ČERVENÁ HVIEZDA BRATISLAVA - TJ SPARTAK PRAHA STALINGRAD   

0:2 (0:2)

Neděle 11.04.1954, 16:00 hodin • Stadion Červená Hviezda Bratislava - Bratislava • Přebor republiky (1954) • 5. kolo

Branky: 29. Žďárský, 31. Kalous

Rozhodčí: Adam

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

ÚD Červená Hviezda Bratislava

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hlavatý František   90    
    O Venglár Vladimír   90    
    O Tichý Jiří   90    
    O Kadlec Juraj   90    
    Z Gögh Jozef   90    
    Z Hlavatý Vlastimil   90    
  Ú Balážik Milan   51    
    Ú Kačáni Ladislav   90    
    Ú Cimra Dezider   90    
    Ú Košnar Jaroslav   90    
    Ú Pavlovič Ladislav   90    
  Ú Laskov Božin   39    

TJ Spartak Praha Stalingrad 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hanáček Karel   90    
    O Rubáš Jiří   90    
    O Jíra Václav   90    
    O Šmejkal Antonín   90    
    Z Dvořák Milan   90    
    Z Kalous Jan 90    
    Ú Bílek Oldřich   90    
    Ú Müller Ladislav   90    
    Ú Žďárský Jiří 90    
    Ú Tomáš Karel   90    
  Ú Benda František   76    
  Z Valenta Jindřich   14    

  • Konečně mužstvo Stalingradu získalo první vítězství v letošním přeboru republiky. A bylo to vítězství nečekané, neboť vyhrát na bratislavské půdě nad velmi dobrým mužstvem Rudé hvězdy, to je pěkným úspěchem každého našeho mužstva, tím radostnějším úspěchem pro nováčka soutěže! Ovšem dodejme, že to bylo vítězství dosti šťastné. Stalingradští totiž dovedli z mála střeleckých příležitostí vytěžit opravdu co se dalo, zatím co bratislavské mužstvo nedovedlo vytěžit ze své velké převahy vůbec nic - ani jedinou branku!

    V prvním poločase se hostům ještě celkem dařilo. Jejich technicky vyspělý útok dobře kombinoval, často až do trestného území Rudé hvězdy a tím, že udržel míč, zakryl i slabší výkon svých obranných řad v této první části hry. Naproti tomu domácí těžili z rychlých protiútoků, při kterých si zejména dobře vedli Košnar a Cimra.

    Rozhodujícími okamžiky celého utkání byly 29. a 31. minuta. V těchto minutách vstřelili hosté dvě branky. První dal Žďárský z pěkné akce a druhou Kalous, když po kopu z rohu vznikl před brankou shluk, brankář Hlavatý měl zakrytý rozhled a pustil Kalousovu střelu asi z 20 metrů.

    Tyto dvě branky byly vzpruhou pro domácí, kteří od této chvíle nebezpečně útočili již až do konce utkání, ve snaze vyrovant pro ně nepříznivý stav zápasu. Ve druhém poločase si dokonce mužstvo Rudé hvězdy vynutilo značnou převahu, takže se hosté velmi často bránili osmi až deseti hráči. Ale ubránili se. Ubránili se i tehdy, když slabšího Balažíka na pravém křídle vystřídal dr. Laskov, který vnesl do hry útoku novou taktiku - přenášení hry vysokými míči před branku soupeře. Zde se však vypjala k velkému výkonu obrana hostí. Hanáček zachytal bez chyb a často zachraňoval téměř vyložené branky. Také Rubáš s dr. Jírou zahráli nanejvýše obětavě, při čemž ovšem dr. Jíra často nečistě. V záloze uspokojil Kalous, v útoku pak Bílek a dvojice Žďárský-Tomáš. Z domácího mužstva zahráli celkem dobře Venglár v obraně. Gögh v záloze, v útoku Cimra s Košnarem.

    Před 8 000 diváků rozhodoval nepřesně rozhodčí Adam, který netrestal častou tvrdou hru.

    československý sport / 13.4.1954