AC SPARTA PRAHA - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

7:2 (3:2)

Sobota 24.05.1930, 17:45 hodin • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • I. asociační liga (1929/1930) • 13. kolo

Branky: 9. + 29. + 66. + 74. Silný, 21. + 50. Košťálek, 47. Moudrý - 20. Knížek, 40. Šedivý

V 88. minutě neproměnil pokutový kop Skála!

Rozhodčí: Čapek

Diváci: 7 000


Soupisky mužstev

AC Sparta Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hátle Karel   90    
    O Burgr Jaroslav 90    
    O Hojer Antonín 90    
    Z Knobloch-Madelon Jan 90    
    Z Pešek Karel 90    
    Z Carvan Antonín   90  
    Ú Brabec-Baron Václav 90    
    Ú Košťálek Josef 90    
    Ú Moudrý Antonín 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Hejma Karel 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Šimek Antonín   90    
    O Krejčí František 90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Šindelář Antonín 90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Schlittenbauer Václav 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Na sobotní zápas nezapomenou Vršovičtí hodně dlouho, neboť utrpěli v ligovém zápase se Spartou jednu z nejtěžších porážek poslední doby vůbec. Předpoklady k tuhému boji byly dány, neboť běželo o zajištění druhého místa v lize a jdeme-li dále, i o účast v eventuelním kvalifikačním turnaji a tedy i ve Středoevropském poháru. Sparta u vědomí své zodpovědnosti zahrála na Bohemians opět po dlouhé době tak, že tito po rychlém a energickém nástupu Sparty podlehli depresi tím spíše, že náhradní brankář jejich Šimek hrál s velkou trémou a ani v pozdějím průběhu zápasu nehrál spolehlivě.

    U Sparty tentokrát opět útok byl nejlepší řadou mužstva a ulehčil tak slabší záloze úlohu. V útoku Sparty hrál velmi dobře Silný a agilní Košťálek. Oba měli dobrý střelecký den, zvláště Silný, který vstřelil čtyři branky. Moudrý sice není ideálním vůdcem těchto dvou spojek, ale v sobotu hrál dobře a obětavě. Baron na křídle je agilnější než Hejma, ač oba byli daleko výkonem za výborným vnitřním triem, které krásnou hrou zajistilo Spartě velký triumf nad Bohemians.

    Záloha Sparty nebyla na výši a rozehrála se teprve ku konci hry, přes to však na útok Bohemians stačila, hlavně taktickou hrou Kádi.

    Obrana Hojer-Burger udělal dvě hrubé chyby, které stály Spartu dvě branky, jinak však hráli oba velmi obětavě; Hatle, až na prvou branku, hrál spolehlivě.

    Jako celek předvedla Sparta po dlouhé době krásný výkon, který přinesl jí i zasloužené krásné vítězství.

    Štika ligy kouzla zbavená, Bohemians, kteří, se na sobotní zápas připravovali velmi dobře, snad udělali tu chybu, že poslední neděli nehráli žádný zápas, takže mužstvo Vršovických přišlo, jak footballisté říkají, "ze švunku" a po celý zápas řádně nezabralo. Obávaný útok Bohemians jako by neexistoval. Viděli jsme jen výkony jednotlivců, ale nebyl zde útok jako celek, který kdysi exceloval. K tomu ještě musil na křídle nastoupiti Šlita, který předtím již hrál jeden zápas. Z celého útočného kvinteta byl tu jen Knížek, který energicky a nebojácně šel dopředu. Bejbl sice několikrát založil pěkné útoky, ale sám před brankou zůstal zpět a tak útok Bohemians v sobotu úplně zklamal.

    V záloze poctivě dřel se Tyrpekl, zatím co Šindelář i Hofman hráli pod obvyklou formu a nepřesně..

    A tak nejlepší řadou Bohemians byla obrana, kde Kučera s Krejčím hráli obětavě, ač před sebou měli špatnou zálohu a za sebou nejistého brankáře.

    Při tomto výkonu nebylo možno, aby mužstvo Bohemians více docílilo a tak odešlo s hřiště s jednou z největších porážek snad vůbec.

    Zápas řídil soudce p. Čapek, jehož výkon při velké převaze Sparty byl ulehčen fair hrajícími hráči. Učinil sice několik chyb, ty však neměly na výsledku zápasu vliv.

    Score zahájil v 9. minutě Silný. Ve 20. minutě Knížek vyrovnal na 1-1. Ihned po výkopu scoruje Košťálek za Spartu po druhé. Ve 29. minutě zvyšuje Silný náskok Sparty na 3-1. Ve 40. minutě Šedivý ze Šlitova přihrání vstřeluje druhou branku Vršovických.

    Ve druhém poločase již ve 2. minutě Moudrý z Košťálkova přihrání vstřeluje čtvrtou branku rudých, 3 minuty nato scoruje Košťálek po páté a ve 21. a 29. minutě Silný ukončuje score zápasu na 7-2 pro Spartu. Ve 43. minutě mají Bohemians možnost scorovati z penalty za ruku Madelona, avšak Hatle Skálovu ránu kryje.

    Návštěva asi 7 000 diváků.

    večer / 26.5.1930

     

     


    Bohemians již dlouho nepamatují takové prohry v lize. Nejvíce je na včerejší porážce na Letné mrzí, že score ani nezkresluje příliš obrazu hry. Sparta kromě chybujících obránců, Burgera a Hojera, byla ve skvělé kondici. Útok vedený spíše ze spojky Silným než rovněž dobrým Moudrým ze středu, kombinoval a střílel ze všech posic a včas. Záloha snadno udržela spojky Vršovic Knížka a Skálu, jediné nebezpečné hráče vršovického forwardu, jemuž Bejbl byl velmi slabým vůdcem a Šlita ještě horším křídlem. Forward Vršovic je nyní žalostně slabý, ještě slabší však záloha, v níž Tyrpekl ke svým častým chybám povážlivě zpohodlněl a Hofman zase si oblíbil příliš tvrdou hru. Šindelář nemohl ve zastat. Obránci hráli z mužstva nejlépe. Šimek pustil některé slabší rány (čtvrtý goal), jindy si vedl velmi dobře. Nevhod však vybíhá. Nejlepší chvilky hostí byly kolem 20. minuty prvního času a na konci hry, kdežto Sparta po přestávce hrála skvělý football, jímž jistě by získala kvalifikaci pro účast na Středoevropském poháru. Její branky nastřílil Silný v 9. minutě ranou pod břevno po trestném kopu Hojerově (teď ve 20. minutě vyrovnal Knížek po chybě Burgerově, jenž se zastavil), Košťálek, vybojovavší si v 21. minutě míč na Kučerovi, Silný v 29. minutě (Šedivý dal v 41. minutě druhý goal Bohemians) a po přestávce scorovali ještě dvakrát Moudrý, Silný nádherným halfvolleyem (ovšem z offsidu) a Košťálek. V 88. minutě chytil Hatle pokutový kop za ruku, jejž Skála střelil příliš na dosah brankáře. Mimo slabou hru ukázali hráči Bohemians (ale také Sparty) nedisciplinovanost k rozhodčímu, jehož omyly nebyly tak závažné, aby bylo třeba rozkladů.

    národní listy / 25.5.1930

     

     


    Sparta již dlouho nevyhrála tak bezpečně a vysoko jako v dnešní lize na svém hřišti. Bohemians sice v prvním poločase byli jí dosti rovnocenným soupeřem, když však záloze selhali křídelní záložníci a také v útoku Bejbl, změnila se situace zcela ve prospěch Sparty. Útok Sparty pronikal ve druhém poločase rychle, a bezpečně využíval slabin soupeřových a dobře střílel. Tím stoupl i výkon obrany s počátku chybující a dostavilo se zasloužené vysoké vítězství. Střílet začal v 10. minutě Silný, usměrniv Hojerův trestní kop do sítě. Od 21. do 28. minuty stříleli za Bohemians Knížek, za Spartu Košťálek a znovu Silný, a ve 40. minutě Šedivý poslední goal hostí. Ve druhém poločase Moudrý ve 2. minutě, Košťálek v 6. minutě a dvakrát Silný, jednou z offside, dokončil score. Bohemians ve 40. minutě nevyužila penalty. Haftl Skálovu ránu chytil. Sparta si dnes zajistila v lize druhé místo o bod před Bohemians a o dva před Viktorií. Před 7 000 diváky soudcoval Čapek, v druhém poločase dosti nejistě.

    lidové noviny / 25.5.1930