SK SLAVIA PRAHA - BOHEMIANS AFK VRŠOVICE   

4:3 (1:3)

Neděle 10.11.1929, 14:15 hodin • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letná • I. asociační liga (1929/1930) • 5. kolo

Branky: 23. + 51. Puč, 55. + 80. Joska - 8. Knížek, 13. + 22. Smolka,

V 27. minutě neproměnil pokutový kop Junek!

Vyloučení: 71. Svoboda - 76. Šindelář

Rozhodčí: Schiller

Diváci: 6 000


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plánička František   90    
    O Suchý Josef 90    
    O Novák Antonín 90    
    Z Vodička Antonín 90    
    Z Pleticha Josef 90    
    Z Čipera Karel   90  
    Ú Junek František 90    
    Ú Joska Bohumil 90    
    Ú Svoboda František 70   x
    Ú Puč Antonín 90    
    Ú Kratochvíl Josef 90  

Bohemians AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Kučera Jaroslav 90    
    O Seifert Emil   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Šindelář Antonín 75   x
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Smolka Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

  • Jako vždy i včerejší ligový zápas Slavie s Bohemians byl velmi živý, zajímavý i místy bouřlivý, když ku konci hry stal se ostrým.

    Slavia, která v zápase prohrávala již 3-0, dovedla , třebaže dohrávala již o 9 hráčích, bez svých nejlepších útočníků Puče a Svobody, zápas vyrovnati a dokonce i zvítěziti a tím definitivně udržeti si vedení v podzimní lize.

    Opět soudce, který pokazil zápas.

    Zápas řídil chomutovský soudce Schiller, který s počátku zápas řidil uspokojivě, během hry ztratil však úplně klid, stával se kompromisním a dal si často od hráčů líbiti protesty, přesahující dovolené meze. Byl na příklad hráči Bohemians v druhém poločase i ohrožován, když nesouhlasili s jeho rozhodnutím před brankou Slavie, avšak přestupek tento netrestal. Stal se však přísným opět v okažicích, které nezasluhovaly vyloučení, vyloučiv Svobodu a pak Šindeláře.

    Po včerejším výkonu asi hned tak soudce Schiler nebud na pražských hřištích hostem, neboť jeho výkon byl velmi slabý.

    V celku poškodil daleko více Slavii než hosty.

    Bohemians překvapili, a to ve dvojím směru. Byl to krásný nástup, kterým dovedli překvapiti neurovnanou obrannou řadu Slavie a ve 23. minutě vedli již zápas 3-0. V tu dobu hráli velmi dobře a vše se jim dařilo.

    Velmi dobře hrál jejich útok, kde pravá strana Knížek-Wimmer byla daleko lepší levé a kde Knížek byl nejlepším útočníkem Bohemians. Wimmer ztratil na výkonu nepěkným vystoupením proti soudci.

    Bejbl byl tentokrát dobře kryt Pletichou. Smolka mnoho dribloval a Šedivý není ve formě.

    V záloze nejlepším byl Šindelář, který však nevydržel celý zápas a proto postupem času vypomáhal si jak se dalo, i nedovoleným způsobem. Z krajních byl lepší Tyrpekl. Oba obránci Kučera a Seifert bránili jak se dalo a měli nejlepší podporu ve výborném brankáři Kuldovi, který chytil několik velmi pěkných a těžkých míčů.

    Celkem Bohemians, který odpočíval a připravoval se na Slavii 14 dní, měli pěkný nástup, ale během hry hráči ztratili na vytrvalosti i klidu a prohráli ve finishi právě tak, jako poslední opakovaný ligový zápas.

    Slavia přece obhájila svůj primát v lize.

    Ač Slavia nastoupila bez svého výborného obránce Ženíška a někteří hráči hráli během týdne již třetí velmi těžký zápas vyhráli a tím obhájili si primát v lize.

    Převahu svou dokázala Slavia ostatně i tím, že zápas vyhrála o 9 hráčích, když vyřazen byl vážným zraněním Puč a vyloučen Svoboda. Nejlepším hráčem Slavie byl tentokráte Pleticha, jenž opět zahrál tak, jak rádi bychom ho viděli vždy. Obětavě, vždy fair a přesně, takže svým výkonem strhl i ostatní hráče, když bylo zle, aby vypjali se k výkonu, který zápas zachránil. Vedle něho hrál výborně i Svoboda, nezištně a obětavě. Plánička hrál dobře, až na třetí branku, kterou mohl chytiti při taktickém vyběhnutí. Novák byl lepší Suchého, kterému hlavně na počátku hry, blátivý terén nesvědčil. Křídlení halvové potřebovali hodně času než se rozehráli, ale pak uspokojili, takže výkon jejich byl dobrý. V útoku provázen byl jak Joska, tak i Junek po celý prvý poločas smůlou a často zahodili vyložené chance. Napravili však všecko ve druhém poločase, kdy s Kratochvílem, tentokráte dobře disponovaným, tvořili trojici, která bila se hrdinně a úspěšně proti šesti obráncům Bohemians a dovedla jim i vstřeliti vítěznou branku. Puč hrál dobře, ale byl těžce zraněn a odnesen s hřiště, když utrpěl výron krve do svalstva.

    Jako celek uspokojila Slavia teprve ve druhém poločase, kdy řádně vložila se do hry a dokázala, že přece jen dnes je nejlepším mužstvem ligy.

    Obecnstvo, kterého se sešlo na 8 000, podle klubového zabarvení sympatisovalo se svými, ale v celku průběh zápasu nebyl porušen.

    Krátký průběh zápasu:

    Score zápasu zahájil v 8. minutě Knížek ze skrumáže, který dobyl Vršovickým vedení. Ve 13. minutě vyráží Plánička centr Šedivého a Smolka dorazil míč po druhé do branky domácích. V 15. minutě vyráží Tyrpekl tělem jistý goal Pučův. Ve 22. minutě prohazuje Bejbl míč na Smolku, jenž ranou k tyči dociluje třetí branky zelenobílých. Ihned po výkopu útok Slavie, Svoboda prohazuje míč na Puče, jenž pěknou ranou zaznamenává prvou branku Slavie. Slavia se částečně vzchopuje. Ve 27. minutě diktuje soudce 12y kop za faul Šindeláře na Junka. Kop provádí Junek brankář Kulda však robinsonádou krásně kryje. Obě strany podnikají četné útoky, na score se však do poločasu ničeho nemění. Ve druhém poločase Slavia má pěkný nástup. V 6. minutě doráží Puč míč, jenž vyklouzl Kuldovi z rukou, po druhé do branky Bohemians. V 10. minutě doráží Joska vyražený míč Kuldou ve vyrovnávací branku. Obě mužstva hrají nyní velmi ostře. Ve 13. minutě těžce zraněn Puč při srážce s Kučerou a odnesen s hřiště. V 26. minutě vyloučen Svoboda, takže Slavia dohrává o 9 lidech. Ve 32. minutě vyloučen pro unfair hru Šindelář. Ve 35. minutě prochází Joska, je však sražen Seifertem. Pokutový kop provádí Kratochvíl před branku Bohemians, Pleticha prohazuje míč na Josku, který střílí vítěznou branku. Obě mužstva snaží se získati branek, leč do konce hry na výsledku ničeho se nemění.

    večer / 11.11.1929

     

     


    3:0, byl náskok Bohemians ve 22. minutě hry a podle výkonu plně oprávněný. Odpočatí hráči zelenobílých měli strhující nástup. Jejich útok, vtipně a hbitě řízený Bejblem, pohyboval se na kluzkém, těžkém terénu s obdivuhodnou jistotou, rychlostí a přesností. Naproti tomu obránci Slavie dlouho potřebovali, než se dostali do tempa. Těžký Novák a Suchý, postavený z nouze na nezvyklé místo, byli slabou překážkou drtivým náporům hostí.

    Hned po zahájení hry 2 rohy a v 8. minutě první branka Knížkova, skvěle vstřelena z přihrání Šindelářova, povzbudila mužstvo Bohemians k mimořádnému vypětí, korunovanému již ve 12. minutě druhou brankou. Bejbl z dálky střílel, Plánička robinsonádou vyrazil k Šedivému a jeho centr znovu zasáhl, ale neztlumil, a Smolka zblízka dorazil do sítě. Pak domácí, vidouce nebezpečí, přidali. Kučera tělem zachránil v prázdné brance a ostrou ránu Pučovu vyrazil Kulda na roh. Ve 22. minutě Bejbl šel se Suchým současně po míči, jest hbitější a přihrává napravo, kam přeběhl Smolka a k tyči vstřelil třetí branku.

    Náskok zmírnil Puč 2 minuty poté ze vzorného prohození Svobodova. Ve 27. minutě nařízen pokutový kop za sražení Junka Seifertem. Kulda vyráží Junkovu ránu k tyči a maří tak naději červenobílých na vyrovnání. Poté domácí v převaze; Joska hlavou z centra Kratochvílova do tyče. Po přestávce začínají opět Bohemians útočiti, ale jeví se již značná únava z přepětí sil v prvém čase. Šindelář nemůže pořídit nic se Svobodou a uchyluje se často k nedovolené hře. Rovněž oba obránci a Tyrpekl jdou velmi ostře a tvrdě po hráčích.

    Soudce nemá dostatek klidu a autority.

    Dává se ovlivňovat publikem i hráči a píská často chybně. Při tom poškozuje stejnoměrně obě strany. V 6. minutě Kratochvíl kope roh, Kulda vyráží, Puč vrací pěknou ranou pod tyč do sítě. V 10. minutě opět Puč ostře střílí, Kulda vyráží Junkovi k noze a jest vyrovnáno. Ve 13. minutě Puč opět v útoku padá na brankovou tyč při kolisi s Hofmanem a jest odnesen z hřiště. Pro útok Slavie jest to pohroma, neboť právě se dostal do tempa. Hosté přešli k protiútokům a Plánička s námahou zachránil pádem k nohám Smolkovým. Ve 26. minutě sráží Svoboda Kučeru, opláceje mu dřívější, soudcem netrestaný foul a jest vyloučen. Až dosud on jediný dovedl čeliti ostré hře zadních řad hostí. O třech útočnících nemá Slavie vyhlídek na vítězství. Handicap byl poněkud vyvážen vyloučením Šindeláře v 31. minutě pro opětovné foul, když jej byl soudce dříve již několikráte napomenul. Zápas zvrh se v řadu urputných potyček, plných ostrostí obou stran. V 35. minutě trestný kop Kratochvílův způsobí scrumage a zmatek v obraně hostí a Joska pohotově vstřeluje vítěznou branku. Ve 43. minutě píská soudce foul Novákův před čarou území a trestný kop Smolkův jde těsně přes. Konec hry neobešel se bez šarvatek v obecenstvu a policejního zakročení.

    Slavii podařilo se zvítěziti jen neobyčejným vypětím a obětavostí všech hráčů, z nichž zvláště Pleticha a Svoboda a v druhém čase Novák se vyznamenávali.

    U Bohemians nejlepší řadou byl útok; v zadních řadách vyznamenal se Kulda, obránci příliš ostří. Mužstvo nerozdělilo si rovnoměrně své síly a nedovedlo si značný náskok udržeti, nicméně i těsný výsledek svědčí o dobré formě pro zbývající ligové zápasy.

    národní listy / 11.11.1929

     

     


    Na Letnou přišlo dnes asi 6 000 diváků, z nichž velká část byla ochotna úplně vybít svůj temperament a vykřičet se do ochraptění. Čekalo se, že hosté dovedou zastavit vítězný postup Slavie v podzimní lize. Skutečně ne nadarmo dostalo vršovské mužstvo odpočinek. Jeho síly, daleko čerstvější, dovedly se na začátku zcela uplatnit a zápas se začal pro domácí neobyčejně tragicky, když už prohrávali 0:3. Obě mužstva nastoupila v nejlepších sestavách, jen Slavie měla Suchého místo Ženíška v obraně. Hosté měli bystrý nástup a záhy dobyli rohů. Jejich útok pracoval přesně a neobyčejně rychle, hlavně zásluhou Smolky, jehož klidná hra způsobila ze začátku rozvrat v zadních řadách Slavie. Proto se co chvíle čekal goal, jenž také přišel hodně brzy. V 8. minutě kopali hosté roh, míč pak zpracoval Šindelář a z jeho přihrání Knížek pohotově do opačného rohu vstřelil. Podnítilo to samozřejmě bojovnost hostí, hrajících již v plném tempu proti ulekané obraně. Vedli jeden útok za druhým, nedopřávajíce protivníkům klidu a možnosti scelit řady, až dobyli druhé branky. Ve 13. minutě založil útok Bejbl, jeho míč v tyči vyrazil Plánička, Šedivý v zápětí vrátil, takže Plánička znovu musil vyráže na druhou stranu, kde míč zachytil přeběhnuvší Smolka a bez předání scoroval. Slavie pak jen s námahou oplácela útoky a těžce procházela hřiště, když Kučera nebezpečnými zákroky napadal hlavně Svobodu. Hosté stále nevyčerpaní udrželi proto prim a ještě náskok zvětšili. Ve 33. minutě Suchý zastavil špatný míč, Bejbl jej prohodil do lehkého offside Smolkovi a Slavie dostala třetí branku. To už bylo málo naděje, že by mužstvo vyčerpané těžkými dřívějšími zápasy, mohlo takový náskok vyrovnati, zvláště na mokrém a kluzkém terénu, kde Novák a Suchý se velmi těžce pohybovali. Hned v následující minutě Svoboda skvěle prohodil Pučovi a jeho střelu k tyči Kulda nemohl zadržeti. Od té chvíle Slavie začala vyrovnávat řady. Svoboda, hrající v plné formě, zakládá stále nebezpečnější útoky, takže si s ním mnohdy ani tři protihráči nevěděli rady. K tomu ještě Joska a Junek hladce probíhali a tak si Kučera se Seifertem pomáhali tvrdostí. Ve 27. minutě Seifertův foul na Junka byl potrestán jedenáctimetrovkou, ale Kulda Junkův míč vyrazil, vrácený pak míč z Joskovy hlavy zachránila tyč. Za takového stavu se šlo do druhého poločasu.

    Bohemians ještě několik minut dovedli plně zaměstnávat mužstvo, ale pomalu se jim domácí v poli vyrovnali. V 5. minutě Kratochvíl kopl roh k brance, Kulda míč zachytil, slabě však odrazil a ve shluku našel si Puč místo a po dvojím pokusu snížil náskok. Pak se teprve začala tvrdá hra Kučerova, jenž zasloužil okamžité vyloučení. Byl však ponechán na hřišti a způsobil pak ještě mnoho zlé krve. Avšak Svoboda dovedl hladce překonat i toto nebezpečí a vedl útok bezpečně k novému úspěchu. V 10. minutě Kratochvíl hlavou přehrál Pučovi, jeho střelu brankař vyrazil a přiskočivší Junek vyrovnal. Způsobilo to mnoho hluku za bariérami a ku podivu také Bejbl se dal strhnout k nemístnému protestování, jež si od něho soudce nechal líbit až příliš často. V zápětí pak Hofmann napadl pronikajícího Puče tak, že musel býti odnesen a už se nevrátil. Soudce to však v rychlém spádu hry nepostřehl a teprve na volání obecenstva i stráže hru zastavil. Oslabené mužstvo domácích však zásluhou Pletichy zdvojnásobilo námahu. Jeho obránci se polepšili, zatím co vyčerpaný Šindelář už vůbec nestačil. Nejlepší muž Slavie Svoboda pak často osamocen vytrvale bojoval. V 26. minutě však přišlo nové oslabení Slavie. Svoboda skočil při útoku po míči a srazil Kučeru, dělajícího mu stoličku. K obecnému překvapení byl však vyloučen jen Svoboda - třebas zcela po právu - zatím co Kučera pokračoval svým způsobem. Bohemians však nevyužil ani této chvíle, aby proti devíti lidem znovu získali vedení a prohráli zápas. Bejbl zbytečným driblingem ztrácel mnoho míč a tak Smolkova námaha byla marná. V 32. minutě byl za foul vyloučen Šindelář. Domácí už jen se třemi útočníky stále obětavě odráží útoky až zase Seifert srazil přebíhajícího Josku. Zle se mu to vymstilo. Z Kratochvílova trestného kopu odevzdal Junek míč Joskovi, jehož rána přinesla Slavii těžce vydobyté vítězství. Ostrý boj měl pak odezvu i v obecenstvu, takže policie měla dnes mnoho práce. Soudce Šiler neměl šťastnou ruku; ze začátku klidně vyrovnával zápas, později však se stupňovanou ostrostí hry dopouštěl se několika oboustranných chyb přehlížeje okopávání Joskovo i souboj Šindeláře se Svobodou. Dnešní zápas neměl na pořadí v ligové tabulce žádného vlivu.

    lidové noviny / 11.11.1929