Velmi dobře řídil Plačko ze Žiliny.

    československý sport / 18.5.1954