BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

0:4 (0:3)

Sobota 16.05.1931, 17:30 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1930/1931) • 14. kolo

Branky: 8. Čulík, 31. + 59. Bradáč, 43. Skočdopole,

Rozhodčí: Kubík

Diváci: 1 500


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hochmann František   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Kolenatý František 90    
    Z Lanhaus Antonín   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Ledvina Antonín   90    
    O Mourek Alois   90    
    O Steiner Karel   90  
    Z Kouňovský Miloslav   90    
    Z Watzata Martin 90  
    Z Matěj-Štěpán Štěpán   90    
    Ú Čulík Ladislav 90  
    Ú Bradáč Vojtěch 90    
    Ú Moudrý Antonín 90  
    Ú Zajíček Oldřich 90    
    Ú Skočdopole Alois 90    

  • Včera v sobotu odpoledne byl na hřišti Bohemians ve Vršovicích skončen vzrušující finish, který po několik týdnů spolu sváděli Bohemians a AC. Sparta o druhé místo v lize a tím i o postup do Středoevropského poháru.

    Bohemians neměli ani dosti peněz, ani dosti štěstí, aby vydrželi konečné "tempo"! Jaký div, že v posledních zápasech ztratili jejich borci i nervy. Po zbytečné porážce proti Slavii následovala závěrem i porážka s Viktorkou na vlastním hřišti ve vršovickém dolíčku!

    Nástup sice patřil domácím, kteří byli asi deset minut v převaze, stačil však jediný goal Viktoriánů, aby celé mužstvo Bohemians bylo přivedeno dokonale z konceptu! Viktorka si pak vynutila převahu a udržela si ji i když musila hráti po zranění Štěpána o 10 lidech.

    Překvapující první poločas.

    Před asi 3 000 diváků představila se kladenskému soudci p. Kubíkovi mužstva v oznámených sestavách. Viktoria Žižkov: Ledvina - Mourek, Steiner - Kouňovský, Watzata, Štěpán - Čulík, Bradáč, Moudrý, Zajíček, Skočdopole. Bohemians: Hochman - Krejčí, Kučera - Kolenatý, Lanhaus, Týrpekl - Wimmer, Knížek, Bejbl, Skála, Šedivý.

    Bohemians měli prudký nástup a hned v první minutě zabránil Ledvina neohroženým vyběhnutím jistou chanci Skálovu. V 5. minutě zavinil Lanhaus ruku před trestným územím, ale Bradáč z trestného kopu přestřelil. V 8. minutě si Viktoria vynutila roh, při jehož provedení střelil Čulík vedoucí branku. 1:0 po Viktorii.

    Až do té doby bylo domácí mužstvo v převaze, nyní však ztratili borci Bohemians hlavu a hosté dokonale ovládli situaci. Ve 12. minutě podnikla Viktoria mocný nápor, ale Bradáč přestřelil. V 17. minutě Bohemians si vynutili roh, který výborně hrající Mourek odvrátil. Pak zae zavinil Steiner ruku, Kolenatý prováděl trestný kop a Ledvina odvrátil na roh, který zahozen. Ve 24. minutě zastavil soudce omylem levé křídlo Viktorky pro offside ve velmi slibné posici. Ve 26. minutě proběhl Bejbl viktoriánskou obranou a ze dvou metrů střelil vedle. O minutu později vyrazil Hochman bezprostředně za sebou dvě rány Bradáče a Moudrého. Ve 30. minutě Čulík si vynutil roh. Hochmann kryje ránu Bradáčovu. V 31. minutě padla druhá branka Viktorie, když Bradáč obdržel míč od Čulíka a ač tísněn dvěma hráči poslal jej těsně k tyči do sítě. 2:0 pro Viktorii.

    V dalších minutách si Viktorka vynutila ještě nový roh a Hochman jen se štěstím odvrátil několik nebezpečných ran. Ve 36. minutě za foul Mourka nařízen trestný kop proti Viktorii a po jeho provedení Skálou vběhl do hřiště fanatický divák, jenž insultoval Štěpána, který zraněn musil opustiti hřiště. Výtržník byl na místě zatčen. Viktoria hrála nyní o 10 lidech a na místo Štěpána do halvu přešel Zajíček. Přesto však Viktoria nejen že nepolevila, nýbrž dvě minuty před koncem poločasu vstřelila ještě třetí branku. Bradáč obehrál Kučeru a přehrál na levou stranu, kde nadějný Skočdopole po krátké přípravě poslal míč do sítě. Za stavu 3:0 skončil poločas.

    Druhý poločas zpečetil porážku Bohemians.

    Po přestávce nastoupili již hosté zase v plném počtu se Štěpánem. Ve 4. minutě Hochman vyrazil ránu Zajíčka a v téže minutě zraněn Bejbl, takže opustil hřiště. Po 10 minutách se sice zase vrátil, ale figuroval jen již jako statista na křídle. Ve 14. minutě Bradáč předvádí své střelecké umění. Z přihrání Zajíčka prošel obranou na vlastní pěst a krásnou polovysokou ranou k tyči zaznamenal 4. branku, jež zpečetila vítězství Viktorie. V 18. a 23. minutě vynutili si Bohemians dva rohy. Ve 24. minutě chytil Hochman nebezpečnou ránu Bradáče. Ve 32. minutě při kopu z rohu Skočdopole přestřelil. V 37. minutě zase Bohemians zahodili roh. Konec zápasu ve znamení převahy Viktorie. V předzápase Bohemians porazili kombinovanou Viktorii 2:0.

    Bylo to vítězství mládí.

    Psali jsme již několikráte v této sezoně o tom, jak dobře učinilo vedení žižkovské Viktorky, že svůj team na četných místech omladilo. Projevuje se to čím dále, tím přesvědčivěji a věříme, že nejcennejší ovoce tento tah přinese v nastávající podzimní lize. Skvělá byla obrana Viktorie, jak napovídá 0 ve score. Ledvina bezpečně chytal a z obranné dvojice fascinoval mladičký Mourek, jenž zastínil i svého skvěle hrajícího partnera Steinera. Skvělou řadou bylo záložní trio a ve forwardu nejpříjemnějším překvapením byl nováček Skočdopole na levém křídle. Kdyby byla měla Viktoria Moudrého v centrforwardu, takového Bejbla, pak by bylo došlok sensaci.

    Psychologická porážka Bohemians.

    Mužstvu Bohemians až příliš mnoho záleželo na výsledku tohoto zápasu, než aby se nedovedlo pochopit, jak je první branka Viktorie musila zdeprimovat. Vše, co následovalo, byly již jen psychologické důsledky, které pak nepřipouští normální kritiku výkonu. Kdyby měla býti prováděna, dopadla by žalostně. Jenom několik jedinců by obstálo. Brankář Hochman hrál dobře a obětavě, ale proti obdrženým brankám byl bezmocný. Z ostatních jeidně Kučera v becku a Týrpekl v záloze plně uspokojili. Kolenatý se sice dřel, ale scházel mu duševní rozvaha. Z útočné řady uspokojil jediný Bejbl, ovšem i on pouze do okamžiku svého zranění.

    polední list / 17.5.1931

     

     


    Dolíček prožil včera za asistence pouhých 1 500 diváků sensaci, domácímu mužstvu nemilou. Ač v prvé polovici veden byl ostrý boj a domácí zprvu hojně útočili, zatím co hosté podnikali jenom nebezpečné výpady, brzy obraz hry se změnil a Bohemians zcela odpadli. Obrana nejistými zásahy umožnila Viktorii v 9., 31. a 44. minutě tři branky, které střelil Čulík, Bradáč a Skočdopole, a které zlomily odpor Bohemians, takže je v druhé polovici nebylo lze ani poznat. Bejbl ve hře zraněný odstěhoval se v 55. minutě na pravé křídlo a tím se hra rozpadla. V 59. minutě Bradáč ze sola střelil k tyči ještě čtvrtou branku za drtivé převahy Viktorie, která trvala až do konce.

    Bohemians nastoupili v obvyklé sestavě. Jedinými hráči, kteří se bili až do konce, když už zápas byl ztracen, byli Kolenatý - ač i jemu křídlo utíkalo - a Kučera. U Viktorie homines novi: Mourek v backu a Skočdopole podaly výkony hodné úcty a řadili se tím důstojně k Steinerovi. Forward Viktorie měl pitoreskní složení: Čulík, Bradáč, Moudrý, Zajíček, Skočdople.

    Ohavnou chvilku připravil divákům fanatik, který vběhl v 36. minutě za hry do hřiště a insultoval zezadu hráče Viktorie Štěpána, kterému se tak mstil za srážku jeho s Kolenatým. Tento hrdina smutné postavy byl zjištěn stráží. Přejeme mu za jeho kousek zaslouženou odměnu.

    národní listy / 17.5.1931

     

     


    Ligový zápas ve Vršovicích. Branky: v 10. minutě Čulík, ve 32. minutě Bradáč, ve 43. minutě Kranda a ve 30. minutě druhého poločasu Bradáč. Soudcoval Kubík. Návštěva 1 500 lidí.

    Dnes to bylo zase mužstvo Viktorie, které ze své slabé formy se obratem stalo teamem, jemuž nevadil cizí terén, aby zcela ovládl pole a dokonale porazil obávaného soupeře. S počátku se hrálo chvíli v poli a přes to, že Čulík dobyl Viktorii vedení, nezdál se zápas pro Bohemians ztracen. Avšak Viktoriáni byli houževnatí i taktičtí a rychlejší, zatím co Bohemians kazili v útoku co se dalo. Brzo zakolísala i záloha, v níž uspokojil jen Kolenatý a také obrana byla slabší než jindy. Porážku dovršila třetí branka, znechutivši opuštěného Hochmana a po přestávce byl poraněn Bejbl, který pak bez úspěchu dohrál na křídle. Obě mužstva dohrávala vyčerpána. Viktoria však s chutí vítěze, který se právem dostal na čtvrté místo ligové tabulky. Zápas řídil Kubík.

    lidové noviny / 17.5.1931