SK ČECHIE KARLÍN - AFK VRŠOVICE   

5:4 (3:2)

Sobota 05.09.1925, odpoledne • Hřiště SK Čechie Karlín - Praha, Invalidovna • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 3. kolo

Branky: 8. + 80. Paulín E. (obě z pen.), 13. Šulc, 38. Karas, 50. Vlček - 5. + 13. + 49. Hallinger, 70. Havrda (z pen.)

V 15. minutě neproměnil pokutový kop Tomeš!

Vyloučení: 65. Vučka - 80. Tichay

Rozhodčí: Herites

Diváci: 1 200


Soupisky mužstev

SK Čechie Karlín

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Homola František   90    
    O Kliment Karel   90    
    O Paulín Jan   90    
    Z Lébl Karel   90    
    Z Paulín Emil  90    
    Z Vučka Josef   64   x
    Ú Šulc Jiří 90    
    Ú Tomek František   90    
    Ú Schiessel Jaroslav 90    
    Ú Vlček Jaroslav 90    
    Ú Karas Jaroslav 90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tichay Emil   79   x
    Z Tomeš Antonín   90    
    Z Havrda Jaroslav 90    
    Z Hochmann František   90    
    Ú Wimmer Jan   90  
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bělík Josef 90    
    Ú Hallinger Václav 90    
    Ú Průšek Jaroslav 90    

  • Předem nuto říci, že lepší mužstvo bylo poraženo. Vršovičtí byli lepší v útočné řadě, která až na levé křídlo podala ucelenější výkon jak po stránce technické, tak střelecké. Rovněž záloha s výborným a neúnavným Havrdou v čele podporovala lépe útok, než tomu bylo u protivníka. Krejčí a Tichay s Bělíkem tvořili trojici, které by se dalo málo chyb vytknouti. Zvláště Bělík hrál par exelence a jeho styl při krytí vysokých míčů oslňoval. Vítězné mužstvo, které bylo průměrně rovnocenným soupeřem, nemělo dostatečné souhry v rozhodných okamžicích. Vlček hrál často svým starým způsobem čtvrtého záložníka. Karas, náhradník na levém křídle, byl dobrý, stejně jako jeho protějšek. Tomek na spojce obětavý a Schiessel přesný v rozdělování práce. Ze zálohy uspokojil jedině starý rutiner E. Paulín. Křídelní halvové, zvláště Vučka, nestačili. Wimmer z Vršovic byl velice dobrý, ačkoli sjme od něho viděli již lepší hru. Knížek byl skvělý v přihrávkách a ve shootingu. Poměrně nejslabíš byl Bělík st. Zato Hallinger byl prvotřídní. Oba brankáři se překonávali. Soudcoval Herites, který ačkoli trestal sebe menší náběh ke tvrdé hře, byl nucen vyloučiti po jednom hráči na každé straně. Vyloučení vršovického Tichaye bylo snad poněkud přísné a rovněž tak i penalty proti Vršovicím, penalty, které rozhodlo o výsledku zápasu. Celý zápas byl napínavou podívanou, neboť branky padaly rychle za sebou a při rovnocenné hře, ve které však hosté měli více ze hry, střídaly se napínavé okamžiky u obou stran. Obraz hry byl tento: V 5. minutě střílel Knížek na branku Čechie, míč odrazl se od břevna a Hallinger vrátil míč do sítě. V 8. minutě byl sražen karlínský Tomek a E. Paulín vyrovnal z penalty. Za pět minut získala Čechie opět vedení, když Šulcovu ránu Bělík pouze zmírnil, ale nezachytil. V téže minutě však Hallinger vyrovnal na 2:2. V 15. minutě zahodili Vršovičtí penalty Tomešem. Hned na té či oné straně hrozilo nebezpečí. Teprve v 38. miutě obdržel nekrytý Karas (Č.K.) míč, podaný dlouhou pod břevno. Po změně stran nastoupila ostře Čechie, Schiesslova střela se odrazila od tyče. V 4. minutě však již získali Vršovičtí vyrovnávací branku z rány Hallingerovy, jenž proměnil centrum Wimmrovo. Stav 3:3 netrval však dlouho, neboť o minutu později dobyl Vlček z přihrávky E. Paulína vedení (4:3). Pak vyla střídavá hra, při níž bylo na obou stranách několik rohů. V 20. minutě vyloučen Vuča (Č.K.) pro tvrdou hru. V 25. minutě byl sražen Hallinger a Havrda vyrovnal z penalty na 4:4. V 35. minutě došlo ke srážce mezi Tichayem (Vrš.) a Tomkem (Č.K.). Tichay vyloučen a E. Paulín dobyl z penalty vítězství Čechii. Poměr rohů 6:3 pro Čechii.

    sport / 9.9.1925



    Zajímavý a napínavý tento zápas přinesl ztrátu dvou bodů vršovickým, kteří pro samou kombinaci zapomínali na účel hry - střílení branek. Mezera po odchodu Bejbla a Beneše, zejména po prvém, je příliš zřejma, a přičteme-li k tomu Wimrovu indisposici, jakož i spoléhání se střelbou na tentokrát dobře střiženého Hallingera, máme porážku jejich vysvětlenu. Krásně hrál Havrda, který před nucenou dovolenou podal jeden z nejkrásnějších výkonů, rovněž Tichay hrál v plné formě, ovšem svým ukvapeným foulem připravil se o možnost tuto si udržet. K nepoznání hrál Krejčí, držel se příliš vpřed a tím umožnil rushově hrajícím domácícm docílení branek. Čechie s úspěchem uplatnila svůj výpadový styl; zařazení Paulína do obrany a spolehlivá hra téhož přispěly nemálo k vítězství. Dobře uplatnil se i Kliment, bedlivě střežící Hallingera, Homolu, roste od zápasu k zápasu.

    Score zahájil Knížek (6. minuta), Paulín vyrovnal z penalty, ve 12. minutě Šulc z Vlčkova podání stříí druhou branku, v 13. minutě Hallinger vyrovnává. Čechie do konce poločasu znovu získá vedení Karasem v 39. minutě. Ve 4. minutě druhého poločasu Vršovice vyrovnávají opět Hallingerem, ale již v 5. minutě opět Vlček vrací vedení domácím. Když v 25. minutě Havrda promění penalty, zdá se vítězství Vršovic jisté, v 36. minutě však z penalty Paulín střílí pátou branku. Vršovice tísní, ale již na score nemohou nic změnit.

    Soudce Herites vyloučil Vučka v 17. a Tichaye v 36. minutě druhého poločasu.

    tribuna / 6.9.1925



    Liga, hraná na Invalidovně, měla zvláštní ráz. Vršovice, byť nehrály uspokojivě, přece byly lepší soupeře. Ten si tohoto faktu byl vědom a proto se příliš nenamáhal. Jakmile docílil výpady svého útoku vyrovnání počtu branek, jako by si mužstvo hovělo, aby nabralo dechu. Docílilivši pak branku navíc, hájilo svůj úspěch všemi prostředky. Nakonec matche se mu to vydařilo, neboť získalo tímto způsobem, který příliš hráče nenamáhá dva body. Úspěch usnadnili nadto vršovičtí zadáci, z nichž Kašpar hrál slabě, Tichay pak pro ostrou hru přísným p. Heritesem vyloučen. Forwardi Vršovic hrají rozháraně, ve střelbě jsou nerozhodní. Kliment v backu Čechie drží v šachu levý útok soupeře. Vučka, pravý half, vyloučen pro napadení Wimmerovo. Havrda velice dobrý. Branky: Hallinger v 6. minutě zprvu dá do tyče a nato do sítě. V 8. minutě a 12. minutě Paulín a Šulc získají domácím vedení, jež hned nato Hallinger vyrovná. V 39. minutě Karas dá třetí branku Čechie. Po přestávce vyrovná z podání Wimmerova Hallinger a nyní je pořad tento: Vlček (50. minuta) 4:3, Havrda z 12y (68. minuta) 4:4. Vítězná branka Čechie z 12y kopu za ostrou hru Tichayovu padla v 83. minutě. To už se šeřilo.

    národní listy / 6.9.1925



    Na hřišti Karlínské Čechie se včera rozpoutal tuhý boj, ve kterém obě mužstva střídavě získávala vedení, aby je v nejbližším okamžiku ztratila. Prudké oboustranné útoky zaměstnávaly oba brankaře, kteří podali skvělé výkony. Poražení byli lepším mužstvem, neboť útok Vršovických hrál uceleněji a také záloha hrála lépe. Vršovičtí získali v 5. minutě vedení Hallingerem, Čechie vyrovnala již za tři minuty na to z penalty E. Paulínem. Ve 13. minutě dobyl Šulc ranou z křídla vedení Čechie a ještě v téže minutě vyrovnal Hallinger pro Vršovice na 2:2. Pak hosté zahodili Tomešem penalty. Čechie dobyla druhého rohu a Karasem v 38. minutě třetí branky. Po změně stran vyrovnali Vršovičtí již ve 4. minutě Hallingerem 3:3 a Vlček dobyl hned v příští minutě Čechii vedení na 4:3. V 25. minutě vyrovnal pro Vršovické Havrda na 4:4 z penalty a v 35. minutě proměnil Emil Paulín rovněž z penalty ve vítězný goal domácích. Ke konci zápasu, který řídil Herites, bylo již značné šero. Poměr rohů 5:2 pro Karlínské. Na obou stranách vyloučen jeden muž. Obě mužstva s třemi náhradníky.

    lidové noviny / 6.9.1925