BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - TEPLITZER FK 03   

3:2 (1:1)

Neděle 15.03.1931 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1930/1931) • 10. kolo

Branky: 26. Bejbl, 64. Skála, 89. Wimmer - 1. Kučera (vl.), 86. Janoušek

Rozhodčí: Humpolík

Diváci: 3 500


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Kolenatý František 90    
    Z Lanhaus Antonín   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

Teplitzer FK 03 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Klemm Richard   90    
    O Schöpke Heinrich   90    
    O Steimar ?   90  
    Z Mizera Willy   90    
    Z Kreutz Arnošt 90  
    Z Krčil Rudolf   90    
    Ú Haberstroth Karl 90  
    Ú Haftl Otto 90    
    Ú Kettner Rudolf 90  
    Ú Janoušek Karel 90    
    Ú Zosel Rudolf 90    

  • Tentokrát se čáčtí Bohemians jistě nemohou stěžovat na nepřízeň Štěstěny. Jestliže je někdo snad v průběhu podzimní ligy poškodila, pak jim to včera vydatně nahradila: V zápase rovnocenných soupeřů, za střídavých útoků a stavu 2:2 před koncem zápasu dobyli domácí v poslední minutě hry ze scrumage vítězné branky, když krátce předtím hosté stejnou chanci promarnili...

    Ale ve footballu platí jen mluva branek a tak zůstává jediná nezvratná skutečnost: Že Bohemians zatlačili AC. Spartu, obsadili druhé místo v ligové tabulce a mají slibné vyhlídky na postup do Středoevropského poháru!

    Exspartáni Hochmann a Kolenatý nejlepšími borci Bohemians.

    V době, kdy AC. Sparta prožívá krisi mužstva a kdy právě ztratila dva rozhodující body proti Viktorce, není nezajímavo konstatovati, že borci, jež dnešní vedení odložili jako bezcenné do starého železa - byli včera nejlepšími v mužstvu Bohemians - Proč by také ne? Vždyť jsou v nejlepší fysické kondici a ani věkem ještě nepatří do staré gardy, jejíž hlavní představitel Káďa figuruje ještě stále nejen v teamu Sparty, nýbrž dokonce i v národním mužstvu!

    Vedle Hochmanna a Kolenatého vynikli ve vítězném mužstvu Lanhaus ve středu zálohy a Bejbl ve středu útoku. Týrpekl byl tentokráte poněkud slabší. Ve forwardu pak levá strana lépe kombinovala nežli pravá, ač jindy tomu bývá právě opačně.

    Obrana slabinou Teplice.

    Útočná řada Teplic včera rychle a plynně kombinovala, čímž se vlastně nejvíce zasloužila o příznivý ráz hry pro hosty. Ale i když přiznáváme, že po této stránce se nejvíce zasloužili oba nově akvirovaní borci Kettner s Janouškem, přece jen si myslíme, že nejsou ani dosti průbojní ani dosti střelecky disponovaní, aby se hodily do tvrdých našich ligových zápasů. Dojem tady byl - ale scházelo číselné vyjádření. Nejlepším forwardem hostí byl včera starý Haberstroh, který se překonával a úplně zastínil svůj protějšek Zosela, jenž byl ovšem poněkud handicapován zraněním. Stějný handicap měl i Krčil v záloze. Zato Mizera a zvl. mladistvý Kreutz plně uspokojili. Zejména posléze jmenovaný znamenitě střežil Bejbla.

    Trvalou slabinou mužstva Teplic zůstává jejich obrana. Ještě že včera v každé polovici střídavě zabral alespoň jeden z obránců. Vprvní Šlejmar a ve druhé zase Schöbke.

    Vedení ujali se tepličtí již v 1. minutě hry. Krčil zahrál volný kop před branku Bohemians a Kučera hlavou stočil míč do vlastní branky. Bohemians se podařilo vyrovnati teprve ve 26. minutě Bejblem, který vrátil do sítě odražený míč, vstřelený Skálou. Po změně stran v 19. minutě Skála získal Bohemians vedení, ve 41. minutě Janoušek však za hosty vyrovnal na 2:2. Vítězná branka padla v poslední minutě hry, když ze scrumage Wimmer umístil po třetí míč v brance Teplic. Utkání přihlíželo 3 500 diváků.

    polední list / 16.3.1931

     

     


    Zájem mužstev na utkání v dolíčku byl mimořádný. Bohemians vítězstvím posílili chance na druhé místo a tím i na účast ve Středoevropském poháru, zatím co Tepličtí jsou nyní vážným kandidátem sestupu do druhé ligy. Zápas byl pln napínavých momentů od počátku až do poslední vteřiny. A byla to právě poslední minuta hry, která rozhodla o bodech. Soudci Humpolíkovi z Brna představila se mužstva v těchto sestavách: Bohemians: Hochmann, Krejčí, Kučera, Kolenatý, Lanhaus, Tyrpekl, Wimmer, Knížek, Bejbl, Skála, Šedivý. Teplitzer: Klemm, Schöpke, Šlejmar, Mizera, Kreutz, Krčil, Haberstroh, Haftl, Kettner, Janoušek, Zosel.

    U Bohemians vynikali Hochmann a Kolenatý dále Bejbl a Lanhaus, ač i ostatní hráči podali velmi dobrou hru. Z mužstva hostí zamlouval se brankář Klemm a střední záložník Kreutz, v útoku pak Janoušek.

    Vedení ujali se Tepličtí již v 1. minutě. Krčil zahrál kop před branku Bohemians a Kučera hlavou stočil míč do vlastní branky. Bohemians se podařilo vyrovnati teprve ve 26. minutě Bejblem, který vrátil do sítě odražený míč, střílený Skálou. V 64. minutě Skála získal Bohemians vedení, ve 86. minutě však Janoušek za hosty vyrovnal. Vítězná branka padla v poslední minutě hry, když se scrumage Wimmer umístil po třetí míč v brance Teplic. Utkání přihlíželo 3 500 diváků.

    národní listy / 16.3.1931

     

     


    V proslulém vršovském dolíčku se hrála dnes pravá liga. Bojovalo se nejen o ligové body, ale u Teplitzer také o sestup do nižší třídy a u domácích o jedno z předních míst. Průběh hry byl napínavý od první minuty až do konce. Již v první minutě stočil k překvapení všech Kučera míč z útoku Teplických do vlastní branky a dopomohl Němcům k vedení. V poli se pak bojovalo o každý míč stejně houževnatě na obou stranách, ale až v 26. minutě padla druhá branka, tentokráte domácích. Trestný kop za faul na hranici trestného území prováděl Skála a Bejblovi postačila změna směru míče, aby vyrovnal. Opět oboustranné útoky a snaha o vyrovnání za rychlé kombinační hry, ale score do poločasu zůstalo nerozhodné. Krejčí, Lanhaus a Bejbl byli také dnes největší oporou mužstva a činiteli výsledku. Ovšem Němci nezůstali v agilnosti daleko za nimi a snažili se vedoucí branku Skálovu, vstřelenou v 21. minutě tvrdou ranou k tyči, vyrovnat. Od minuty k minutě se tempo hry zvyšovalo, obě obrany byly v permanenci, až se podařilo Teplickým Janouškem vstřelit vyrovnávací branku. Již se zdálo, že není možná změna nerozhodného výsledku, celkem odpovídajícího průběhu hry a zaslouženého pro obě mužstva, avšak v poslední minutě se Vimrovi přece zdařilo dopraviti míč do sítě Němců. Soudcem zápasu byl brněnský Humpolík.

    lidové noviny / 16.3.1931