AFK VRŠOVICE - SK KLADNO   

4:6 (1:4)

Neděle 18.04.1926, odpoledne • Hřiště AFK Vršovice - Praha, Vršovice • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 16. kolo

Branky: 34. + 89. (z pen.) Hochmann, 48.(z pen.) + 57. Hallinger - 15. Kozel, 18. Kraus, 24. + 76. (z pen.) + 80. Ladman, ? Šulc

Vyloučení: 51. Šulc

Rozhodčí: Jandus

Diváci: 1 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tichay Emil   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Kašpar Antonín   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Havlín Oldřich 90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Průšek Jaroslav   90    

SK Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Štorek Ladislav   90    
    O Mařík Václav   90    
    O Horák Jaroslav   90    
    Z Üblacker Tomáš   90    
    Z Šulc Josef 50   x
    Z Hlavatý Miloslav   90    
    Ú Kozel Jaroslav 90    
    Ú Hrabě Ladislav 90    
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Vocásek Josef 90    
    Ú Kraus Karel 90    

  • Kladno svědomitě dohání, co v prvém kole zameškalo. Po krásném vítězství poslední neděli nad Čechií Karlín byl jeho start v Praze očekáván s napětím, zda podaří se mu úspěšně čeliti i proti Vršovicům, jež na svém hřišti jsou soupeřem krajně nebezpečným. Nezklamalo, hned od počátku hry bralo zápas vážně, udalo ostrý nástup, jenž vydržen byl až do konce. Mužstvo předvedlo pravý kladenský football se všemi jeho přednostmi i nectnostmi; jednoduchou, ale krajně účelnou hrou triumfovalo nad teamem domácích. Udrží-li si nynější formu a hlavně chuť do hry, další takováto překvapení jistě nedají na sebe dlouho čekat. Vršovice velice citelně postrádaly Hübsche v útoku, Havlín v jeho středu byl příliš pomalým a nedovedl vystihnouti správné prohození míče. Uvážíme-li, že obávané dvojici Wimer-Knížek byla věnována náležitá pozornost obezřelým obsazením, pak máme porážku aspoň částečně vysvětlenu, neboť Hallinger příliš ukvapeně střílel. V záloze se dřel Pinc, za to Bělík v brance svými odvážnými výlety vnesl hodně nervosity do obrany. Zápas řídil pan Jandus velice slabě, depressí nad chováním se publikem dopustil se několika chyb, jež nezůstaly bez vlivu na další hru.

    Prvých 13. minut patřilo domácím, než ti nedovedli svoji převahu citelně vyjádřiti pro špatnou střelbu. Tak v 9. minutě Hallinger z několika metrů nikým neohrožován přestřeluje, s nemenším "zdarem" střílí Průšek s Knížkem. A tak nakonec je to Kladno, které v 15. minutě po chybě Tichaye zahajuje score Kozlem. 18. minuta přináší další pohromu domácím. Bělíkův "výlet" provázen je nezdarem. Hochman na brankové čáře vyráží sice míč, než ten přece jen za chvíli končí v síti. Ve 24. minutě Ladman využívá depresse domácích k vstřelení 3. branky. V 34. minutě podaří se konečně domácím protrhnouti smůlu z trestného kopu Hofmanem. Ke konci prvého poločasu za mírné převahy Kladna Šulc střílí čtvrtou branku.

    Ve 3. minutě druhé půle jinak pěkně hrající Horák faul zastavuje WImra, z přisouzené penalty resultuje druhá branka Vršovic Hallingerem. Než ani tato zkušenost nenapraví kladenské, ostrá hra vynáší jim za chvíli vyloučení Šulce. Ač o 10 lidech, přece hosté udržují otevřenou hru, na které nezmění nic ani 3. branka domácích, vstřelená Hallingerem. Těsný stav score nutí obě strany k zvýšení tempa, v 26. minutě zraněn Bělík, pro dobu jeho ošetření zastupuje jej Kašpar. V 31. minutě ruka Krejčího znamená penalty a 5. branku Kladna Ladmanem, k níž týž hráč připojuje v 35. minutě šestou, na níž hodně participuje Bělík svojí nepozorností. V předposlední minutě z penalty za ruku Hofman upravuje score na 6:4.

    tribuna / 19.4.1926

     

     


    Tuhý boj se odehrál na vršovickém hřišti a dva body domácími velmi želené, odneslo si zaslouženě Kladno. Již v posledním přátelském zápase v Kladně ukázalo se, že jsou kladenští střelci při chuti a že si na ně musí zelenobílá obrana hodně dávat pozor, nechce-li často lovit míč ze sítě. Zvláště pravá strana a Ladman zasloužila se včera o vítězný výsledek, právě tak jako dvojice obránců, výborně doplněných Štorkem, naprosto spolehlivým, hbitým a odvážným. Dobrý dojem pokazila poněkud tvrdá záloha zbytečnými fouly, což vyneslo i vyloučení Šulcovi již v 6. minutě druhého času. Domácí dobře začali a prvou čtvrthodinu měli značnou převahu, ale nedovedli ji využíti, ač posic bylo dosti. Chyba Tichaye dovolila pravému křídlu hostí dáti prvu branku a celé mužstvo náhle znervosnělo, zvláště v obraně, která rovnoměrně nese vinu na porážce; ani obránci ani brankář nemohou si nic vyčítati; hráli špatně všichni tři. Z mužstva snad jediný Pinc zasluhuje pochvaly a Hofman; o dobré hře útoku nelze mluvit kromě prvých 15 minut, schází tu zřejmě střední útočník. Obávaná pravá strana byla dobře hlídána Horákem. Ku prvé brance již po třech minutách přibyla druhá, téměř vlastní. Bělík marně vybíhá do scrumage a Hofman prudkou ranou odvrací míč od branky, na neštěstí zasáhne Krause do obličeje a odražený míč putuje do sítě. Kladenští byli zřejmě povzbuzení těmito dvěma úspěchy a ač hráli proti větru, dali ještě třetí branku Ladmanem, jemuž Hrabě dobře prohodil. Domácí, povzbuzováni obecenstvem, snažili se pak zabrániti hrozícímu debaclu, ale teprve z trestného kopu za foul na Havlína vstřelil Hofman v 34. minutě prvou branku. Náskok branek však znovu zvětšil Šulc při kopu z rohu hlavičkou po nepozorném zasažení Bělíkově. Po přestávce Kladno začlo hráti tvrdě, ač toho nebylo naprosto zapotřebí. Již ve 3. minutě penalty za sražení Wimmra proměnil Hallinger v druhou branku a za 2 minuty vyloučen Šulc. Když pak ve 12. minutě probojoval se Hallinger až do sítě, vykopnuv Štorkovi míč z rukou, zdálo se, že domácí snadno vyrovnají náskok jedné branky proti 10 hráčům soupeře a snad i zvítězí. Zelenobílí nedovedli však využíti fysického i morálního okamžitého ochabnutí Kladna a naopak toto záhy se vzpamatovalo a dobrou taktikou (3 útočníci) udrželo rovnocennou otevřenou hru. Při jednom výpadu hostí zaviní Krejčí ruku a z penalty Ladman opět zvětší brankový rozdíl a aby míra byla dovršena v 35. minutě týž hráč výborně využije nerozhodnosti obránců, jimž hodně vadí slunce ve hře a pěknou ranou k tyči dá šestou branku. V předposlední minutě diktuje soudce neoprávněně penalty proti Kladnu za ruku, ač Hlavatý úplně správně zachytil míč na prsa a Hofman vstřeluje. Soudce byl velmi slabý a rozhodoval v mnoha případech špatně. Dvakráte poškodil kladenské (offside?) a zvláště rozhodnutí shora míněné (penalty za ruku, která nebyla) bylo zarážející.

    národní listy / 19.4.1926

     

     


    V ligovém zápase potvrdili včera odpoledne Kladenští na hřišti Vršovic, že jsou mužstvem, v poslední době stále se lepšícím. Ačkoliv hráli často velmi ostře, podali velmi pěknou hru na pravé straně útoku a v obraně. Vršovická obrana naopak zklamala. Netaktické vybíhání Bělíkova daleko do pole a tak vznikající kritické momenty, při nichž se pak těžce zachraňovala situace, nebyla na místě v ligovém utkání, ve kterém jde o cenné body. Výborný Wimmer byl dobře obsazen a jeho obětavý soused Knížek i Pinc v záloze nestačili napravovat chyby středního útočníka Havlína a Hallingera. U Kladna byl výborný v brance Štorek, obránce Horák a v útoku Kozel, Hrabě a Ladman. Branky za Kladno stříleli Kozel, Kraus, Ladman, pak dobyl Hochmann z trestného kopu prvního goalu domácích a Šulc za Kladno scoroval po čtvrté. Po změně stran střílel Hallinger z penalty druhý goal Vršovických; týž hráč střílel také třetí goal. Ladman z penalty scoroval po páté a po šesté. Čtvrtého goalu domácích dobyl Hochmann z penalty. Hru velmi slabě řídil Jandus.

    lidové noviny / 19.4.1926