SK SLAVIA PRAHA - AFK VRŠOVICE   

1:2 (0:1)

Sobota 17.07.1926, 18:15 hodin • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 19. kolo

Branky: 83. Podrazil - 36. Hochmann, 53. Knížek

Rozhodčí: Štěpanovský

Diváci: 4 500


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plánička František   90    
    O Hojer František   90    
    O Seifert Emil   90    
    Z Plodr František   90    
    Z Pleticha Josef   90    
    Z Vodička Antonín   90    
    Ú Podrazil Karel 90    
    Ú Svoboda František 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Puč Antonín 90    
    Ú Šimonek Otto   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Pinc Václav   90    
    Z Průšek Jaroslav   90    
    Ú Wimmer Jan   90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 54    
    Ú Rubeš Václav 54    
    Ú Hallinger Václav 36    
    Ú Hübš Jaroslav 36    
    Ú Havlín Oldřich 90    

  • Po druhé již zahrály si Vršovice na prozřetelnost. V minulé lize těsnou porážkou se Spartou získaly mistrovský titlu Slavii, aby včera vítězstvím nad touto přiřkly jej opět Spartě. Zvítězily zaslouženě, neboť mužstvo dovedlo vložiti do hry elan a nadšení, složky to, jež hráčům Slavie byly cizí. Bejbl skvěle vedl svůj útok, připravoval oběma spojkám krásné míče, zadní řady pak nepřipustily útočníky Slavie k ráně. Slavia zklamala vlažnou hrou, útočníci si překáželi, v záloze pak Pleticha nevydržel temp. Spolehlivě hrála obrana, ač nebyla dostatečně podporována. Ku hře obou mužstev se ještě vrátíme v pondělním večerníku.

    Hra začala výkopem Slavie 28. minutou za stavu 1:0. Hned z nástupu Vršovic bylo zřejmo, že těžko Slavia vyrovná a další průběh hry tuto domněnku jen potvrdil. 7 minut za vzrušujících momentů rychle ubělo, ale i v těchto Plánička měl příležitost seznámiti se s ostrými ranami útočníků hostí.

    Po malé přestávce a změně branek hraje se dále. Wimer v 2. minutě trochu theatrálně padá před Vodičkou, Svoboda v 3. minutě přestřeluje Podrazilův centr. Vršovice prudce útočí a obrana Slavie, zejména Plánička se Seifertem prožívají horké chvíle. Protiútoky Slavie jsou takticky odvracovány, Hofman sklízí zasloužený potlesk postavením celého útoku Slavie offside, Puč ukvapeně zahazuje jistou chanci. V 12. minutě foul na Pletichu, Hojer zahrává před branku a Hofman odvrací. Útok Vršovci zaráží Hojer a nový Plánička. V 15. minutě zaražen Podrazil pro domnělé offside. Mužstvo Slavie zmocňuje se nervosa, Hojer tlačí útok vpřed. V 17. minutě útok Vršovic, Bejbl prohazuje Knížkovi, jenž střílí 2 branku podle Pláničky. V 20. minutě Silný střílí těsně vedle. Útok Slavie hraje rozháraně, bez patřičného klidu, naopak Vršovice překypují bojechtivostí, v 21. minutě Vodička v poslední chvíli zachraňuje. V 25. minutě hrozivá situace u branky Slavie, Plánička zakročuje, hned na to Silný přestřeluje. V 26. miutě soudce přehlíží unfair odstrčení Silného v trestném území, v 30. minutě Pinc rukou zaráží ránu Svobodovu. Hojerův kop Bělík krásně chytá. Obrana i záloha Slavie posílá míče dlouze vpřed, útok však špatně se staví a nedobíhá. V 32. minutě Seifertův kiks umožňuje Knížkovi nebezpečný rush, rána jde vedle, v závětí Hojer hlavou stáčí na roh, když Plánička vyběhl. Protiútok Slavie končí rohem, jenž obranou obětavě odvrácen. Bělík se vyznamenává, v 38. minutě Krejčí zaráží Silného ze Svobodou, míč dostává však Podrazil, jenž k tyči střílí 1. goal. Slavia nasazuje finish, dociluje v 42. minutě 2. rohů, jež však odvráceny, Šimonek s Pučem nedržením místa kazí pěknou chanci. V poslední minutě Silný školácky zahazuje volný kop, čímž porážka Slavie zpečetěna.

    Vítězství Vršovic bylo nadšeně přijato, ovšem jest otázkou, bylo-li jím o osudu ligy rozhodnuto. Slavia podává proti výsledku protest, jelikož 2. branka prý byla z offside. A tak opět mohou nastati nové dohady a kombinace. Aby obecenstvo nebylo zkráceno, bylo sehráno ještě 35. minut co přátelský zápas, který skončil nerozhodně 0:0.

    Vršovice nastoupily, bouřlivě uvítány, s Eismanem a Hallingerem za Wimra a Hofmana, Slavia vyměnila Svobodu za Šoltyse. Útoky Slavie byly nyní častější, za to ony Vršovic mnohem nebezpečnější. Knížek dvakráte zahodil jisté posice. V 15. minutě Šoltys proniká, je však v rozhodném okamžiku připraven o míč Bělíkem. Neúspěšnými akcemi rozladěni hráči Slavie povolují, Vršovice nebezpečně pronikají a jen smůla připravuje je o úspěch (Knížek a Havlín). V 35. minutě odstupuje Vodička, hned nato hra končí.

    tribuna / 18.7.1926

     

     


    Dohrávání ligového zápasu, o němž jsme už psali jako o nelogičnosti, přineslo Vršovicům zasloužený úspěch. Nebylo řady u nich, aby nepřevyšovala slavistický protějšek. Nejvíce se činili záložníci, lepší hned o třídu. 9. minut prvého dohrávaného času skončilo bez branky, ač už výhoda Vršovic byla hodně zřejmá. Po přestávce podařilo se Knížkovi v 53. minutě využít chyby Hojerovy, jejž předběhl a mimo vyběhnuvšího Pláničku scorovat. To Slavii znervosnilo ještě více a může ještě mluvit o štěstí, že Podrazil brankou v 85. minutě snížil stav na 2:1. Soudce několikrát pochybil v neprospěch domácích, ale rozhodně zasloužil si slušnější kritiky, než se stalo, poněvadž chyby ty nebyy závažné. O hře, jíž následovalo ještě 36 minut přátelského matche, přineseme přesnějí posudek v "Ránu". Závěrem jen poznámku, ještě před ní byl proti ní vznesen protest.

    národní listy / 18.7.1926

     

     


    Podle rozhodnutí paritní komise, proti němž protestovala odbočka soudců stejně jako proti nařízenému dohrání zápasu Sparty s Meteorem VIII, nastoupila mužstva, aby sehrála posledních 9 minut prvního poločasu a celý druhý poločas, při čemž hrálo se za stavu 1:0 pro Vršovice. Hosté natoupivší s Bejblem ve středu útoku, byli očekávaným překvapením. Měli převahu chvílemi velmi značnou, jejich hlavní úspěch byl ucelený výkon všech hráčů. Také obrana byla bezvadná a v útoku přesně kombinujícím a taktickém byla rychlá souhra zvláště Wimmera, Knížka a Bejbla. Proti dokonalé hře hostí nenašla Slavia systému, jímž by jej překonala. Záložníci těžce zápolili a v útoku selhali Svoboda a Puč, které Silný nedovedl uklidniti. Také křídla nemohla se uplatniti, ač Šimonek byl velmi obětavý: Plánička v brance učinil, co mohl. Prvních devět minut nepřineslo změny score. Po změně stran Slavia chvíli útočila. Byla brzy překonána hosty, kteří v 18. minutě stříleli Knížkem goal, když Hojer za vyběhnuvšího Pláničku nemohl krýt útok Knížkův. Převaha Vršovic byla jen málo rušena útoky Slavie, jež nebyly nebezpečné. Přes to při náhodném útoku Silného podařilo se Dobiášovi umístiti jediný goal Slavie v 39. minutě. Při tomto celkovém stavu zůstalo. Zápas řídil Štěpanovský, jenž v druhém poločase učinil několik chyb proti Slavii, ale nezasloužil si však řevu, který se na něj proto sesypal od bariér a nadávek z tribun. Po sehrání zmíněných 54 minut ligového zápasu dohrávala mužstva 36 minut regulérního času přátelsky. Obraz hry se podstatně nezměnil. Jen Hojer jakoby nehrál a Seifert často zaň zaskakující zase se dopustil několika ostrých a zbytečných faulů. Konec hry patřil hostům, kteří se ukázali dnes mužstvem slušným a rovnocenným chvalné letenské trojici i žižkovské Viktorii, nepředčí-li je dokonce.

    lidové noviny / 18.7.1926

 

Původně se hrálo v sobotu 29. května 1925, utkání řídil Kettner SK Slavia Praha - AFK Vršovice 2:1 (0:1). Branky: 70. + 75. Čapek - 36. Hochmann.