AC SPARTA PRAHA - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

2:2 (0:1)

Neděle 19.04.1931 • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • I. asociační liga (1930/1931) • 11. kolo

Branky: 78. Silný, 86. Knobloch-Madelon - 16. + 51. Bejbl

Rozhodčí: Matzke

Diváci: 12 000


Soupisky mužstev

AC Sparta Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Němec Josef   90    
    O Perner Antonín 90    
    O Čtyřoký Josef 90    
    Z Knobloch-Madelon Jan 90    
    Z Pešek-Káďa Karel 90    
    Z Srbek Erich   90  
    Ú Podrazil Karel 90    
    Ú Košťálek Josef 90    
    Ú Braine Raymond 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Sokolář Karel 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Kolenatý František 90    
    Z Lanhaus Antonín 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Ligový zápas Sparty s Bohemians hraný na hřišti rudých, byl pro oba kluby eminentně důležitý. Vždyť jde o účast ve Středoevropském poháru! Zračilo se to konečně také v četné návštěvě. 11.000 diváků sledovalo se zájmem napínavé zápolení, jehož výsledkem byl do posledního soudcova písknutí nejistý.

    Bohemians měli skvělý nástup.

    Vrhli se vehementně do boje a ovládali s počátku hru. Jejich akce byly daleko účelnější a pracovali klidněji než hráči Sparty. Prudká ofensiva vynesla jím též první branku. Sparta nedeprimována sice přidala a měla dokonce i více ze hry, ale pro špatnou hru útoku nemohla docíliti úspěchu. Nesmí se ovšem při tom zapomenouti, že obrana hostí si vedla skvěle.

    Po přestávce dominovala Sparta.

    Zklamal se, kdo očekával, že Bohemians vytrvají a budou opakovati nápor z prvé půle. Naopak Sparta přidala a usadila se na půli hostí. Přesto však docílil Bohemians dalšího goalu Bejblem. Byla to ovšem jejich labutí píseň. Sparta se opět vzchopila a měla ke konci matche drtivou převahu.

    Hosté doplatili na defensivní taktiku.

    Na místo aby využili příznivé situace po druhé brance a snažili se s ještě větším úsilím o útoky, věnovali všecky síly obranné hře. Jejich úmysl byl zřejmý. Chtěli udržeti náskok, ale zapomněli, že defensivní taktika je zbraní s dvojím ostřím. Usnadnili rudým úlohu. Ti pak neustále útočili a bylo jen otázkou času, kdy se dostaví úspěch. Než útok rudých si vedl tak rozháraně, že pro obránce Bohemians bylo hračkou odvraceti takovéto akce. Obrat nastal teprve, když špatně hrající Košťálek byl vyměněn halvem Madelonem. Agilnost "nového muže" přinesla jisté plus do útoku, který pak dokázal zdánlivě již ztracenou hru, přece jen zachránit alespoň na remis.

    Rudí měli slabiny.

    Přes očividnou převahu ve druhém poločase nebyla hra Sparty jako celku taková, aby se mohlo mluviti o vyrovnanosti řad. Především zklamal útok. Rekonvalescent Braine nepodal ani z daleka výkonu, který by odpovídal důležitosti jeho místa. Špatně rozděloval míče a také v individuelních akcích neměl štěstí. Po delší absenci se od něho ovšem nedalo žádati více a to tím méně, že na pravé spoji měl nemožného Košťálka. Ale i Podrazil byl velmi slabý a malý Týrpekl si na něho zahrál s pronikavým úspěchem. Dobře pracovala levá strana útoku, kde Silný se Sokoláem přes vytrvalý odpor Kolenatého ukázali daleko lepší souhru. Po výměně Košťálka s Madelonem stoupla kolektivní práce útoku do té míry, taže rudí mohou litovati, proč tento tah neučinili dříve.

    Záloha Sparty se těžko rozehrávala.

    Výstižnější by snad bylo říci: Káďa se těžko rozehrával, poněvadž ten byl vlastně příčinou, že hosté měli s počátku hru úplně ve své moci. Madelon se Srbkem byli nuceni častěji vypomáhati ve středu a pak zase byly mezery na křídlech. Postupem času se však Káďa přece jen lepšíl a ve druhém poločase již zase vykazoval standartní výkon. Tím ulehčil také svým partnerům úlohu, záloha byla pak fit k obraně i k podpoře vlastního útoku.

    Perner redivivus.

    Ve Spartě snad již nebylo počítáno s Pernerem jako s obráncem, který by mohl s úspěchem nastoupiti za prvé mužstvo. Nouze však láme železo. Zranění Burgra usnadnilo osvědčenému Pernerovi návrat do ligového teamu. A návrat jeho vynesl Spartě cenný poznatek, že v Pernerovi má výborného borce, jenž byl jako tak mnohý zakopanou hřivnou. Jeho výkon byl včera prvotřídní a vynikne ještě více, připomeneme-li, že neměl ve Čtyřokém spolehlivého partnera. Často musil napravovati jeho chyby a vyčerpávati se tak dvojnásob. Neubralo to však nijak na silách a hrál až do konce zápasu ve velkolepém slouhu. Němec v brance chytal dobře.

    Výtečná obrana Bohemians má lví podíl na čestném výsledku. Bylo by nespravedlivo vyzdvihovati jednoho hráče na úkor druhého. Kučera je v poslední době ve výborné formě, ale Krejčí se ze všech sil snažil, aby nezůstal v ničem pozadu. Oba měli rychlý start na míč a vykazovali jistotu odkopů. Vydatně jim vypomáhali záložníci. Lanhausovi se zdařilo poctivým výkonem dokázati svojí třídu. Sváděl vítězné boje s Brainem a dobře podporoval útok. Jako rekonvalescent po chřipce nevydržel však s fysickými silami. Týrpekl si vzal na starost Podrazila a odkázal ho do podřadné role.

    Dva expsparťani v boji proti svému bývalému klubu se snažili dokázati, že byli předčasně odhozeni do starého železa. Hochman v brance chytal jistě a včasným vybíháním zneškodnil mnohou dobrou chanci rudých. Kolenatý na pravé straně zálohy měl těžkou práci proti disponované dvojici Silný-Sokolář, ale přes to se jí zhostil s úspěchem.

    Bejblův vtip a střelecká pohotovost byly rozhodujícími faktory v důležitém tomto utkání. Vedl svůj útok ve stylu inteligentního dirigenta s porozuměním pro pestrost akcí. Rozděloval rovnoměrně míče a dovedl také vystihnouti vhodný okamžik k samostatným akcím. Obě branky jím docílené byly vzornými ukázkami střeleckého umění. Skála a Knížek na spojkách hráli s pochopením pro souhrn celku a také Wimmer se Šedivým se rychlostí a agilností zamlouvali.

    Zápas.

    5. Kníek přihrává Wimmrovi, ránu tohoto sráží Čtyřoký a Němec míč chytá. 9. Skála si vypracuje míče, ale posílá jej přes. Bohemians hrají klidněji a účelněji a v 11. min. je uchráněna branka Sparty jen štěstím od pohromy. Krásná rána Bejbla se odráží od hořejšího břevna branky. 14. roh pro Spartu, Káďa střílí přes. Minutu po té přejímá Skála míč od Šedivého, předá Bejblovi a ten po krátkém běhu střílí prudkou ranou 1. goal pro Bohemians. 20. Kolenatý zaviní roh, Sokolář zahazuje. 26. roh pro Bohemians, obrana domácích odvrací. 30. kritickou situaci před brankou Bohemians rozluštil včasným zákrokem Kolenatý. 38. Braine střílí na branku, Hochman vyráží slabě Silnému k noze a jeho ránu stáčí obránce na roh, který odvrácen. O minutu později proběhne Košťálek, ale střílí podle vyběhnuvšího Hochmana do zámezí. Ke konci poločasu má Sparta více ze hry, obrana Bohemians však s úspěchem čelí všem náporům. Půle 1:0 pro Bohemians. Začátek druhého poločasu se ukazuje Sparta na půli hostí, obrana těchto však hraje jistě. 5. ránu Braina chytá Hochman. 6. Bejbl pronikne obranou a střílí 2. goal pro Bohemians. 14. Káďa střílí na branku, Hochman chytá. O tři minuty později probíhá Wimmer, ale střílí slabě brankáři do rukou. 17. Košťálek si vyměňuje místo s Madelonem. 25. Tyrpekl sráží na roh, který odvrácen. 27. Braine provádí trestný kop za faul Lanhause, Hochman vyráží robinsonádou na roh. 32. Madelon přihrává Podrazilovi, ten dává vysoký centr na branku, Silný vyskakuje po míči a dává hlavou 1. goal pro Spartu. 37. Šedivý obehraje Pernera a jenom včasné vyběhnutí Němcovo z branky zabrání goalu. Sparta je ve velké převaze, Bohemians zoufale brání. Konečně v 41. minutě se podaří Spartě vyrovnati. Podrazil přehrál na Madelona, který vstítil hlavou 2. branku Sparty. Při této akci byl Madelon zraněn na hlavě, ale obětavě dohrál Na stavu 2:2 do konce hry ničeho nezměněno.

    polední list / 20.4.1931

     

     


    Nejdramatičtější zápas ligové neděle: Sparta v. Bohemians 2:2 (0:1) zaslouží si ještě tyto poznámky, které navazují na obraz hry, podaný v dnešním "Pondělí":

    Bohemians byli o něco lepší než domácí. Kdyby byl výsledek pro ně vyzněl 2:1 nestala by se Spartě včera žádná křivda. Hostům však většinou chybí ona rutina a chladnokrevnost, již mají vesměs hráči Sparty. Neříkáme tím, že by ten či onen hráč byl horší, ale rutina v zápase tak pohnutém, jako byl onen na Spartě, je vlastnost, která již při stejném umění rozhoduje o vítězství. Bohemians byli lepší než Sparta, zejména v celkovém výkonu obrany a zálohy. Ač se Hochmann při prvé brance dopustil chyby, že nevyběhl proti míči, aby jej odrazil pěstí (a nikoliv chytal, když na něj šel Silný; to je ostatně stará Hochmannova chyba), libil se nám lépe než Němec. Krejčí i Kučera byli velmi dobrou dvojicí a zvláště Kučerovi dodal start v národním mužstvu ve Vídni takové sebevědomí, že Braine v potyčkách s ním se vždycky téměř musil skloniti. Podobně tomu bylo s Tyrpeklem, jenž udržoval v suchu Podrazila a znemožnil Košťálka tak, že odešel nakonec do zálohy. Langhaus jest v obraně útoků velmi dobrý, je též pohyblivý a vytrvalý, musí však právě za Bejblem kombinovat jemněji a držet míč při zemi. Kolenatý posloužil mužstvu svou zkušeností. Nejlepším hráčem byl Bejlb, který se dostal do formy. Jeho dribbling se nedá napodobit ani dostihnout. Včera dokonce ukázal tento vtipný hráč takovou střelbou (ne jednou!), že už to nebyla jeho slabost, nýbrž veliká přednost. Z jemného technika stal se dravý technik, hráč tedy velmi nebezpečný, jakmile se jen dostane před obranu. Ostatní útočníci byli s ním sice dobře sehráni, podnikali daleko nebezpečnější výpady než byla dlouhotrvající ofensiva Sparty, ale přece jenom měli do Bejbla velmi daleko. Šedivý měl v rukou osud zápasu, když se dostal zásluhou Bejbla sám před brankáře, ale tu se ukázala slabost hráčů, kteří kopou pouze jednou nohou: nebyl s to udělat kličku doprava a míč se stal kořistí brankáře Němce. Skála měl střeleckou smůlu. Pravý bok byl lepší levého.

    Sparta nastoupila s Brainem, měla nejlepšího hráče v Pernerovi, podle něhož hrál Čtyřoký velmi slabě. V záloze, jež se rozehrála teprve po přestávce, Káďa hrál sice velmi dobře, ale Bejbla neudržel. Slabě si vedl Srbek, jemuž musil často pomáhat. Knobloch hlídal s úspěchem levou stranu vršovického útoku, ale prokázal mužstvu ještě větší služby, když místo Košťálka přešel do forwardu. Zde Braine je ještě hodně vzdálen výkonů, které v Praze ukazoval loni na podzim, ale dobře vede řadu, v níž vyhověli pouze Silný a Sokolář.

    Soudce Matzke z Podmokel byl nestranný a přesný.

    Nástup náleží hostem. V 10. minutě ukončil Bejbl krásný útok prudkou ranou do břevna. Od té chvíle jej obrana Sparty bedlivě hlídá a nešetrně leckdy též napadá (v 12. minutě Perner). V 16. minutě Bejbl prokličkoval zálohu Sparty, obešel Pernera a vstřelil pod břevno první branku Bohemians. Brzy po té chytil Hochmann robinsonádou točenou polovysokou ránu Silného. V 26. minutě stočil Perner rukou (netrestanou) prudkou ránu Skálovu do outu. Na druhé straně měl Kolenatý štěstí, že vykopl po ranách Braina a Silného míč z prázdné branky zase do pole. V 36. minutě už kdekdo vidí vyrovnání. Hochmann stěží odvrací ránu Brainovu, ale Silný ze tří kroků doráží míč do outu. Podobně si vede v 39. minutě Košťálek. Po přestávce se Sparta usadila před brankou hostí, ale tito podnikli v 51. minutě prudký výpad. Knížek přihrává Bejblovi, ten oklame Čtyřokého, uteče Pernerovi a střílí v běhu druhý goal Bohemians. V 60. minutě trestá soudce omylem Silného, jenž atakuje podle pravidel Hochmanna držícího míč. Zatím co Knobloch přecházi do útoku, strhává téměř Perner v obraně se Šedivého - ovšem za velké veselosti diváků - kalhoty. V 78. minutě Podrazil nádherně centruje před branku a Silný vyráží hlavou míč z Hochmannových rukou do sítě. Teď je živo za barierami i na hřišti. Hráči Sparty jako by se probudili. V 83. minutě jim však hrozila pohroma. Šedivý utekl Pernerovi, který si s ním zahrával, počínal si však nerozhodně, takže vyběhnuvší Němec odvrátil ránu na branku. V 86. minutě Silný stočil opakovaný trestný kop ze středu hřiště před goal a Knobloch tělem po srážce s Hochmannem vyrovnal za neskonalého jásotu přivrženců domácího mužstva, jichž mez 12.000 diváky bylo jistě hodně. Dramatický průběh hry vzrušil však oba tábory, které si na konec spokojeně oddechly.

    národní listy / 20.4.1931

     

     


    Od Sparty se očekával lepší výkon, lépe řečeno lepší výsledek, neboť domácí měli možnost zajistit si vítězstvím v dnešním zápase druhé místo v lize a tím výhodné zařadění do středoevropského poháru. Avšak nástup patřil Bohemians, kteří si udrželi v prvé čtvrthodině převahu, využivše nervosity domácí obrany a zejména zálohy. Osou útoku Bohemians zůstal i dnes Bejbl, který také v 16. minutě dal první branku unikuv Káďovi téměř až před brankaře. Po 20 minutách hry začala Sparta vyrovnávat poměr sil a přecházel místy v útočení, které však se roztříštilo o dobrou obranu Bohemians, z níž nejlepší byl Kučera a také Hochman v goalu. Po poločasu se score nezměnilo a po přestávce byli to opět Bohemians, kteří v 6. minutě dosáhli Bejblem druhého goalu přes to, že v té době Sparta začala už značně tísnit. Potom se Bohemians stáhli na obranu spokojeni důsledkem, avšak to Spartě jen prospělo. Začala rozvinovat plánovité útoky, které často šly až do těsné blízkosti branky hostí. Útok Sparty však nebyl v dobré kondici a ztratil mnoho dobrých posic. Teprve ve 32. minutě bylo úsilí Sparty odměněno prvním goalem, který z centra Podrazilova vstřelil Silný vyraziv Hochmanovi míč hlavou takřka z ruky. Další úsilí Sparty přineslo vyrovnávací goal vstřelený ve 42. minutě Madelonem opět hlavou při skrumáži, v níž byl brankař Vršovic Hochman trochu zraněn, avšak dohrál. Do konce zápasu zůstalo score nezměněno. Zápas soudcoval Němec Matzke z Podmokel před asi 12.000 diváky.

    lidové noviny / 20.4.1931